Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
Controleer of het buiten warmer is dan binnen
Als het buiten bijvoorbeeld 25 graden is en de thermostaat binnen 24 graden aangeeft, wordt het binnen alleen maar warmer als u ramen en deuren open zet. Om de buitentemperatuur te controleren heeft een thermometer nodig, of een weer-app op uw smartphone.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Hoe hoger de temperatuur in de bovenste luchtlagen van de verblijfplaats, hoe groter de warmteverliezen door het dak. Door de aanwezige lucht te laten circuleren d.m.v. plafondventilatoren kan de warme lucht naar beneden gestuwd worden en bereikt men een ideale warmterecuperatie.
Hittegolf 2020: zet je je ramen open of dicht
Het antwoord is nee: het is niet verstandig om met warm weer je ramen open te zetten. Je kunt tijdens een hittegolf – of überhaupt als het buiten warm is – je ramen beter dichthouden. Waarom? De kans is groot dat het buiten niet per se koeler is dan binnen.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
Niet op je hoede zijn 's nachts
Veel huiseigenaren slapen daarnaast met het raam open. Op warme nachten is dit zelfs onvermijdelijk. Wanneer u het raam opent, let er dan op dat het inbrekers niet makkelijk wordt gemaakt om uw huis binnen te komen.
Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven 'doorgloeien' nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
Verwarming gaat met radiatoren. Wij verliezen circa 1,5 graad in een nacht als het buiten circa 5 graden is. Bijzonder is wel dat er bij lagere temperaturen niet noemenswaardig grotere verliezen zijn, tenzij het hard waait. Dan koelt het huis wel fors meer af.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Koudebruggen. Koudebruggen zijn een gevolg van slecht isoleren. Een koudebrug is een deel in de muur dat niet goed geïsoleerd is. Wanneer de spouwmuur geïsoleerd is, kan het zo zijn dat de isolatie op sommige plaatsen niet helemaal dekkend is geweest.
Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht. Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u 's nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht.
Een ventilator verbruikt zo'n 0.05 kWh per uur en een airco tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Je hebt iets nodig als een flinke buisventilator. Dit zal je enkele graden verkoeling brengen, en drogere lucht. Je moet niet de illusie hebben dat het net zo koel wordt als in de kamer waar de airco hangt.
Isolerende raamfolie
Als er toch zonlicht rechtstreeks op je ramen invalt, dan is zonwerende raamfolie een uitstekende oplossing. Deze gelaagde folie houdt warmte buiten zonder lichtinval te beperken. De mate waarin de isolerende raamfolie het zonlicht tegenhoudt, kies je zelf.
. Gemiddeld neemt de temperatuur in de troposfeer daardoor 6,5°C per km af.
Inbrekers gaan voor snel en makkelijk
Anders dan je misschien zou verwachten, wordt er vaker ingebroken in rijtjeshuizen dan in vrijstaande woningen. Het hang- en sluitwerk in deze woningen is vaker verouderd, zodat de inbreker makkelijker en sneller naar binnen en buiten kan.
In een koude ruimte verbrand je meer calorieën om op temperatuur te komen en te blijven. Je stofwisseling werkt beter bij koudere temperaturen, wat ook nog eens ziekten als diabetes helpt voorkomen. In plaats van naar de sportschool gaan en rauwkost eten, kun je dus ook een uurtje verkleumd onder de dekens gaan liggen.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.