Optrekkend vocht in de kelder ontstaat doordat de keldermuren of keldervloer poreus of beschadigd zijn. Doordat grondwater onder grote druk staat en de muren niet meer bestand zijn tegen het vocht, zal het grondwater door de keldermuren en vloer naar binnen sijpelen.
Ventileren is één van de belangrijkste oplossingen. Door voldoende te ventileren wordt de vochtige lucht naar buiten getransporteerd en komt er schone droge lucht de ruimte binnen. Een luchtontvochtiger kan zeker in een kleinere ruimte, zoals een vochtige kelder, hierbij helpen.
Vochtige keldermuren worden vaak veroorzaakt door een hoge grondwaterstand, een hoge grondwaterdruk of door gebrekkige ventilatie. Meestal zijn kelders aan de buitenzijde niet voldoende beschermd tegen de druk van het grondwater waardoor vocht in de keldermuren kan infiltreren.
Het vocht in de kelder tast de muren en de vloer aan.Er ontstaat schade aan het stucwerk, maar ook aan het metselwerk. Dit alles vormt een groot deel van de fundering van uw huis. Wanneer de fundering aangetast wordt door vocht wordt de woning minder stabiel.
Natte kelder behandelen
Indien het gaat om opstijgend vocht dan volstaat het meestal om de vochtige keldermuren te injecteren met een hydrofoberend vochtwerend middel. Indien er sprake is van doorslaand vocht dan is kelderbekuiping meestal de aangewezen methode.
Je kelder verluchten door ramen en deuren open te zetten, is doorgaans geen optie. Natuurlijke ventilatie in je kelder is wél mogelijk door ventilatieroosters te plaatsen. Dat kan zowel in de kelderdeur, de keldermuren als in een eventueel keldervenster (op straatniveau).
In het waterrijke Nederland ligt een kelder immers al snel op grondwaterniveau.Er is een relatief dure constructie nodig om te voorkomen dat deze gaat 'drijven'. Tegenwoordig is er dus hooguit een vaak nogal vochtige, lage kruipruimte onder de meeste huizen te vinden. Geen ideale plek om spullen op te bergen.
Hoe je condens in je kelder kan voorkomen is best simpel: Door je kelder te isoleren en te ventileren.
De kosten liggen rond de €10.000,- voor de hele kelder. De kosten van het waterdicht maken van een kelder zijn niet alleen afhankelijk van het formaat van de kelder. Ook de specialist die u hiervoor inschakelt.
Kruipruimte isolatie is een uitstekende oplossing wanneer u een vochtige kruipruimte heeft. Door bijvoorbeeld bodemisolatie worden er EPS parels op de bodem van uw kruipruimte geblazen. Op deze manier wordt het vochtprobleem snel en gemakkelijk opgelost.
Oorzaken van vocht in huis
Vochtproblemen worden vaak veroorzaakt door slechte ventilatie. De vochtige lucht in huis kan dan nergens naar toe en slaat vervolgens neer als condensvocht tegen koele oppervlakken, zoals ramen en muren. Het condensvocht trekt vervolgens in de muren waardoor deze vochtig gaan worden.
Condens ontstaat door menselijke activiteiten in huis zoals douchen of wassen. Dit hoeft geen probleem te zijn, mits er goed wordt geventileerd. Wanneer er geen goede ventilatiemogelijkheden zijn, slaat de vochtige lucht als condens neer op oppervlakten zoals ramen, (stalen of aluminium) kozijnen, muren of kelders.
Opstijgend vocht op de muren
Opstijgend vocht komt vanuit de grond en kruipt langzaam naar boven op de muren waardoor het lijkt op te stijgen. Als er dus vochtplekken verschijnen op de muren van je woning tot een hoogte van ongeveer een anderhalve meter, is de kans groot dat je te maken hebt met opstijgend vocht.
Een kelder wordt naar normaal taalgebruik ook niet gekwalificeerd als woonruimte. Uit de splitsingstekening, waarop de kelder ook als berging is aangeduid, blijkt dat de kelder een zeer laag plafond heeft en bijna geheel onder straatpeil ligt.
Geef toe, een kelder is een van de nuttigste ruimtes in je woning. Je gebruikt hem misschien als voorraadplaats, opslagplaats of zelfs als volwaardige kamer. Helaas is deze nuttige ruimte ook extra vatbaar voor insijpelend water. Zijn ondergrondse ligging heeft daar natuurlijk alles mee te maken.
Vochtproblemen vormen steevast een onderdeel van verborgen gebreken. Denk aan een barst waarlangs water naar binnen vloeit, doorslaand vocht of een lekkage achter een muur die op het moment van de bezichtiging niet zichtbaar was.
Als er geen lekkage is en water op de keldervloer staat, dan is het grondwater dat door het beton naar boven komt. Dit gebeurt als het beton na het uitharden niet behandeld is met een beton sealer. Het is verstandig om dit alsnog zo snel mogelijk te doen.
Een kelder zelf waterdicht maken kan op verschillende manieren en verschillende doe-het-zelf producten. De snelste en goedkoopste methode is om kleine scheurtjes in je kelder in impregneren met een muurinjectie.
De meest voorkomende oorzaak van een stinkende kelder is vocht. Vocht, vocht en nog eens vocht. Hoe dat kan? Vocht zorgt voor schimmels en schimmels zorgen weer voor een ontzettend muffe geur in huis.
Je kunt het beste achterhalen of je genoeg ventileert door een CO2 meter in huis te halen. Door in elke kamer CO2 meters op te hangen, kun je de luchtkwaliteit in verschillende ruimtes meten. Door hiernaast te investeren in een vochtmeter, kun je het binnenklimaat optimaliseren.
Het is belangrijk om je kelder te ventileren, zodat de luchtkwaliteit en het luchtvochtigheidsgehalte goed blijven. De kans is namelijk groot dat er vochtproblemen ontstaan in je kelder als deze niet geventileerd is. Dat komt omdat de vochtige lucht niet wordt vervangen door frisse, droge lucht.
Hoe kunt u uw kelder verluchten? Er zijn heel wat manieren om uw kelder te verluchten. U kunt één of meerdere luchtroosters laten plaatsen, waardoor uw kelder verlucht en voorzien wordt van de aanvoer van frisse lucht. U kunt ook gewoon een pvc buis gebruiken die uitmondt op een plek buitenshuis.
Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid in huis boven het percentage van 60 procent komt, bijvoorbeeld rond de 70 procent, is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid.