Amandelstenen zijn meestal onschadelijk en gaan vanzelf weg, maar als de symptomen ernstiger zijn, kan een behandeling nodig zijn. Er zijn een aantal huismiddeltjes die je arts kan adviseren voor de verlichting van de symptomen van amandelstenen, zoals: Gorgelen met zout water. Hoesten om de stenen los te maken.
Amandelstenen verwijderen kun je ook zelf doen. Soms werkt het al om even te gorgelen met mondwater of een zoutoplossing. Je kunt de amandelstenen ook voorzichtig loshalen uit de amandelcrypten met een (nat) wattenstaafje. Pas wel op, want je kunt hiermee de amandelen beschadigen.
Amandelstenen zijn in principe ongevaarlijk, maar kunnen wel lastig zijn. Zo bezorgen de kleine witte brokjes je vaak keelpijn en een slechte adem. Veel mensen hebben amandelstenen, maar vaak heb je er geen last van. Meestal gaat het dan om kleine tonsilsteentjes die nauwelijks zichtbaar zijn.
Gorgel met warm water
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Ze worden veroorzaakt door de ophoping van verschillende bacteriën die amandelcrypten nestelen. Deze crypten zijn kleine kuiltjes of groeven in de amandelen. Wanneer deze deeltjes zich ophopen en niet volledig worden weggespoeld, ontstaan er amandelstenen.
Meestal komen de amandelstenen vanzelf los en kun je ze doorslikken. Alleen bij chronische amandelstenen of terugkerende keelontsteking is het soms nodig de amandelen operatief te laten verwijderen.
Meestal gaan amandelstenen vanzelf weer weg, en is verwijderen ervan niet nodig. Je kunt amandelstenen zelf op verschillende manieren verwijderen, maar je moet wel voorzichtig te werk gaan anders kun je je amandelen beschadigen.
Je herkent de amandelstenen als een soort witte brokjes of puntjes in de keel. Sommige mensen herkennen de amandelstenen als witte plekjes achter in de keel. De amandelstenen stinken vaak heel erg en worden daarom ook weleens stinksteentjes genoemd.
RyttPro Tandpasta is niet alleen goed tegen amandelstenen, het stimuleert tevens de speekselklieren en gaat een droge mond tegen.
Mondwater met actieve zuurstof
Wil je een goed spoelmiddel tegen amandelsteentjes kies dan RyttPro of OxyFresh, de enige spoelmiddelen met actieve zuurstof en zonder vervelende bijwerkingen!
Verwijdering van bestaande amandelstenen. Aanwezige amandelstenen kunnen verwijderd worden door een mondhygiënist of arts, maar je kunt dit ook thuis eenvoudig doen met speciale hulpmiddelen. Thuis voor de spiegel kun je in een handomdraai amandelsteentjes verwijderen.
Ontstoken amandelen zijn zeker wel besmettelijk. De ontsteking wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën. Deze verspreiden zich door de lucht als je bijvoorbeeld niest of hoest. Maar ook met druppeltjes die aan je handen of op een glas zitten, kun je anderen besmetten.
Niet bij iedereen ontstaan amandelstenen in de amandelcrypten. Waarom weten we niet precies. Amandelstenen komen vaker voor bij volwassenen en mensen die regelmatig last hebben van keelontsteking. Ook een slechte weerstand speelt vermoedelijk een rol bij het ontstaan van amandelstenen.
Ze ontstaan meestal in de amandelcrypten, dit zijn een soort diepe groeven in de keelamandelen. Door goed te poetsen, flossen en je tong te schrapen voorkom je bacteriën. Je herkent amandelstenen als een soort witte brokjes of puntjes in de keel.
Amandelstenen kunnen een aanzienlijke impact hebben op jouw mondgezondheid.Ten eerste veroorzaken ze vaak helaas een erg slechte adem, ook wel halitose genoemd. Ze bestaan uit verschillende bacteriën, voedseldeeltjes en andere ophopingen, produceren een onaangename geur wanneer ze zich verzamelen in de amandelen.
Bij volwassenen (en kinderen ouder dan zes jaar) zullen de amandelen meestal verwijderd worden door ze stapsgewijs los te maken, ook wel pellen genoemd. Dit laatste gebeurt, omdat de keelamandelen bij ouderen veel vaster zitten aan de onderliggende weefsellaag dan bij jonge kinderen. De ingreep vindt plaats in narcose.
Wat zijn de oorzaken van een tonsillitis? Een tonsillitis wordt veroorzaakt door virussen of door bacteriën. Bepaalde bacteriën kunnen blijvende last geven vanuit de krypten of holten in de tonsillen. Etensresten in deze krypten kunnen deze toestand in de hand werken.
Een gezonde amandel ziet eruit als een bescheiden nootje en zit verstopt in een nisje. Wong Chung: „Als kinderen vaak verkou- den zijn kan deze in de neus zo groot worden als een walnoot. Dan snurken ze en ademen vaak door de mond omdat de neus afgesloten wordt.
Keelamandelen verwijderen
Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt, kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Soms zal hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd worden.
Amandelstenen, ook wel bekend als tonsilstenen, zijn kleine, witgele, harde brokjes die zich vormen in de amandelen, de zachte weefsels aan de achterkant van de keel. Hoewel ze vaak onschadelijk zijn, kunnen ze een negatieve invloed hebben op de mondgezondheid en het welzijn van een persoon.
De amandelstenen zijn vaak wit of gelig van kleur en kunnen variëren in grootte van een zandkorrel tot een maiskorrel, maar meestal zijn ze niet groter dan 2 mm. De steentjes bestaan uit een opeenhoping van dode epitheelcellen, voedselresten, bacteriën, tongaanslag en neusslijm, dat op den duur begint te verkalken.
De keelamandelen (tonsillen) zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen. Dit deel wordt de tongamandel genoemd. Hij gaat aan de zijkanten van de tong, over in de keelamandelen.
Echter bij 95% van de gedupeerden zitten de steentjes zo diep dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Een wattenstaafje zal dan niet helpen. De meeste crypten zijn te smal en te diep om er met instrumenten in te 'prikken'. De kans is daarnaast groot dat je de amandelen gaat irriteren.
Amandelstenen voorkomen
Niemand zit te wachten op vieze brokjes, steentjes en propjes in de keel. Het is dus goed om, ook als je geen last hebt van amandelstenen, toch extra aandacht te besteden aan je dagelijkse mondhygiëne. Hiermee verklein je de kans op tonsil stones.
Volledige verwijdering is niet mogelijk. De neusamandel kan vanuit de randen aangroeien en soms na een verloop van tijd weer klachten geven. De keelamandelen kunnen in principe wel volledig worden weggehaald, soms groeit er echter vanaf de tongamandel nog een restje uit.