In sommige gevallen komt dat doordat er een teengewricht uit de kom schiet of dreigt te schieten. Je ervaart klachten zoals: Pijn aan de gewrichten van de tenen en onder de bal van de voet. De pijn wordt erger bij staan en lopen.
Gewrichten kunnen helaas uit de kom raken, zo ook het teen gewricht. Als dit gebeurd spreken we van een (sub)luxatie, de kop en de kom zitten (gedeeltelijk) niet meer tegen elkaar aan. Omdat het gewricht niet meer op de plek zit waar hij hoort kan dit pijn veroorzaken.
Hoe kan een hamerteen behandeld worden? Als uw hamerteen of klauwteen voor pijnklachten zorgt, is het aan te raden om hiermee naar uw huisarts of podotherapeut te gaan. Met name als u te maken heeft met diabetes is dit erg belangrijk. Een podotherapeut zal uw voeten en uw looppatroon onderzoeken.
Tijdens de operatie wordt de teen rechtgezet. De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de bovenkant van de teen en verwijdert een stukje bot. Daardoor wordt de teen iets korter en rechter. Soms is het ook nodig om de pees die over te teen loopt, wat te verlengen omdat deze te strak staat.
Bij klauw- en hamertenen is er sprake van een disbalans tussen de spiergroepen in je voet. Hier kun je zelf wat aan doen door te trainen. Het is daarbij van belang niet alleen te kijken naar de tenen of de voorvoet, maar naar de hele voet en de rest van je houding.
In de voet bevinden zich 28 botten en 33 gewrichten. De voet bestaat uit 3 gedeelten: de achtervoet, de middenvoet en de voorvoet. De achtervoet bestaat uit het hielbeen (calcaneus) en het sprongbeen (talus). Het gewricht tussen deze beide botten noemen we het onderste spronggewricht.
Oorzaak en ontstaanswijze
De typische verzwikking die letsel aan de buitenste enkelbanden tot gevolg heeft, noemen we ook wel het 'inversie trauma'. Hierbij zwikt de voetzool naar binnen toe en de enkel naar buiten (zie afbeelding). De buitenste enkelbanden komen hierbij volledig op rek.
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
Oorzaak klapvoet
In uw been loopt de zenuw 'nervus peroneus'. Deze zenuw stuurt de zogeheten 'voetheffers' aan: de spieren die zorgen voor het kunnen optillen van uw voet. Als de nervus peroneus ergens bekneld of beschadigd raakt, kan dat ertoe leiden dat de voetheffers niet meer goed functioneren.
Een klapvoet is het gevolg van een verlamming die de voet en tenen heffen, waardoor bij het lopen de voet niet goed afwikkelt of naar beneden valt. Meestal is er ook een andere groep spieren verzwakt, namelijk de spieren die de enkel stabiliseren bij het lopen en staan.
Wat is het probleem? Een klapvoet (voetheffersparese) is een vervelende aandoening die direct problemen geeft bij het lopen en een valgevaar oplevert. Een klapvoet heeft vele oorzaken, maar meestal gaat het om verminderd functioneren van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus neuropathie).
Symptomen gescheurde enkelband
De klachten bestaan uit pijnklachten tijdens het belasten van de enkel. Ook ontstaat er meestal vocht in de enkel. Dit is een beschermingsreactie van uw lichaam om meer schade te voorkomen. Soms treedt er een instabiel gevoel in de enkel op.
Meestal herstelt de klapvoet binnen twee à drie maanden, maar in sommige gevallen zal de klapvoet nooit meer verdwijnen. Bij ernstige zwakte of complete verlamming biedt een combinatie van fysiotherapie met gerichte training in combinatie met een brace / bandage dé uitkomst.
Soms is het tijdelijk, bijvoorbeeld als gevolg van een hernia, heupoperatie of verkeerde zithouding. Maar vaak is het blijvend, als gevolg van een neurologische aandoening, een spierziekte of een trauma.
Een brede teenuitspreiding is een duidelijk visueel teken dat uw voeten waarschijnlijk in de juiste gezonde, functionele conditie zijn. Vooral als de grote teen niet naar binnen is gevouwen (naar de 2e teen) maar naar voren wijst in een rechte lijn vanaf de hiel (hallux hoek).
Als de pijn het toelaat, is het belangrijk om te oefenen met het been waarvan de middenvoetsbeentjes zijn gebroken. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken.
De mens heeft vijf tenen aan elke voet. De binnenste teen wordt de grote teen genoemd en de buitenste teen de kleine teen. Vaak worden de andere drie tenen van binnen naar buiten de tweede, derde en vierde teen genoemd.
Kun je autorijden met een klapvoet? In de meeste gevallen is het niet verstandig om auto te rijden met een klapvoet omdat je minder controle hebt over je voet en enkel. Dit zorgt ervoor dat je een gevaar bent op de weg voor jezelf en alle omstanders.
Een klapvoet ontstaat meestal door een beknelling van de kuitbeenzenuw bij de knie. De zenuw komt klem te zitten ter plaatse van de kuitbeenkop. U kunt dit botpunt voelen aan de buitenkant van uw been, net onder de knie. Op die plek is de zenuw gevoelig voor langdurige, of steeds herhaalde druk.
Bij een klapvoet wordt vaak een orthopedische schoen of enkel-voetorthese naar maat gemaakt met een enkelomsluiting om het klappen van de voet tegen te gaan en stabiliteit te bieden. Je huisarts of specialist kan je doorverwijzen naar onze orthopedisch schoentechnicus of orthopedisch instrumentmaker.
Verloop. De ergste pijn vermindert meestal reeds na enkele minuten. Daarna kan je voorzichtig weer proberen te stappen. Op je voet staan, blijft aanvankelijk wel pijnlijk.
Leg uw voet hoog zodat de zwelling minder kan worden en tegen mogelijke pijn. Uw voet ligt hierbij hoger dan uw knie, en uw knie ligt hoger dan uw billen. Eventueel kunt u uw matras ophogen door er een kussen onder te leggen.
Oefen door je voeten en tenen op te trekken, met de hak op de grond. Ga met je voorvoeten op een traptrede te gaan staan en ga dan afwisselend zo hoog mogelijk op de tenen te staan en de omgekeerde beweging maken met de hielen zo laag mogelijk.
Met een klapvoet kun je gewoon nog op de fiets stappen. Het is alleen van belang om de intensiviteit aan te passen. Fiets dus rustig, probeer een zo vlak mogelijke rit te kiezen en ga niet teveel staan op de trappers. Het is goed om je enkel in beweging te houden, maar probeer er niet teveel kracht op te zetten.