Ramses II liet zichzelf graag afbeelden als een machtige vorst. Hij zat 67 jaar op de troon, en behaalde vele overwinningen op het slagveld. Hij wordt dan ook beschouwd als de belangrijkste en machtigste farao die het Egyptische rijk ooit heeft gehad.
De farao werd bij het bestuur geholpen door belangrijke medewerkers als de vizier (de raadgever van de farao), de hogepriesters en de ambtenaren (dit waren de mensen die konden schrijven, slechts 1 op 100 Egyptenaren kon schrijven).
Ramses II. Deze bekendste en langst regerende farao zat meer dan 66 jaar op de troon. En in deze tijd zat-ie bepaald niet stil: Ramses won veel oorlogen en liet talloze gebouwen bouwen.
Egypte, dat eerder bestond uit een aantal kleine koninkrijken, werd rond 3150 v. Chr. verenigd door Narmer, de sterke leider en krijgsheer die Opper- en Neder-Egypte (het zuiden en het noorden) met militaire kracht bijeenbracht. Narmer was volgens de geschiedenisboeken de eerste officiële farao.
Toetanchamon was één van de Egyptische faraos (een soort koning), ontdekt door Howard Carter en Lord Carnarvon. Hij is niet beroemd geworden omdat hij zo'n goede farao was, maar omdat zijn graf toen het gevonden werd nog helemaal "gaaf" (ander woord voor mooi, onbeschadigd) was.
Antwoord: Cleopatra was de laatste farao van het Oude Egypte en regeerde van 51 tot 30 voor Christus. Ze was een lid van de Ptolemaeïsche dynastie, een Grieks-Egyptische familie die de macht in Egypte had sinds de verovering door Alexander de Grote in 332 voor Christus.
“Farao's konden met veel vrouwen getrouwd zijn, maar slechts één mocht de titel 'Grote koningin' dragen. Ramses II is daarmee gelijk een uitzondering, want hij had twee Grote koninginnen, maar Nefertari was duidelijk zijn favoriet. Zij is degene die steeds naast hem wordt afgebeeld in tempels en op muurschilderingen.”
Farao. Toetanchamon was slechts negen jaar oud toen hij zijn vader als farao opvolgde. Hij was ook nog erg jong (19 jaar oud) toen hij stierf. Zijn troonnaam was: NebCheperoeRe; Heer van de manifestaties van Ré.
Farao als opperpriester
De goden werden dagelijks vereerd. Daarbij fungeerde de farao in naam als schakel tussen de godheden en de mensen. Hij werd gezien als de incarnatie van de god Horus en als god op aarde. Hij werd ook wel de zoon van zonnegod Re genoemd en vanaf het Nieuwe Rijk (1539-1077 v.
In het begin was Egypte geen land, maar waren er twee landen op de plek van Egypte. Deze landen heetten Opper- en Neder-Egypte. Nu zou je denken dat Opper-Egypte in het noorden lag en Neder-Egypte in het zuiden, maar dit was precies andersom! Dat heeft te maken met de stroomrichting van de Nijl.
De grootste daarvan is de piramide van Cheops (2540 v. Chr.), 146,6 meter hoog en 5,3 hectare groot, met een inhoud van ruim 2,5 miljoen kubieke meter. Het is een van de drie piramides van Gizeh, de beroemdste van Egypte, vlak bij Caïro.
De oppergod in de Egyptische religie is de zonnegod Ra of Amon. Hij had de wereld geschapen en ook de mensen. Hij maakte de dieren en planten, net als de maanden en seizoenen.
Algemeen: Ra was de belangrijkste god van Egypte. Hij was een incarnatie van de zon, heerste over de andere goden en hield de kosmos in balans. De farao was zijn zoon.
Osiris. Osiris was de god van de dood, wederopstanding en vruchtbaarheid.
3500 jaar geleden besteeg koningin Hatsjepsoet de troon van Egypte. Ze brak met alle conventies door als farao te regeren, in de gedaante van een man. Haar eigenzinnigheid kwam haar duur te staan: Hatsjepsoet werd gewist uit de geschiedenis.
Er zijn heel veel schatten gevonden in het graf. De kostbaarste schat die in het graf van de jonge koning lag is het massief gouden masker. Het lichaam van de farao is gemummificeerd en lag begraven in laatste kamer van de tombe.
Sindsdien is nooit met zekerheid vastgesteld waaraan Toetanchamon is overleden. Er zijn in het verleden al verschillende theorieën geweest. Zo zou hij gestorven zijn door erfelijke epilepsie. Een andere theorie stelt dat hij gestorven is aan de gevolgen van een gebroken been en malaria.
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste. Hij zou 90 jaar zijn geworden.
Oudegyptisch. Het Oudegyptisch is de taal die in het Oude Rijk, van 2700-2200 v. Chr., gesproken werd.
Over het oude Egypte is veel bekend. We weten dat het rijk van de farao's omstreeks 3100 v.Chr. is ontstaan.
Cleopatra in Egypte
Cleopatra VII (69 v.Chr – 30 v.Chr) was koningin van het Oude Egypte. Ze was de laatste farao van de Ptolemaeïsche dynastie, die van 305 v. Chr. tot 30 v. Chr. over Egypte regeerde.
Ramses II (1279-1213 voor Christus).
Cleopatra staat bekend als een van de mooiste vrouwen uit de geschiedenis. De Romeinse historicus Cassius Dio omschreef de Egyptische koningin zelfs als een 'onovertreffelijke schoonheid'.