OSB is goedkoper en kan prima gebruikt worden voor een dakbeschot.
OSB is sterk, licht, duurzaam materiaal en de OSB 3 platen kunnen bovenal goed tegen vocht. Zowel OSB als Underlayment wordt vaak gebruikt voor dak-, vloer- of wandconstructies. Belangrijk is dan te letten op de dikte van de plaat. De 18mm dikke platen zijn heel goed te gebruiken als dragende onderconstructie.
Welk hout is geschikt? In principe wordt voor dakbeschot Douglas- en vurenhout gebruikt, uiteraard voorzien van een FSC of een PEFC kenmerk. Beide houtsoorten komen uit Europese aanbouw. Je kunt planken gebruiken, die als schroten in elkaar geleid worden of grote OSB of Undelayment platen.
Deze OSB platen van 18 mm dikte zijn aantrekkelijk qua prijs en geschikt voor het maken van een dak of vloer voor uw tuinhuis of overkapping. OSB platen herkent u aan de eigenzinnige, vlokkerige structuur, om die reden ook wel vezelplaat genoemd.
OSB heeft een ruwer oppervlak. De 11mm plaat, ook wel eens 12mm op de markt, wordt ook gebruikt ter versterking van de constructie. Het verschil is dat de 11mm of 12mm ook wordt toegepast voor het aftimmeren van daken, zoals afwerken van bergingen, schuren en garageboxen.
Dat betekent dat een OSB 3 plaat toepasbaar is in ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dat betekent echter niet dat OSB/3 ook watervast is. De plaat kan dus niet onbehandeld buitenshuis worden gebruikt. Uiteindelijk zullen regen en wind de plaat aantasten.
Het verschil tussen OSB en Underlayment
Vanwege deze opbouw zijn Underlayment platen over het algemeen gevoeliger voor vocht in vergelijking met OSB platen. Voor beide platen is het belangrijk dat ze wel droog blijven, omdat aanhoudend vocht op den duur tot schimmelvorming kan leiden.
Deze platen zijn voor 95% opgebouwd uit hout en aangevuld met enkele toeslagstoffen als lijm en paraffine om te zorgen dat er een hoge vochtwerendheid ontstaat. Deze plaat is in het bijzonder ontworpen voor constructietoepassingen. OSB is niet geschikt voor permanente buitentoepassingen.
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
Hoewel de platen erg sterk zijn, zijn ze gemakkelijk te bewerken. Ondanks het feit dat OSB hout is, trekken de platen niet krom als ze in aanraking komen met vochtige omstandigheden. Ook buigen ze minder snel dan andere plaatmaterialen, zoals spaanplaat en MDF. Dit komt doordat ze watervast verlijmd zijn.
Binnenkant van het dak isoleren
Doe het meteen goed en kies voor goede isolatie, bijvoorbeeld een dikke laag glaswol of steenwol. Als je niet teveel ruimte wil verliezen aan de binnenkant, kun je een materiaal kiezen dat met een dunnere laag net zo goed isoleert .
OSB wordt verdeeld in een viertal sterkteklassen, simpelweg klasse 1 tot en met klasse 4. Klasse 1 is de minst sterke variant van OSB en wordt daardoor zelden gebruikt. Klasse 4 is juist heel sterk en heeft verbeterde vochtwerende eigenschappen.
Voor een schuur of overkapping wordt zowel Underlayment 18mm en OSB 3 platen toegepast. Underlayment heeft een mooier, gladder uiterlijk met houtstructuur. Let er wel op dat de platen droog blijven. Wanneer houten constructieplaten vochtig zijn en vochtig blijven, kan er op den duur schimmelvorming optreden.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%).
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dan de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Wil je de OSB plaat beitsen voor buiten? Dan kies je voor Tenco Douglasbeits Transparant. Dit is een milieuvriendelijke beits op acrylbasis met water als oplosmiddel. De beits biedt een goede bescherming tegen alle weersinvloeden, omdat het waterafstotend en UV-bestendig is.
Wij adviseren om de plaatdikte van 18 mm dik door te leggen over de volledige oppervlakte. Plus een OSB plaat van 1 cm op de 1ste plaat te leggen in de andere richting. Dit zal zorgen voor een stevige ondervloer en een betere geluidsisolatie.
Bij MDF, OSB en Okoume multiplex is er meer vraag dan aanbod en dat vertaalt zich in stijgende prijzen. Daardoor zijn we voortdurend op zoek naar kwalitatief minimaal gelijkwaardige producten die gunstiger geprijsd zijn. Op het juiste moment inkopen is een sport geworden.
Bij een OSB plaat staan de buitenste houtschilfers (strands) in de richting (oriented) van de lengte van de plaat. De OSB plaat wint aan populariteit aangezien deze goedkoop is, goed isoleert en bovendien milieuvriendelijk is in vergelijking met de alternatieven zoals multiplex en spaanplaat.
Compactplaat. Een compactplaat wordt gemaakt door onder hoge druk en hoge temperatuur houtvezels of geïmpregneerd papier en hars samen te persen. Daardoor is dit plaatmateriaal zeer onderhoudsarm en uitermate geschikt voor buiten, zoals voor gootbetimmering en gevelbekleding.
Als je weet dat osb niet steeds luchtdicht is, twijfel ik eraan om dit te kunnen gebruiken als dampscherm. OSB wordt beschouwd als zeer dampdicht.
We verdelen OSB en constructieplaten die voldoen aan de bouwmateriaalklasse B1 volgens DIN 4102. Uitgebreide testseries van deze brandvertragende OSB platen hebben aangetoond dat deze zelf bij langdurige blootstelling aan vlammen, geen brand vatten.
Er zijn ook speciale OSB-3 houtvezelplaten die dienst kunnen doen als dampscherm. Deze zijn speciaal gecoat en gespecificeerd als dampremmer. Bij het aanbrengen van het dampscherm is het erg belangrijk dat de folie nergens doorboord wordt en dat de aansluitingen met andere bouwdelen zoveel mogelijk luchtdicht is.
De OSB platen bevestig je met een parketlijm of schroeven op de houten constructie zodat het goed vast blijft zitten. Als de OSB platen eenmaal bevestigd zijn kun je ervoor kiezen om hier bovenop nog te egaliseren met egaline of een ondervloer.
Na het schuren van de OSB-platen is het tijd om ze te schilderen. Je begint met het behandelen van de platen met een houtprimer. Het is belangrijk dat je een isolerende primer gebruikt om de inhoudsstoffen in het hout te isoleren. Breng de primer aan met een kwast of een verfroller.