De sla gaat schimmelen of is verlept. Dit bederf herken je door te ruiken of kijken. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snijd de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De sla is verlept of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Let erop dat de bladeren frisgroen zijn en de stronk wit. Als de stronk al bruin begint te worden, is de sla niet vers meer. Sommige ijsbergslasoorten bevatten een melkachtige vloeistof. Dit zorgt ervoor dat de sla iets bitter smaakt, maar je kunt dit gewoon eten.
Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen. En heb je een krop botersla of veldsla te pakken, dan kun je die het beste zo snel mogelijk opeten: die blijft net als losse sla ongeveer 3 tot 5 dagen goed.
Leg bovenop de sla een stukje keukenpapier en dek het geheel af met huishoudfolie. Plaats de kom onderaan in de ijskast. De sla blijft tot 5 dagen lang lekker fris.
In de teelten van sla en andijvie kunnen zaad- en bodemgebonden schimmels problemen veroorzaken rond de kieming en de opkomst van het gewas. Zodra gezaaid is komen schimmels die, zich op het zaad of in de nabijheid van het zaad bevinden tot leven.
Hoe weet ik dat de sla niet goed meer is? De sla gaat schimmelen of is verlept.Dit bederf herken je door te ruiken of kijken. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla.
Tip 1: Doe de sla in een ruime kom en leg daarbovenop een stuk keukenpapier.Dek vervolgens de kom luchtdicht af met vershoudfolie en zet de kom onderaan in de koelkast. Doordat het keukenpapier het vocht absorbeert blijft de sla 5 dagen lang vers en knapperig.
Stap 1: Vul een grote kom met heel koud water. Het beste is ijswater, maar koud kraanwater werkt ook! Stap 2: Dompel je verwelkt groenten onder. Stap 3: Laat ze ongeveer 30 minuten weken, totdat ze niet meer zacht en verwelkt zijn.
Voorverpakte sla uit het zakje
Hoe zit het dan met de houdbaarheid van sla in een zakje? Reken gemiddeld op 3 tot 5 dagen. Een iets stevigere slasoort, zoals rucola, blijft trouwens altijd langer vers dan een zachtere soort, zoals veldsla.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Doordat kropsla voor 90% uit water bestaat, kun je het ongeveer 3 tot 4 dagen goedhouden in de groentelade van je koelkast. Zorg ervoor dat de kropsla kan ademen, dus leg hem niet in een gesloten plastic zak weg.
Als je sla snijdt, verkleuren de blaadjes snel aan de snijranden. Daarom is het beter om sla te scheuren. Er zijn 2 soorten sla die je wel kunt snijden zonder dat deze bruin kleuren: romanasla en ijsbergsla.
Verlepte sla reanimeren doe je zo...
Of was de sla snel in lauwwarm water. Laat de sla vervolgens 10 in koud water liggen en doe hem daarna in een theedoek. Leg de sla vervolgens een uurtje in de koelkast en hij is weer mooi knapperig.
Maak ijsbergsla schoon door de bladeren van de krop te halen, te wassen, uit te laten lekken en te drogen. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit. Nu komen de bladeren makkelijk los.
Wist je dat een krop sla barst van de bacteriën, parasieten en virussen? Niet zo gek dus dat je behoorlijk ziek kunt worden als je groente niet wast. Ongeveer een miljoen Nederlanders lopen jaarlijks een voedselvergiftiging op door zich niet te houden aan hygiënische maatregelen.
Leg ieder blad direct na het snijden in het water. Ga zo door tot je alle sla in het water hebt. Roer nu voorzichtig met je handen door het water en zorg dat de sla niet beschadigd. Laat de sla nog 5 minuten in het water liggen, zodat eventueel zand naar de bodem kan zakken.
Tip 3: haal de sla uit het zakje van de supermarkt en pak een schone theedoek of handdoek. Leg de sla op de doek en rol vervolgens de doek op. Bind de uiteinden vast met elastiekjes. Bewaar de rol in de groentenla van je koelkast en haal er elke keer uit wat je nodig hebt.
De snijvlakken van de sla worden rood waardoor deze 'minder vers begint te ogen'. Die sla ís niet minder vers – als je hem geblinddoekt zou eten zou je geen verschil proeven – maar hij ziet er minder vers uit. Dat verkoopt niet. Leer mensen dan dat sla met rode snijrandjes nog prima is.
Bereiden: IJsbergsla kan rauw in stamppotten worden gebruikt, of als knapperige garnering op brood of een sandwich. Rauw eten, ook in combinatiesalades met andere slasoorten, komkommer, tomaat en ui.
Ook is sla niet geschikt om in te vriezen. De smaak en textuur gaan bij het invriezen helaas verloren. Kortom, sla kan je niet te lang bewaren. Een tip bij het bewaren van een krop sla: Snijd een dun plakje van de onderkant af en zet de krop in een kommetje water in de koelkast.
Op uw huid krijgt u 1 of meer plekken met kleine schilfers (velletjes). Bij een lichte huid zijn de plekken meestal rood. Bij een getinte of donkere huid zijn de plekken meestal donkerder of lichter dan de kleur van de rest van uw huid. De randen van de plekken zijn vaak dikker.
Schimmels in huis zijn redelijk gemakkelijk te herkennen. Ze vormen namelijk goed waarneembare donkere plekken op uw muren en plafonds. Dit ziet u vooral erg duidelijk op een lichte ondergrond. Let er wel op dat u schimmels niet verwart met salpeteruitslag.
Een schimmel is opgebouwd uit allemaal draden die filamenten worden genoemd. Door deze filamenten kun je een schimmel makkelijk onderscheiden van een bacterie onder de microscoop. Daarnaast heeft een schimmel een celwand, vacuole, celmembraan en een cytoplasma. Net als bij bacteriën zijn niet alle schimmels slecht.