Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk WC papier. Neem met het spateltje drie of vier kleine schepjes uit de ontlasting. Omdat occult bloed niet overal evenveel voorkomt, is het belangrijk dat u de schepjes op verschillende plaatsen neemt, het liefst ook wat dieper in de ontlasting.
Als de ontlasting wordt opgevangen in een luier, is het van belang een aantal schepjes van de diarree uit de luier te schrapen en in het potje te doen. Het potje mag maximaal halfvol zijn, maar moet minimaal de hoeveelheid ter grootte van een walnoot bevatten.
Lever voor ieder onderzoek een apart potje in
Occult bloed: vul het potje halfvol met ontlasting en breng het binnen 18 uur na productie. Calprotectine: vul het potje halfvol met ontlasting en breng het binnen 24 uur na productie.
Ontlasting inleveren via een potje
Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk toiletpapier en doe wat ontlasting in een schoon potje. Schrijf op het potje van uw naam, geboortedatum en de datum en tijd waarop u het vult.
U brengt de ontlasting samen met het aanvraagformulier naar uw (huis)arts. Graag zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur en bewaar het buisje/potje zolang in de koelkast. U kunt de ontlasting ook afgegeven bij het Maastricht UMC+.
Ongeveer tien werkdagen na het opsturen van de ontlastingstest is de uitslag bekend. U krijgt de uitslag van het onderzoek via een brief van Bevolkingsonderzoek Nederland.
Was uw handen na de staalafname. Sluit het potje goed af en noteer uw voor- en achternaam op het etiket. Breng het staal zo snel mogelijk binnen bij het labo of bij uw arts. Bewaar het staal ondertussen in de koelkast (2-8°C).
De meeste mensen die besmet zijn met darmparasieten hebben sowieso last van buikpijn, maar ook treedt er vaak misselijkheid op, ze kunnen zich wattig in het hoofd voelen, vermoeid voelen of wat depressief.
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.
Kenmerken van moeizame stoelgang
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
Bij ontlastingsonderzoek bekijkt de arts de kleur, structuur en samenstelling van uw ontlasting. Dit gebeurt met een microscoop. Ook doet uw arts testjes om te zien of er bacteriën, parasieten, vet of bloed in de ontlasting zit. Zo zijn verschillende ziekten en infecties op te sporen.
Iedereen van 55 tot en met 75 jaar krijgt elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Het onderzoek gebeurt met een poeptest (ontlastingstest). In de test wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dat kan een aanwijzing zijn voor darmkanker, of een voorloper van de ziekte.
U prikt hiermee op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting (poep) en vervolgens stopt u het staafje terug in de ontlastingstest. Daarna stuurt u de ontlastingstest in de retourenvelop naar een laboratorium. Daar wordt onderzocht of er bloed in uw ontlasting zit. Binnen 10 werkdagen ontvangt u de uitslag per brief.
Verzakking van de dunne darm (enterocele)
Bij een enterocele is de dunne darm tot laag in het bekken gezakt. De endeldarm wordt daardoor samengedrukt waardoor de ontlasting er niet goed uit kan. Typisch voor deze klacht is dat u vaak 's nachts het gevoel hebt dat u moet poepen.
Wormen geven zelden klachten. Soms voelt u jeuk rond de anus of vagina. Heel soms kunt u buikpijn krijgen. Maar meestal merkt u niets.
Klachten en alarmsignalen darm
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de darm zijn: Bloed en/of slijm bij de ontlasting; Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon in regelmaat of soort ontlasting. Ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon.
Het merendeel van de onderzoeken naar ontlasting is binnen drie dagen beschikbaar. Bij minder vaak voorkomende onderzoeken kan het een aantal weken duren voor de uitslag bekend is.
Hoe lang duurt een ontlasting onderzoek? Saltro stuurt de resultaten van het ontlastingsonderzoek naar uw huisarts. U kunt met hem of haar contact opnemen om de uitslag te bespreken. Drie dagen na het onderzoek heeft de huisarts de uitslag binnen.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Dit kan ontstaan als de ontlasting te hard is. Elke keer als u poept, gaat dat scheurtje weer open en kan er een plasje bloed in de wc-pot komen. Ook diarree en het hebben van anale seks kan scheurtjes in de anus geven. Een ernstige maagdarminfectie kan de oorzaak zijn van diarree waar bloed bij zit.
Een gezonde drol is zacht, soepel en heeft scheurtjes in de oppervlakte. Qua vorm lijkt de gezonde drol op een worstje of slangetje en heeft één soepele vorm. Maar iedereen heeft wel eens wat dunnere of waterige ontlasting, meestal duidt dit op acute diarree.
Darmkanker begint meestal als een poliep. Een poliep is een uitstulping aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen komen vrij veel voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven.
Darmkanker heeft geen typische symptomen en de klachten kunnen van persoon tot persoon vrij uiteenlopend zijn. Een klein gezwel zal immers geen last geven: kleur en vorm van de stoelgang blijven normaal. Dat kan veranderen als de tumor groter wordt en groeit.