Binnen 4 tot 24 uur komen de allergenen (stoffen die een allergie veroorzaken) na inname door de moeder in de moedermelk terecht. De baby wordt niet ziek van het stofje uit het desbetreffende voedingsmiddel, maar van de antistof.
Hoe lang het duurt voor het eiwit volledig uit je moedermelk is, is moeilijk te beantwoorden. De meeste studies lijken er op te wijzen dat na 24-48u voldoende allergenen uit je moedermelk verdwenen zijn.
Het kan 2 tot 48 uur duren voordat het kind reageert op iets wat de moeder gegeten heeft. Door vervolgens een verdacht bestanddeel gedurende een aantal dagen uit de voeding van de moeder weg te laten en daarna weer te introduceren, kan worden gekeken of het kind werkelijk op dat bestanddeel reageert.
Reacties die snel optreden, meestal 2 uur na het voeden, zijn overgeven en symptomen die vaker worden geassocieerd met andere allergische reacties, zoals een piepende of luidruchtige ademhaling, huiduitslag (dermatitis), netelroos (urticaria) en zwelling van de oogleden of lippen.
klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus. klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen (opeens heftig huilen), diarree. huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, eczeem, de huid wordt dikker. longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, benauwdheid.
Symptomen voedselallergie
Meestal treedt een allergische reactie op voedsel snel op, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel. De klachten die optreden bij voedselallergie zijn per persoon verschillend, iedereen heeft zijn eigen specifieke klachten.
Kinderen en volwassenen met koemelkallergie krijgen meestal twee of meer symptomen. De klachten kunnen optreden binnen enkele minuten tot twee uur na het innemen van koemelk. Soms treden symptomen pas na dagen op. Vaak betreft dit reacties zoals allergisch eczeem of obstipatie (verstopping).
Een voorbeeld is de huidpriktest, waarbij de huisarts koemelk op de rug of onderarm van de baby druppelt. Daarna prikt hij licht met een naald op de plek van de koemelk. Als er een klein jeukend bultje ontstaat (kwaddel) is er mogelijk sprake van een koemelkallergie.
Duitse wetenschappers ontdekten namelijk dat moedermelk aroma's van look kan bevatten. Uit een studie van de Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg blijkt dat moeders die tot 2,5 uur voor ze borstvoeding geven rauwe look hebben gegeten, dat kunnen merken aan de melk die ze produceren.
Symptomen zijn onder andere ontroostbaar huilen, geïrriteerde ogen, loopneus, eczeem, rode vlekjes, overgeven, diarree, piepend ademhalen, hoesten. Koemelkallergie kan leiden tot ondervoeding en een tragere groei, dus daar wordt door kinderartsen ook op gelet.
Het blijkt dat moedermelk vetter is naarmate de voedingstijden dichter bij elkaar liggen. Een baby die bijvoorbeeld elke twee uur drinkt, zal dus meer vet binnen krijgen op een dag dan een baby die elke vier uur drinkt. Zo'n vaker drinkende baby zal dan wel kleinere hoeveelheden drinken.
Koemelkallergie wordt meestal vastgesteld in het eerste levensjaar. Vaak verdwijnen de klachten als de kinderen ouder worden: iets meer dan de helft van de kinderen met een koemelkallergie verdragen koemelk weer rond de eerste verjaardag. De meeste andere kinderen volgen in de daaropvolgende 4 jaar.
U denkt dat uw baby allergisch is voor melk. Uw baby heeft klachten die passen bij overgevoelig zijn, zoals buikkrampjes, opeens erg huilen en diarree. Bespreek dit met uw huisarts of de jeugdarts van het consultatie-bureau. U kunt samen met de arts onderzoeken of uw baby allergisch is voor melk.
Meestal treden de symptomen op na een paar weken van regelmatige consumptie. Koemelkallergie is typisch voor zuigelingen en kleine kinderen. Baby's jonger dan 9 maanden met een koemelkallergie kan je best ook geen sojamelk en sojaproducten geven omwille van het risico op het ontwikkelen van een soja-allergie.
Mogelijke symptomen
maag- en/of darmproblemen (spugen, obstipatie, diarree, krampjes). lang en ontroostbaar huilen. onrustig en slecht slapen. vermoeidheid.
Koemelkallergie verdwijnt vaak weer. Daarom is het goed om, in overleg met je arts, regelmatig te testen of je kind weer koemelk verdraagt. Zo voorkom je onnodige beperkingen in je voeding of die van je kind. Je moet een dieet zonder koemelkeiwitten dus niet levenslang aanhouden.
Lactose-intolerantie is wat anders dan een koemelkallergie. Bij een lactose-intolerantie ben je namelijk gevoelig voor de melksuikers in een product. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten die in koemelk zitten.
De belangrijkste allergenen bij heel jonge kinderen zijn: Koemelk. Kippenei. Soja.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Bij klachten zal een kind snel klagen over buikpijn of buikkrampen. Na het drinken van melk ontstaat er vaak binnen twintig tot dertig minuten diarree. Bij een jonger kind kun je lactose-intolerantie herkennen aan dunne ontlasting, een opgezette buik, winderigheid en huilerig gedrag (door buikkramp).
Wat is kokhalzen? Kinderen worden geboren met een kokhalsreflex (ook wel wurgreflex genoemd). Dit reflex is een verdedigingsmechanisme. Het beschermt de keel(holte) van je kleintje namelijk tegen eten en vreemde voorwerpen die niet doorgeslikt mogen worden.