Diabetes mellitus kan ernstige problemen in de ogen veroorzaken. Door diabetes mellitus kunnen netvliesafwijkingen ontstaan die onbehandeld tot slechtziendheid en uiteindelijk zelfs tot blindheid kunnen leiden.
Diabetes kan oogproblemen veroorzaken. U kunt tijdelijk slechter zien als uw bloedsuiker vaak te hoog en te laag is. De kleine bloedvaten in uw ogen kunnen beschadigd raken. Het is belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt.
Iedereen met suikerziekte hoort controle van de ogen te krijgen; òf via de huisarts òf via de oogarts in het ziekenhuis. Dit kan door het maken van speciale oogfoto's of door onderzoek met wijde pupillen. Wanneer de bloedsuikerwaarden wisselend zijn, kunnen mensen zelf merken dat ook het zicht wisselt.
Pijnlijke ogen of plotseling achteruitgang zicht
In de volgende gevallen kan een oogarts of optometrist u helpen: Uw ogen (of oog) voelen constant zeer pijnlijk of geïrriteerd aan. Uw zicht is plotseling in een zeer snel tempo achteruit gegaan. Uw ogen kunnen plotseling zeer slecht tegen (zon)licht.
Frequent hoge bloedsuikerwaarden kunnen de kleine bloedvaten in het netvlies of retina aantasten (diabetische retinopathie). Dit kan specifieke oogproblemen veroorzaken. Tijdens de eerste maanden van onbehandelde diabetes kan bijziendheid optreden. Dit verdwijnt normaal bij het stabiliseren van de bloedsuikerwaarden.
De oogarts kan niet alleen zien dat er iets niet goed is, maar ook waar de afwijking precies zit. Met behulp van de OCT kan de oogarts de afwijking in de gaten houden en kijken of de behandeling goed werkt.
Wanneer een patiënt bij de oogarts komt, dan zal deze naast het nemen van het zicht en meten van de oogdruk ook de oogzenuw bekijken. Hij zal ook de diepte van de voorste oogkamer beoordelen. Dit zijn eenvoudige technieken die tot het standaard oogheelkundig onderzoek gerekend worden.
Tot de leeftijd van 45 jaar: een oogonderzoek om de 5 jaar (en als je ogen niet op school of op het werk worden gecontroleerd: om de 3 jaar). Van 45 tot 65 jaar: een controleafspraak om de 2 of 3 jaar. Na 65 jaar: om de 2 jaar. Als je een bijzondere aandoening hebt, kan je oogarts je vragen om hem vaker te raadplegen.
Uitslag bloedsuikertest
Onder de 6,1 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l - voorstadium van diabetes. Boven de 6,9 mmol/l - diabetes.
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan de bloedvaten in uw oog beschadigen. Deze beschadigingen aan de bloedvaten kunnen leiden tot lekkage van vocht, bloed, eiwitten en vetten in het netvlies.
Hoe lang duurt een eerste bezoek bij de oogarts? Uw bezoek duurt ongeveer anderhalf uur. U meldt zich eerst bij de balie om u in te schrijven.
Een optometrisch onderzoek duurt 2x30 minuten met een half uur wachttijd omdat de druppels moeten inwerken. In totaliteit bent u 1,5 uur bij ons in huis.
Optometrisch onderzoek - €70,-
Uitgebreide oogmeting en een oogheelkundig onderzoek. U wordt bij dit onder- zoek gedruppeld zodat we uw netvlies, uw lens en uw oogzenuw kunnen beoordelen. De druppels kunnen ervoor zorgen dat u nabij slechter ziet en dat u gevoeliger bent voor licht.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
plotse pijnloze uitval van het gezichtsvermogen aan één oog kan het gevolg zijn van een afsluiting van een belangrijk bloedvat naar het oog . verschijnen van een schaduw of 'gordijn' dat beetje bij beetje toeneemt in het gezichtsveld van één oog kan duiden op netvliesloslating.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u lichtflitsen ziet. Lichtflitsen kunnen komen door glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Het kan zijn dat u met spoed naar de oogarts moet. Ook bij migraine kunt u lichtflitsen zien.
Ze kunnen ook het woekeren van bloedvaatjes remmen. Een laserbehandeling kan diabetische retinopathie niet genezen. Het kan er alleen voor zorgen dat uw gezichtsvermogen minder snel afneemt. De achteruitgang van de kwaliteit van het netvlies gaat wel gewoon door.
De behandeling
Laserbehandeling: de lekkende bloedvaatjes worden als het ware dicht gelast met een laserstraal. Deze behandeling duurt meestal een half uur. Als er nieuwe bloedvaatjes zijn gevormd (proliferatieve diabetische retinopathie) dan moet vrijwel het hele netvlies met laserstralen worden behandeld.
Hoge bloeddruk heeft zeker invloed op het oog. Door een te hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten in het netvlies gaan lekken zodat er bloedinkjes ontstaan. Deze bloedinkjes kunnen in verschillende delen van het netvlies aanwezig zijn. Wanneer deze in het centrale gebied ontstaan kan het zicht achteruit gaan.