De zilveren lepels en vorken zijn 18,2 cm lang en ze wegen samen 530 gram.
De waarde van een verzilverd bestek hangt af van het model, het merk maar vooral van de staat van het verzilverde laagje. Als het laagje versleten is dan is de waarde weg. De slijtage is het beste te zien bij de tanden van de vorken en aan de achterzijde van de lepelbak waar de bak de tafel raakt.
In verzilverd staat vaak 200, 100, 90 of zelfs 40 deze getallen geven de dikte van de verzilvering weer. Bijvoorbeeld: 100 staat voor 100 gram zilver over 12 couverts dus over 24 stuks. De mate van verzilvering zegt overigens niets over de kwaliteit van een verzilverd voorwerp.
Ga opzoek naar de keurtekens
Nederlands zilver is van eerste gehalte (925/1000) of tweede gehalte (835/1000) zilver. Het keurteken kan bestaan uit een grote of kleine keur, zoals bijvoorbeeld vanaf 1815 een staande leeuw met het cijfer 1 (925/1000) of een kleine keur met een lopende leeuw met het cijfer 2 (835/1000).
Markeringen op je sieraden
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Bij Goudwisselkantoor verkoopt u al uw zilveren bestek. Dat kunnen enkele losse zilveren lepels of vorken zijn, maar ook een compleet bestek.
Handige manier om je oude bestek te recyclen! Buig een aantal lepels om en schroef ze vast aan de muur of op een plankje. Ideaal als amuselepel, als kandelaar (met een theelichtje) of om je sleutels te bewaren.
Tenzij anders opgegeven door de fabrikant (raadpleeg de verpakking), zijn zilver en verzilverde voorwerpen niet geschikt voor de vaatwasmachine. Wij adviseren je dergelijke producten met de hand te reinigen met Ecover-afwasmiddel.
Veel mensen vragen ons: wat is het modelnummer; in welke periode is het gemaakt en wie heeft het ontworpen? Om in deze behoefte te voorzien geven wij terugkijkend in de tijd een overzicht van de ons bekende verzilverde bestekmodellen. Uitleg over Gero 90, Gero-zilvium etc. etc. is te vinden in de afdeling Merktekens.
Zilveren bestek is onderdeel van traditioneel tafelzilver. Een prachtige manier om je tafel te dekken maar in Nederland ligt tafelzilver, zoals zilveren vorken, messen en lepels maar ook zilveren taartscheppen en ander schepwerk, vaak ongebruikt in de la.
Antiek zilver heeft een verhaal
Het gaat meestal om voorwerpen waar een mooi en persoonlijk verhaal aan verbonden is, het heeft al veel 'meegemaakt'. Er is echt sprake van een karaktervolle betekenis met een geschiedenis.
In Nederland zijn er in het verleden veel zilveren munten geslagen zoals de zilveren guldens, rijksdaalders, tientjes, 50 gulden stukken etc. Deze zijn niet meer in te leveren bij de bank, maar kunnen nog wel ingewisseld worden bij het Goudwisselkantoor.
Zilveren theelepel Haags lofje 12 cm
Deze 1e gehalte zilveren lepel is 12 cm lang en de bak is 2,3 cm breed en weegt 17 gram. Mooie stevige theelepel die generaties lang meegaat.
Wat is verzilverd? Alle verzilverde bestekken en diendelen van Keltum zijn verzilverd volgens de hoge kwaliteitsnorm basis 100. Dit heeft ook wel de aanduiding 'zwaar verzilverd', hetgeen inhoudt dat voor de verzilvering van 12 lepels en vorken 100 gram zilver wordt gebruikt.
Reiniging van Keltum verzilverd bestek
Bij goed onderhoud kan dit bestek een leven lang mee. U dient goed op de volgende punten te letten: Spoel uw bestek na gebruik direct af. Ook moet u het bestek na de reiniging afspoelen en direct drogen.
Met een magneet kun je onderzoeken of je sieraad van echt goud of zilver is gemaakt. IJzer en nikkel worden aangetrokken door de magneet, goud en zilver niet.
Tot slot is een zilvergehalte dat vaak voorkomt 800 zilver. Dit is dus 800/1000 = 80% zilver. Dit gehalte wordt net als 835 zilver vanwege kostbaarheid en stevigheid veel gebruikt voor groot zilverwerk en tafelzilver.
Echt zilveren en gouden sieraden verliezen eigenlijk nooit hun waarde. Zelfs als de sieraden niet meer mooi zijn, kunnen ze hergebruikt worden door het zilver of goud om te smelten naar een nieuw sieraad. Antieke sieraden zomaar weggooien is zonde.
Niet al het zilver is officieel gemerkt. Komt het bijvoorbeeld uit het buitenland of is het zelf gemaakt door een edelsmid dan is het niet altijd officieel gemerkt. Toch zal er in de meeste gevallen nog wel een gehalte aanduiding op staan.
Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.