We onderscheiden verschillende soorten pannen waarmee je kunt koken. Waaronder de kookpotten en -pannen, maar ook de sauspan, pastapan en de snelkookpan.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Hapjespan: pan met een hoge, rechte rand, een vlakke bodem en een steel of handvatten. Wokpan: pan met een hoge rand, een diepe bodem en een lange steel. Sauteerpan: pan met een hoge, rechte rand, een vlakke bodem, en een steel of handvatten.
Welke pan je uiteindelijk kiest, hangt hoofdzakelijk af van het ingrediënt dat je wilt bakken. Vlees en gevogelte bak je in een lage koekenpan met een antiaanbaklaag of in een koekenpan zonder antiaanbaklaag. Wanneer je vlees rustig wilt aanbraden is een pan met een antiaanbaklaag aan te raden.
De koekenpannen van IKEA zijn vrij van het giftige PFOA, dús goed voor de natuur. Dat de pannen wel een andere zeer giftige stof bevatten, stond niet vermeld op de site.
Pannen die de voorkeur hebben voor het koken op gas zijn gietijzeren pannen omdat ze de warmte van de gasvlam goed verdelen en lang een gelijke temperatuur vasthouden. Het getoonde symbool geeft aan dat de pan geschikt is voor koken op gas.
Een lyonnaiserpan is een veel gebruikte pan in de professionele keuken. De pan lijkt op een koekenpan of hapjespan, maar een horeca lyonnaiserpan kent voordelen die gewone koekenpannen niet hebben. Zo zijn de wanden van een lyonnaiserpan hoger dan die van een koekenpan maar lager dan de wanden van een hapjespan.
De braadpan is het ultieme hulpmiddel voor het maken voor een stoofpotje. Braadpannen kenmerken zich door een zware, dikke bodem waardoor eten langzaam gaart. Ideaal voor stoofvlees of hachee. Een stoofpan is meestal gemaakt van gietijzer en gaat jarenlang mee.
2 Een sauteerpan of hapjespan
Er bestaan sauteerpannen met een rechte rand en met een conische (iets afgeronde) rand. In pannen met een afgeronde rand is het makkelijker roeren en kun je wat je bakt of braadt makkelijker omdraaien dan in exemplaren met een rechte rand.
gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille. Maar ook HIER is het goed opletten. Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.
Het belangrijkste voordeel van gietijzer is dat het erg dik is en het de warmte goed vasthoudt, waardoor het niet zal buigen of kromtrekken bij hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat het uitstekend gebruikt kan worden bij extreme hitte, bijvoorbeeld wanneer die voornamelijk hoog opgestookt wordt.
De meeste kookpannen zijn gemaakt van RVS (roestvrij staal), vaak in combinatie met een laag aluminium in de bodem (dat zorgt voor een goede warmtegeleiding en maakt de pannen geschikt voor gebruik op inductie).
Een braadpan, ook wel stoofpan genoemd, wordt gebruikt bij het aanbraden en stoven van producten. Braadpannen worden bij stoven en sudderen altijd afgesloten met een deksel.
Een stoofpan en een braadpan is eigenlijk hetzelfde. Vaak worden ze ook sudderpannen genoemd maar ze hebben allemaal hetzelfde doel. Namelijk het langdurig braden en stoven van een gerecht.
Dat kan bijvoorbeeld koken, braden, bakken of het bereiden van sauzen zijn. Deze indeling is niet geheel waterdicht – in een braadpan kun je ook koken en in een hapjespan kun je ook saus bereiden.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
Hoe maak je een de Buyer pan schoon
De beste manier om de pan goed schoon te maken is door deze met een borstel schoon te spoelen onder heet water. Na het wassen moet je de pan goed drogen en verzorgd worden met een druppel olie die over de pan wordt uitgesmeerd met keukenpapier.
Het inbranden van de Buyer koekenpan
Doe een laagje van 1-2mm plantaardige olie in de pan. Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie of arachideolie, dus liever geen olijfolie omdat die te snel verbrandt. Zorg ervoor dat je de rand aan de binnenkant ook met olie invet.
Staal is gemaakt van ijzer, waardoor je deze pannen op elke warmtebron kan gebruiken. Plaatstaal is dankzij het magnetische ijzer ook geschikt voor inductie.
Bij het bakken komt de temperatuur van de pan tussen de 200 en 250 graden Celsius, maar het kan voorkomen dat de pan heter wordt, zeker als deze op de warmtebron blijft staan na gebruik (als je het gas vergeet uit te zetten), de pan zal dan ook verbranden en gaan stinken, vogels kunnen doodgaan aan de gassen die ...
Pannen voor de inductiekookplaat
De pannen die voor de inductiekookplaat worden gebruikt, moeten van metaal zijn, magnetische eigenschappen bezitten en een voldoende grote bodem hebben. Pannen waarmee al eerder op een gaskookplaat is gekookt, zijn niet meer geschikt voor inductiekoken.