Tip: de snelste vorm van draadloos internet is glasvezel internet.
Voor televisie via glasvezel zul je een nieuwe UTP-kabel (netwerkkabel) moeten leggen. De lengte van deze kabel hangt af van de afstand tussen de glasvezelaansluiting en de televisie.
Voor het gebruik van KPN Glasvezel installeer je altijd eerst de KPN Experia Box (het modem). Je kan kiezen of je de computer bedraad of draadloos aansluit.
Meestal komt glasvezel je woning binnen via een oranje kabel onder de grond. Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter en zit in de meeste gevallen in de meterkast.
Als je glasvezel wilt aansluiten, wordt er eerst gekeken of er een geschikte aansluiting aanwezig is in jouw omgeving. Vervolgens wordt er een glasvezelkabel tot aan de meterkast aangelegd. Daarna wordt er een mediaconverter in de meterkast geplaatst, die het signaal omzet naar een bruikbaar internetsignaal.
Zo herken je een glasvezelaansluiting in je huis
Meestal komt glasvezel je woning binnen via een oranje kabel onder de grond. Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter. Deze vind je in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je woning binnenkomen.
Internetsnelheid. De Cat5e en Cat6 netwerkkabels zorgen voor een maximale internetsnelheid van 1 gigabit. Cat7 netwerkkabels zijn een stuk sneller en hebben een maximale snelheid tot 10 gigabit. Hiermee bent u goed voorbereid op de toekomst, deze netwerkkabels zijn erg geschikt voor hogere snelheden en glasvezel.
Anders dan het kabel- en (A)DSL modem, wordt een glasvezel modem bijna altijd in de meterkast geplaatst, omdat daar in veel gevallen de glasvezelaansluiting in de meeste huizen zit.
Door de glasvezeldraad raast een laserlicht heen en weer dat razendsnel aan en uit knippert.De snelheid van deze knippering, bepaalt de snelheid van jouw internetverbinding. Eén glasvezeldraad is in staat om 8 duizend gigabyte aan data te versturen.
Nee dat mag niet. Glasvezelnetwerken worden vaak gelegd onder grond dat van de gemeente is zoals onder een weg, stoep of berm. De gemeente moet de aanleg volgens de Telecommunicatiewet toestaan (gedogen), maar mag wel (regie)aanwijzingen geven om overlast en onveilige (verkeer)situaties zo veel mogelijk te voorkomen.
Nee, want voor glasvezel en VDSL gebruiken we digitale UTP-kabels voor zowel internet als tv. Niet de analoge COAX-kabels. Dit werkt sneller en stabieler.
Ziggo-klanten waarderen de internetkwaliteit wat lager dan de klanten van KPN (DSL en glasvezel). Ook rapporteren ze iets meer internetstoringen. Ziggo doet het wat betreft televisiekwaliteit net zo goed als KPN Glasvezel (beide een 7,5) en iets beter dan KPN DSL (7,2).
Met glasvezel kun je net zo snel downloaden als uploaden.Bij KPN hebben we uploadsnelheden tot 1 Gbit/s. Hiermee kun je razendsnel gamen met vrienden, videobellen met collega's zonder haperingen, je vakantiefoto's uploaden naar de cloud en supersnel video's op YouTube zetten.
We raden je het af om van glasvezel terug naar de kabel te gaan. Met glasvezel gebruik je niet de analoge coax-kabel, maar gloednieuwe digitale UTP-kabels. Dit zijn de beste kabels om supersnel data over te brengen. Daarom is met glasvezel 1000 Mbit internet mogelijk.
Het aanleggen van glasvezel is over het algemeen gratis, wanneer een hele wijk aangesloten wordt. Ligt er al glasvezel in jouw wijk, maar niet naar jouw huis? Dan zijn de aansluitkosten over het algemeen voor jouw rekening.
Aanleg glasvezel
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
Met een glasvezelaansluiting in de meterkast is iedere woning klaar voor de toekomst!En ook blijft de overlast beperkt, want hoeft de straat ook maar een keer open. We willen iedere woning alvast voorbereiden op het netwerk van de toekomst. De aansluiting is geheel kosteloos en verplicht je tot niets.
Heeft u thuis een bekabeld netwerk, dan is het belangrijk om na te gaan welke kabels dit zijn. Ligt er Cat5 (vaak te herkennen aan slechts 4 aderen) dan is het raadzaam deze te vervangen. Ligt er Cat5e (te herkennen aan opschrift op de kabel), dan is het voldoende voor glasvezel.
Vanaf 2022 gaat Ziggo duizenden aansluitingen per jaar verglazen. Maar ondanks dat Ziggo glasvezel tot in de meterkast in deze gevallen gaat aanleggen, blijft het kabelbedrijf in de woning coax gebruiken. Dit zorgt er onder meer voor dat alle Ziggo-abonnees dezelfde apparatuur kunnen gebruiken.
Een meterkast is een geliefde plek voor een router, want zo staat hij lekker uit het zicht, maar erg ongunstig voor het draadloze signaal ervan. Het signaal wordt meteen ingesloten en kan nooit zijn volledige bereik halen op deze manier.
In vergelijking met kabel is glasvezel een stuk sneller. Waar kabelinternet doorgaans maximale down- en uploadsnelheden haalt van enkele honderden MB's per seconde, bereikt glasvezel tegenwoordig snelheden van 1 GB (consument) tot wel 10 GB (zakelijk) per seconde.
Ziggo maakt gebruik van coax en scheidt de bandbreedte voor tv, bellen en internet. Hierdoor verstoren ze elkaar niet en haal je een maximale downloadsnelheid van 1.2 Gbit/s.
Glasvezel buitengebied is niet gevoelig voor temperatuurverandering en weersomstandigheden en hoeft helemaal niet diep gelegd te worden. In de meeste gevallen is een graafdiepte van 60 centimeter voldoende.
In heel 2020 kwamen er 500.000 glasvezelaansluitingen bij, in 2019 waren dat nog maar 180.000 nieuwe aansluitingen. Er zijn in totaal 7,5 miljoen breedbandaansluitingen. Zo'n 1,7 miljoen huishoudens hebben gekozen een abonnement op een glasvezelprovider, een toename van 7 procent vergeleken met het vorige kwartaal.