Waarom voelt dat toch zo fijn? Dat het zo fijn is om te krabben als je jeuk hebt, heeft te maken met de sensatie van lichte pijn die het krassen met je nagels veroorzaakt. Jeuk en pijn liggen dicht bij elkaar. Beide zijn een waarschuwing van je lichaam dat er iets aan de hand is.
"Krabben kan voor opluchting zorgen bij jeuk doordat er een lichte pijn ontstaat", verklaart hoofdonderzoeker Zhou-Feng Chen op nieuwsite ScienceDaily. "Maar het probleem is dat het brein serotonine gaat produceren om die pijn te controleren.Die respons zorgt ervoor dat jeuk erger wordt."
Krabben kan even helpen om de jeuk te verminderen. Maar door veel te krabben kan uw huid kapot gaan, uw huidaandoening verergeren en de jeuk toenemen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van jeuk - krabben - jeuk.
Een jeukerig gevoel kan dus overal optreden. Wanneer iets onze huid irriteert, wordt de beschermende barrière van de huid aangetast en ontstaat er een jeukende huid. Onze huidcellen laten histamine los en de receptoren in onze huid sturen een signaal naar de hersenen dat ons aanmoedigt om te krabben.
Wanneer deze pijnsignalen naar je hersenen worden gestuurd, komt er dus serotonine vrij.Niet alleen laat dit stofje je goed voelen, maar het helpt ook als een soort natuurlijke pijnstiller. Daarom is het zo lekker als iemand even heerlijk over je rug krabt en wil je dat diegene maar door blijft gaan.
Jezelf kietelen? Omdat kietelen alleen werkt wanneer je het niet verwacht, kunnen de meeste mensen zichzelf niet kietelen. Als je hand richting de huid gaat, kunnen je hersenen voorspellen hoe dat zal voelen, wat de reactie in de hersenen blokkeert.
Op de plek waar je jeuk krijgt, wordt een jeukzenuw geactiveerd. Deze zenuw stuurt een seintje naar de hersenen dat er iets niet in orde is. Daarom ga je vanuit daar krabben. Als je gaat krabben komt het stofje serotonine vrij in je hersenen.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.
Een pijnstiller zoals paracetamol helpt niet tegen jeuk.
Jeuk is een gevoel van de huid, dat u de drang geeft om te krabben of te wrijven. Soms zeggen mensen wel dat jeuk erger is dan pijn. Jeuk kan zo erg zijn dat men tot bloedens toe krabt. Jeuk kan vele oorzaken hebben.
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt.Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Jeuk, rode bultjes en schilfers op je huid: scabiës, beter bekend als schurft, komt de laatste jaren steeds vaker voor in Nederland.
Vitamine E: Voedingsmiddelen met vitamine E, zoals amandelen, zonnebloempitten, spinazie en avocado, kunnen helpen bij het hydrateren van de huid en het verminderen van jeuk.
Blaasjes, rode bultjes of schilfers op de handpalm, tussen de vingers, op de polsen, ellebogen, voeten en de geslachtsdelen.Soms zie je rode streepjes op je huid. Dat zijn de gangetjes die de mijt graaft. Kinderen tot 4 jaar kunnen ook jeuk en bultjes op het hoofd krijgen.
Jeuk is een emotie en dus psychisch beïnvloedbaar. Wanneer je veel aan de jeuk denkt zal deze erger worden. Zorg er dus voor dat je voldoende afleiding hebt waardoor je zo min mogelijk met de jeuk bezig bent. Jeuk is heel vervelend maar de juiste behandeling kan verlichting brengen.
Wanneer we stress ervaren, komt er een stroom van hormonen vrij in ons lichaam. Deze hormonen kunnen de talgproductie in de huid verhogen, wat kan leiden tot een uitbraak van acne of andere huidaandoeningen. Daarnaast kan stress ook leiden tot een droge huid, jeuk en zelfs huiduitslag.
Deze plekjes ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de bovenkant van de handen. Het kan een begin zijn van huidkanker. Soms jeuken de plekjes wat of zijn ze wat gevoelig.
Jeuk komt voor bij 10% van de patiënten met kanker in de palliatieve fase, met name bij patiënten met hematologische aandoeningen (vooral maligne lymfomen en polycythaemia vera). Jeuk wordt gezien bij 50% van de patiënten met polycythaemia vera en bij 30% van de patiënten met de ziekte van Hodgkin.
Vier oorzaken gevoelige huid
een huidaandoening (denk aan rosacea, eczeem of psoriasis)een allergie voor cosmetica. irritatie door (verkeerd) gebruik van cosmetica. een overgevoelige huid.
Voorbeelden bij een niet al te droge huid zijn lanettecrème en cetomacrogolcrème. Voorbeelden bij een erg droge huid zijn vaseline lanettecrème en vaseline cetomacrogolcrème. Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt.
Bescherm je bank
Je kunt je bank, en andere plekken waar je kat graag krabt, beschermen door er wat voor te hangen. Hang bijvoorbeeld een doek over de bank waar de kat niet onder kan kruipen. Hoe gladder de stof is, hoe minder snel je kat daar gaat krabben. Je kunt de plek ook afplakken met dubbelzijdig plakband.
De manier van kietelen verschilt niet veel van mensen. Sommige dieren, zoals apen, hebben een dikkere huid en moeten daardoor harder gekieteld worden om het hen te laten voelen. De meeste dieren zijn vooral gevoelig op hun buik en in hun oksels.