De belangrijkste oorzaak voor de sterk stijgende houtprijzen is de gestegen vraag naar houtproducten. De vraag naar biobased bouwmaterialen is de afgelopen tijd wereldwijd sterk toegenomen en dit zien wij dan ook terug in de vraag naar houtproducten.
Door de lage productie en de toenemende vraag (vooral uit China) is er nu een groot tekort over de hele wereld. Dit drijft de prijs van hout gigantisch op. Niet aleen het hout zelf is duurder geworden, ook het vervoer per container. Hier bovenop komt nog eens de stijgende populariteit van hout.
We zien nu, halverwege 2022, een daling in de houtprijsindex. Veel bedrijven hebben momenteel nog dure voorraden staan, waardoor de houtprijs niet direct zal zakken en de houtschaarste is ook niet per direct opgelost.
Voor het derde kwartaal van 2021 wordt er een stijging in de prijs van hout verwacht. We verwachten echter een gemiddelde stijging van 15% op Douglas producten en 20% op Vuren producten.
De prijzen voor Red Cedar gevelbekleding stijgen weer met 10-12%. Red Cedar wordt hierdoor extreem duur, prijzen ver boven de 2000 kuub! De alternatieven zoals thermisch gemodificeerd Ayous en Siberisch Larix winnen hierdoor terrein voor de gevel, maar zijn ook lastig verkrijgbaar in grote aantallen.
Hardhout heeft dan een levensduur van circa 25 jaar, douglas hout 15 tot 20 jaar, geïmpregneerd vuren of grenen 10 tot 15 jaar en bij vuren of grenen wat niet geïmpregneerd is, maar alleen voorzien is van een beits of olie, is dit nog iets minder.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
Overal hoor je dat de kosten voor materialen en arbeid dé reden zijn voor de stijgende bouwkosten. Onderzoek wijst echter uit dat de kosten van materialen en arbeid de afgelopen jaren eigenlijk niet sterker zijn gestegen dan daarvoor. Jarenlang liepen de kosten voor materiaal en arbeid niet in verhouding.
De moeilijke verkrijgbaarheid en onzekerheid in grondstoffen en halffabricaten doen de prijzen stijgen en ook de hoge kosten van energie, dat voor veel materialen een substantieel deel van de kosten is, zorgen voor stijgende prijzen.
De prijzen staan voor de korte en middellange termijn onder druk. Een aantal zaken is daarvan de oorzaak. Tijdens de eerste lockdown produceerden de meeste zagerijen gewoon door en waren er korte levertijden. 'Daardoor bleven de voorraden bij de gebruikers laag', zegt EPV-voorzitter Henk Kornet.
Uit een rondvraag van de Confederatie Bouw, bij meer dan 400 bouwondernemingen, blijkt dat de prijzen van heel wat bouwmaterialen met 15 tot 25 procent zijn gestegen tegenover november 2021. Vooral de prijs van isolatiemateriaal, hout en staal ligt blijkbaar enorm hoog op dit moment.
“Er is meer hout in de Europese bossen dan sinds de late middeleeuwen. Mede door Oost-Europese landen als Oekraïne en Wit-Rusland, bedraagt de Europese houtvoorraad bijna 35 miljard m3hout. Ter vergelijking: het hele Nederlandse bos bevat ongeveer 80 miljoen m3.
Jaarlijks groeit er één miljard m3 hout bij en de oogst bedraagt slechts 600 miljoen m3/jaar. Er is dus geen tekort aan hout, het Europese bos groeit zelfs.” Meer houtbouw maakt volgens Nabuurs en Schelhaas weinig uit voor de houtvoorraad.
De gemiddelde bouwkosten per m³ 2022 bedraagt vanaf ca. € 650,00 m³ per tot €775,00 per m³.
In 2020 en 2021 zijn de prijzen van hout flink gestegen, inmiddels dalen ze weer. De prijsstijging was niet alleen het gevolg van de coronacrisis, maar juist een mix van verschillende oorzaken.
De prijzen van bouwmaterialen zijn in anderhalf jaar al flink gestegen en het einde is nog niet in zicht. Het gaat om staal, hout, glas en beton en baksteen, en om producten als kit, kranen, pvc-buizen, tegels en dakpannen.
Hout is niet alleen goud omdat heel Nederland aan het verbouwen is. Wegens kapverboden in Canada is Amerika ook overgegaan de aanschaf van Europees hout. Dit gaat met grote getalen de oceaan over waardoor er hier een schaarste is ontstaan.
Voor hout en houten plaatmateriaal werden eveneens grote prijsstijgingen vastgesteld. Op basis van de Duitse houtprijsindex gaat het om +40 procent voor hout voor palletten, +30 procent voor multiplex en +28 procent voor OSB.
Ook in de maakindustrie blijven de prijzen van grondstoffen stijgen. De wereldwijde pandemie, de daaruit voortkomende lockdowns, beperkte voorraden, de energietransitie en (handels)conflicten vormen onder meer een belangrijke oorzaak daarvoor.
Het grootste verschil zit in hem toch wel in de prijs. Douglas hout is een stuk goedkoper ten opzichte van eikenhout. Het kan zeker de helft schelen. De reden dat eiken zoveel duurder is, is omdat eiken duurzamer is dan douglas.
Eikenhout is heel duurzaam en gaat zeker 20 tot 25 jaar mee en is daardoor een voordelig alternatief voor hardhout.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Het meeste hout komt uit zorgvuldig beheerde bossen in Europa. Tropische houtsoorten kunnen ook, maar moeten dan wel het FSC keurmerk dragen. Voordeel van Europees hout is dat het relatief korte aanvoerlijnen heeft. Waardoor milieu minder belast wordt.