Bewaar een stronk boerenkool op een koele droge plaats. In de koelkast kan ook, dan is deze een 3 tot 5 dagen houdbaar.Voorgesneden boerenkool is 1 a 2 dagen houdbaar in de koelkast.
Boerenkool is 3-5 dagen houdbaar in de koelkast. Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.
Eet een kliekje stamppot binnen 3 dagen op. Je kunt je stamppot ook als lunch eten. Bak het bijvoorbeeld even in de koekenpan op en serveer het op boterham! In de diepvries blijft stamppot, verpakt in een goed afsluitbare diepvriesdoos, zeker 2 maanden lekker.
In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade. Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Stamppot boerenkool, dus gekookt, kun je ook invriezen. Dit kun je ongeveer drie maanden bewaren inde vriezer.
Allereerst de boerenkool
Koolsoorten staan bekend om het relatief hoge gehalte aan zwavelverbindingen ten opzichte van andere groentensoorten. Daarom stinkt kool ook zo als het gekookt wordt. Er komt een lucht vanaf die in de verte op die van rotte eieren lijkt.
Wanneer je een restje boerenkool hebt, kun je dit de volgende dag opwarmen. Wanneer je het opnieuw opwarmt, dan is er niets lekkerder, dan er een aantal toevoegingen aan te doen. Boerenkool opwarmen, wat uit een pot komt, is vrij eenvoudig. Je zet het op het vuur en zorgt dat het de juiste temperatuur krijgt.
Niet doen! Warm restjes nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie nooit opnieuw op, zeker niet voor kleine kinderen. Het relatief traag opwarmen en afkoelen bevordert de bacteriële omzetting van nitraat tot nitriet. Nitrieten zijn slecht, dus beter gewoon niet doen.
Je kunt boerenkool ook invriezen. Na ca. 3 minuten blancheren kun je boerenkool in een goed gesloten plastic zak tot 12 maanden bewaren in de diepvries (minimaal -18°C).
Stamppot boerenkool bewaren doe je in de koelkast of in de vriezer. Bij kamertemperatuur is het vaak slechts een kwestie van uren, voordat de stamppot ietwat anders gaat smaken. In de koelkast kun je deze stamppot nog 1 tot 2 dagen bewaren, ingevroren in de diepvriezer, tot wel 3 maanden.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoe lang kun je hutspot bewaren? Hutspot kun je ongeveer twee maanden in bevroren toestand bewaren in de vriezer. In de koelkast kun je hutspot afgedekt nog twee tot drie dagen bewaren.
Zowel rauwe zuurkool, die dus uit de verpakking gehaald is, als stamppot zuurkool, kan maximaal 3 dagen bewaard worden in de koelkast. Hoe lang je zuurkool kun bewaren in de verpakking kun je het beste op de verpakking zien. Zuurkool uit het vat kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden.
Ook rauw is boerenkool goed te eten. Als maaltijdsalade bijvoorbeeld. "Je kunt zoveel rauwe groenten aan de salade toevoegen als je maar wil", aldus Drost. Zelf serveert ze de boerenkoolsalade graag met quinoa of parelgort.
Uit de vriezer halen
Als je de boerenkool wilt laten ontdooien, doe dit dan in de koelkast. Als de groente langzaam mag ontdooien blijft de smaak en textuur beter bewaard. Boerenkool kun je ongeveer 12 maanden in de vriezer bewaren.
Bij een vacuüm verpakte rookworst moet je altijd kijken op de datum die op de verpakking staat. Reeds warm gemaakte rookworst kun je nog tweee dagen in de koelkast bewaren, en in de vriezer nog drie maanden. Nog niet warm gemaakte rook worst kun je ook drie maanden in de vriezer bewaren.
Let op dat je ze voor stamppot goed fijn snijdt. Zo heb je geen last van eventuele nerven. Als je van plan bent het grover te snijden, moet je die namelijk voor het snijden al verwijderd hebben, samen met de bladstelen. Als alternatief voor zelf snijden kun je ook de keukenmachine gebruiken, op de grofste stand.
Ervoor zorgen dat de voedingswaarde van bittere groente behouden blijft kan lastig zijn. Door ze te blancheren voorkom je dat de enzymen worden afgebroken en dat de groente bitter wordt. Volg de onderstaande instructies om boerenkool te blancheren, waarna je het in kunt vriezen of kunt sauteren.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Stamppot kun je in de magnetron opwarmen of in een pan op laag vuur met een scheutje vocht en de deksel erop. Het vocht zorgt ervoor dat het niet aanbrandt en de warmte verdeelt – wel regelmatig roeren natuurlijk.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Magnetron: Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op. Draai de rookworst daarna om en verwarm de rookworst nogmaals voor ongeveer 1 minuut.