Het lijkt er op dat tussen de 1 à 12u na de maaltijd de grootste concentratie in je melk terecht komt. Dat hangt af van wat je gegeten hebt en hoeveel koemelk er in verwerkt was. Maar er blijken ook grote verschillen te zijn tussen personen onderling.
Moedermelk voorziet baby's van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen hierop zijn vitamine D en K. Daarvan is extra nodig voor een optimale ontwikkeling van het kind. In moedermelk zit ook een groot aantal stoffen die kinderen beschermt tegen ziekten.
Niet goed voor de darmen van je kleintje dus. Eten en drinken die krampjes veroorzaken: naast kruiden, kan je kleintje van de volgende dingen ook darmkrampjes krijgen: chocola, koffie, frisdrank, sinaasappelsap, koolsoorten, pittig eten, prei en ui.
Binnen 4 tot 24 uur komen de allergenen (stoffen die een allergie veroorzaken) na inname door de moeder in de moedermelk terecht. De baby wordt niet ziek van het stofje uit het desbetreffende voedingsmiddel, maar van de antistof.
Het lage eiwit- en vetgehalte maakt de melk licht verteerbaar, en de baby heeft dan ook snel weer honger, maar omdat mama gewoon aanwezig is, drinkt hij gewoon weer. Zo zou slechts twintig minuten nodig zijn om een maaltje moedermelk door de maag verteerd te krijgen.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Sommige baby's zijn gevoelig voor scherpe kruiden, uien en koolsoorten in de voeding van de moeder. Deze ingrediënten hoef je niet bij voorbaat te beperken. Als je het idee hebt dat je baby met krampjes reageert op iets wat jij eet, laat de 'boosdoener' dan even weg. Probeer het na een tijdje wel weer te eten.
klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus. klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen (opeens heftig huilen), diarree. huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, eczeem, de huid wordt dikker. longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, benauwdheid.
Hierdoor ontstaan vaak buikklachten (rommelende buik, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, etc.). Baby's hebben wat minder vaak last van lactose-intolerantie, omdat ze in het begin van hun leven meer lactase aanmaken om de grote hoeveelheden melk te kunnen verteren.
Deze samentrekkingen ontstaan omdat de darmen van je baby nog in ontwikkeling zijn en nog moeten wennen aan voeding in de darmen. Darmkrampen ontstaan vaak tijdens of na de voeding. Je baby heeft al die tijd in je buik voeding via de navelstreng gehad en zijn of haar lichaam moet dus wennen aan voeding via de mond.
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Het is een geleidelijk proces en er is dus ook geen sprake van voor- en achtermelk. Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Elke 30 ml moedermelk bevat iets meer dan 20 kcal, en in de eerste zes maanden van hun leven drinken baby's gemiddeld 750 ml moedermelk per dag. Dat zijn zo'n 500 kcal per dag die je kwijtraakt via de melk die je baby drinkt. Heb je een hongerig kind? Dan kan het aantal calorieën zelfs nog hoger liggen.
Dit is heel normaal en kan komen doordat de baby de ene na de andere verkoudheid heeft. Niezen is een natuurlijke reflex om stoffen en vervuiling uit je luchtwegen en neus te verwijderen. Niezen komt veel voor bij baby's en is meestal niets om je zorgen over te maken.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Hoe vaak een kind poept verschilt enorm
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Kenmerken van darmkrampjes
Je baby begint na de voeding of tijdens het slapen plotseling ontroostbaar te huilen. Je ziet en voelt het buikje duidelijk bewegen. Tijdens een krampaanval trekt je baby zijn of haar beentjes krachtig op en spartelt. Je baby is onrustig en maakt een gespannen en krampachtige indruk.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt. Je baby huilt omdat hij nog wil zuigen.
Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo'n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond.