Net als mensen, laten dieren ook scheten. Katten, schildpadden, cavia's en zelfs muggen doen het. Die van muggen zijn piepklein. Kwallen laten ze trouwens niet, want die hebben geen anus, een belangrijke voorwaarde voor een scheet.
De Arizonakoraalslang werkt dus met kracht en het nodige geluid gas uit haar cloaca, iets wat bekend staat als "cloacaal knallen". Ook andere slangen gebruiken hun cloaca om gas weg te werken, maar dan zonder het vertoon van de koraalslang.
Het meest winderige dier van het land? De Britten wilden het graag weten en kwamen tot een bizarre conclusie: kakkerlakken blijken in verhouding tot hun grootte meer methaan de lucht in te sturen dan andere dieren.
Korte darmen
Zo zouden vogels geen scheten hóeven te laten, zoals mensen en andere zoogdieren, omdat ze hun voedsel een stuk sneller verteren. Het eten blijft dan simpelweg niet lang genoeg in hun darmen om te worden omgezet in gas. En wat er niet is, kun je ook niet lozen.
Koeien kunnen dagelijks tot 500 liter gas uitstoten door winden en boeren. Ook scheiden ze grote hoeveelheden ammonia (een oplossing van het gas ammoniak in water) uit.
Het gas in de darm bestaat vrijwel geheel uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Dit zijn allemaal reukloze gassen. Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten.
We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.” Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis. Omdat plantaardige voeding moeilijker te verteren is laten vegetariërs meer winden dan vleeseters. Hun winden stinken echter minder.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
Haringen praten met elkaar door scheten te laten.
- Harde borrelende geluiden in de buik van je konijn, of doodse stilte. Normaal hoor je zachtjes borrelen/pruttelen als je aan de buik luistert.
Conclusie: Een hond kan stinkende scheten door slechte kwaliteit voedsel, te veel lucht inname bij eten, ouderdom of ziekte. Een gezonde hond heeft een gezonde darmwerking en laat dus weinig stinkende scheten. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.
Je hond kan gevoelig zijn voor een bepaald type voedsel, waardoor winderigheid ontstaat. Veel honden zijn bijvoorbeeld allergisch voor rundereiwit, kippenvlees of zuivel. Het darmgestel van je hond raakt dan van streek met als gevolg een borrelende buik, winderigheid en soms ook diarree.
Verdeel de voeding over meerdere porties per dag (minimaal 3). Een anti-schrokbak kan ook helpen. Deze zijn zo gemaakt dat je hond meer moeite moet doen om de voeding uit de bak te krijgen en beperkt daardoor het schrokken. Anti-schrokbakken zijn verkrijgbaar bij je dierenspeciaalzaak.
De scheten van vrouwen stinken erger dan die van mannen
Vrouwenscheten stinken vaak erger dan mannenscheten. Dat komt doordat vrouwendarmen meer waterstofsulfide produceren.
Een scheet heeft een temperatuur van gemiddeld 37 graden Celsius. Gemiddeld laten we per dag tussen de 10 tot 20 scheetjes, dat komt neer op ongeveer een halve liter aan scheten per dag. De meeste scheten laten we in onze slaap aangezien we onze scheten overdag vaak inhouden (althans: dat proberen de meesten).
Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt. Als jij even dacht dat je door het inhouden van je scheet vieze luchtjes tegenging had je het mis, een ingehouden wind kan dus voor een slechte adem zorgen.
REDUCEER JE EIWITTEN
Deze stinkende gassen ontstaan wanneer je darmen eiwitten afbreken die methionine en of cysteïne bevatten. Deze stoffen vind je terug in granen, ui, vis, eieren, bonen, zuivel, peulvruchten, spruitjes en kool.
Embed. Een deel van een scheet wordt door bacteriën omgezet in chemische stoffen die je uitpoept. Het andere deel lost op in je bloed en via je bloedstroom komt-ie in je longen terecht.
Berekeningen wijzen uit dat een mens gemiddeld tussen de 8 en 25 scheten laat. Het gemiddelde van dit getal is 16,5. In een jaar zitten 365 dagen.
Ieder mens laat tien tot twintig scheten per dag, dat is gemiddeld ongeveer 1 liter gas.
Scheet of windje is het ontsnappen van darmgassen via de anus. Het laten van scheten is een heel normaal en gezond iets. Gemiddeld laten wij zo'n 10 - 15 scheten per dag. Dit komt overeen met 0,5 - 1 liter gas.
De mens produceert gemiddeld 0,5 tot 1,5 liter darmgas per dag in 12 tot 25 winden.