Als jullie zijn overeengekomen dat de akte uiterlijk op 29 maart zal verleden worden heeft de koper dus, als dit zo is geformuleerd, het recht om die datum te kiezen." "Als de akte laattijdig wordt verleden kan de verkoper nalatigheidsinteresten vorderen. Die worden doorgaans bepaald in de verkoopovereenkomst.
Als de akte niet tijdig wordt verleden riskeer je een boete. Deze boete is gelijk aan het bedrag van de te betalen registratierechten, wat betekent dat je twee keer registratierechten moet betalen. Niettemin krijg je hierop een korting die wordt berekend op basis van een wettelijk barema.
In gezamenlijk overleg wordt de datum voor de ondertekening van de authentieke akte vastgesteld. Dit zal in de meeste gevallen doorgaan bij de instrumenterende notaris (de notaris van de koper). De datum zal binnen de periode van 4 maanden na ondertekening van de compromis (aankoop-/verkoopbelofte) vallen.
Het compromis is bindend voor beide partijen. Wil je als verkoper toch de akte niet tekenen en afzien van de verkoop? Dan kan je ofwel onderling tot een minnelijke schikking komen ofwel naar de rechtbank stappen. De koper die in dit geval niet van de verkoop wilt afzien, kan de verkoper dwingen om te verkopen.
In de 15 dagen na de ondertekening van de notariële akte door jou en de verkoper laat de notaris dit document registreren op het registratiekantoor. Hij of zij zorgt ervoor dat de registratierechten betaald worden aan dit kantoor.
"Als het voor de verkoper echt zo belangrijk is en die enkele dagen voor jullie niet van essentieel belang zijn, neem ik aan dat jullie wel enig uitstel kunnen overeenkomen, desgevallend mits betaling van interesten of een andere vergoeding.
Je eigen notaris is net de uitgelezen partij om jouw persoonlijke belangen te behartigen: een niet te onderschatten troef bij eventuele onduidelijkheden! Bij nieuwbouw wordt de akte verleden bij de notaris van de verkoper, terwijl dit in geval van een bestaande woning bij de notaris van de koper gebeurt.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Binnen deze termijn moeten de registratierechten worden betaald.
Na het ondertekenen van deze voorlopige overeenkomst heeft de eigenaar maximaal 4 maanden om de akte 'te laten verlijden'. Dat betekent het officieel maken van de overeenkomst. Vanaf dan is het koppel eigenaar van de woning en krijgen ze de sleutel.
Verlijden van de koopakte
Na het tekenen van de verkoopovereenkomst krijgt de eigenaar van de woning maximaal 4 maanden de tijd om de akte te laten verlijden. Dat betekent dat de akte officieel wordt gemaakt. Het verlijden van de akte is een handeling die door de notaris wordt uitgevoerd.
In een notariële verkoopakte zal je vrijwel steeds de clausule terugvinden dat de eigendom verkocht wordt 'voor vrij en onbelast'. Deze belangrijke juridische bepaling betekent dat je als koper het goed verkrijgt zonder enige schuld of hypotheek. De notaris speelt een cruciale rol bij de bescherming van de koper.
De datum waarop de akte is opgesteld. Deze kan verschillen van de gebeurtenisdatum.
Vanaf het moment dat de woning te koop wordt gezet duurt het gemiddeld 4,1 maanden tot het tekenen van de koopovereenkomst ('verkooptijd'). Daar komt nog eens gemiddeld 3,1 maanden bij tot de overdracht bij de notaris ('overdrachtsperiode').
Is een ondertekende compromis verplicht? Het ondertekenen van een onderhandse verkoopovereenkomst of compromis is niet verplicht. De verkoop komt in principe tot stand doordat er een akkoord is over het goed, de prijs en de identiteit van de partijen.
Een opschortende voorwaarde is een voorwaarde waaraan (voor een bepaalde datum) voldaan moet worden, zodat de overeenkomst kan doorgaan. Bij niet-tijdige realisatie van de opschortende voorwaarde gaat de overeenkomst niet door.
Als je je identificeert via je elektronisch identiteitskaart of via de app ItsMe, vind je in één oogopslag alle documenten terug die je sinds 1 januari 2015 voor een notaris hebt ondertekend. De dienst is gratis. Je kan deze belangrijke documenten kosteloos consulteren en downloaden.
De notaris controleert het koopcontract op details, zodat onjuistheden zo snel mogelijk worden besproken en opgelost. De notaris doet ook onderzoek naar jouw achtergrond en die van de verkopende partij. Ligt er bijvoorbeeld beslag op het huis? Dan zal de notaris hier melding van maken.
Overeenkomst is bindend
De term 'voorlopige verkoopovereenkomst' is misleidend, want de overeenkomst geldt als definitieve verkoop en is bindend voor beide partijen. De bepalingen van de overeenkomst dienen ook als basis voor de notariële akte.
Als de verkoper uw bod accepteert, zit u nog niet aan de koop van het huis vast. De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen.
Nee, de koper heeft een wettelijke bedenktijd van 3 dagen maar dat geldt niet voor de verkoper. Als het koopcontract eenmaal getekend is, kan hij de koop niet meer terugdraaien.
Wat zijn de plichten van de verkoper? Hij moet kwalitatief goede spullen leveren, met andere woorden wat hij bij een product aanprijst, moet het product ook bezitten. Hij moet aangeven of het product geschikt is voor datgene waarvoor u het wilt gebruiken.
je kan van notaris veranderen tijdens de koop maar je moet dan wel zijn honorarium betalen voor je een andere kan nemen.
Gedaan met zoeken naar dat mapje met de aankoopakte van de woning. Voortaan kan elke burger via MyMinfin alle akten waarin hij betrokken partij is en die opgenomen zijn in de hypotheekregisters raadplegen en uiteraard downloaden.
Een basisakte kan gewijzigd worden, maar enkel via een notariële akte. De basisakte kan bijvoorbeeld gewijzigd worden wanneer de aandelen in gemeenschappelijke delen worden gewijzigd of wanneer de lasten worden gewijzigd.