In de onderste laag van de opperhuid bevinden zich ook de zogenaamde melanocyten. Deze pigmentcellen maken pigmentkorrels. Uiteindelijk komt het pigment bovenop de hoorncellen te liggen waardoor kwetsbaar materiaal in je cellen beschermd is tegen zonlicht.
De opperhuid, ook wel de epidermis genoemd, is de huidlaag die aan de buitenkant zichtbaar is. Deze laag vernieuwt zich voortdurend. De opperhuid bestaat uit twee onderdelen: De hoornlaag ligt aan de oppervlakte en zorgt voor stevigheid en bescherming (bijvoorbeeld tegen uitdroging).
Lagen van de huid: De opperhuid
De opperhuid (epidermis) is de buitenste huidlaag, de laag die wij zien. Deze laag bestaat uit 5 lagen, namelijk de hoornlaag, heldere laag, korrellaag, stekelcellenlaag en de basaalcellenlaag. Dit is ook de huidlaag die wij als huidtherapeuten voornamelijk behandelen.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Bij een verstoorde huidbarrière is de huid niet in tact, je huid verliest meer vocht en droogt uit. Daarnaast bestaat de kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen, ook bacteriën die acne kunnen veroorzaken. De huid voelt vaak ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan jeuken.
De dode huidcellen die aan onze huid blijven kleven kunnen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van je huid. Ten eerste laten ze de huid er dof uitzien. De huid krijgt een grauwe, grijzige gloed en ziet er energieloos uit. Ten tweede zorgen de dode cellen ervoor dat de huid er oneffen uitziet.
Een gezonde huid voelt zacht en egaal aan, omdat er geen sprake is van ontstekingen of ruwe schilfers. De teint van de huid is egaal en er zijn geen plekken die donkerder of lichter zijn dan de rest van de huid, met uitzondering van sproeten. Rode adertjes of kluwen van adertjes zijn niet op de huid zichtbaar.
De buitenste laag bestaat uit dode huidcellen. De dode cellen schilferen af en verdwijnen, op die manier vernieuwt deze huidlaag zichzelf voortdurend. Dat is een natuurlijk fysiologisch proces. Bij elke beschadiging aan het oppervlak van de epidermis (blessure, brandwond, snijwond enz.)
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Bij de volwassene is het oppervlak 1.5 - 2.0 m². Het gewicht van de huid, inclusief het onderhuids bindweefsel is 15-20 kg.
Je huid blijft zich continu vernieuwen. Na ongeveer een tot drie weken is de bovenste laag van je huid – de epidermis – volledig vernieuwd. Wetenschappers hebben berekend dat mensen per vierkante centimeter ongeveer 1000 huidcellen per uur verliezen.
Met een dikte van 0,1 mm is de epidermis even dik als een vel papier. Hoewel het 5 mm dik kan zijn op plaatsen waar het het vaakst in contact komt met de omgeving. Deze plaatsen omvatten vooral de handpalmen en voetzolen. De buitenste laag van de huid is bedekt met harde dode huidcellen, ook keratine genoemd.
De laag onderhuids bindweefsel is het dikst op de buik en billen, maar praktisch afwezig op de neus en het borstbeen. Verspreid over het hele lichaam zijn in de huid haarzakjes ingebed, waaruit haren via de opperhuid naar boven komen.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.
Ga regelmatig naar buiten – frisse lucht kan helpen je huid te verjongen. Gebruik altijd een zonnebrandcrème met SPF als je naar buiten gaat. Gebruik huidverzorgingsproducten met collageen en/of hyaluronzuur. Relax – stress kan het verouderingsproces versnellen met mogelijk een slappe huid als resultaat.
Factoren die de huidveroudering kunnen versnellen zijn ultraviolette stralen (zonlicht en zonneapparatuur) , roken (nicotine), zwaartekracht (overgewicht) , hormonen (menopauze), voeding, luchtverontreiniging (rook en gassen) en klimatologische factoren (hitte, wind).
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.
Dé manier om een beschadigde huidbarrière te herstellen is: dagelijks meerdere malen insmeren met een crème, zodat je je huid hydrateert. Want dát heeft je huid nodig om mooi te helen: water. En laat water nou juist datgene zijn wat je beschadigde huid niet meer vast kan houden.
Voldoende lichaamsbeweging bevordert de sterkte en stevigheid van onze spieren, wat een positief effect heeft op onze huid. Getrainde spieren geven onze huid meer ondersteuning, waardoor de huid strakker om ons lichaam zit gespannen. Bovendien blijf je vaak beter op gewicht als je regelmatig sport.
De huid bestaat voor 70% uit water. Water is essentieel voor de huid: het maakt haar elastisch en stralend. Een goed gehydrateerde huid is zacht en glad. Een droge huid is gebarsten, witachtig, trekkerig en voelt niet echt comfortabel aan.
Witte thee is veel minder bekend, maar is zelfs nog beter voor je huid dan groene thee. Witte thee kan zelfs het ontstaan van rimpels verminderen! Witte thee heeft namelijk de power om de afbraak van collageen en elastine in je huid af te remmen. Elastine houdt je huid elastisch en collageen houdt je huid soepel.
Je kunt het beste scrubben als je huid schoon is. Doe daarna de douche uit, en je kunt je het beste scrubben in de douchecabine (anders word het best een troep in de badkamer). Pak wat scrub en begin met zachte draaiende bewegingen over je huid.
De voordelen van scrubben
Het verwijdert dode huidcellen en stimuleert de celvernieuwing, waardoor je huid steviger, gladder en heerlijk zacht aanvoelt. Dode huidcellen kunnen zich opstapelen en een dikke laag vormen op je huid. Door ze te verwijderen, krijgt je velletje een frisse, mooie gloed.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.