Het ploppende geluid dat knakken voortbrengt, komt waarschijnlijk door druk bij de gewrichten. Wanneer aan het vingerkootje wordt getrokken, ontstaat er drukopbouw in het gewrichtskapsel. Als de vinger een specifieke snelle beweging maakt, wordt deze overdruk omgezet in geluid.
Door te trekken aan je vinger wordt de holte iets groter en ontstaat een onderdruk. Door deze onderdruk vormt zich een gasbel tussen de twee gewrichtsvlakken. Deze gasbel bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide die zit opgelost in het gewrichtsvloeistof.
Wat veroorzaakt het krakende geluid? Wanneer u uw nek of een gewricht in uw lichaam kraakt, worden de kapsel rond dit gewricht uitgerekt. Deze kapsels bevatten vloeistof en door ze uit te rekken kan de vloeistof minder druk uitoefenen op het gewricht. Als de druk afneemt, veranderen deze vloeistoffen in gas.
Het kraken van je gewrichten is meestal niet schadelijk. Maar na verloop van tijd kunnen de kapselstructuren echter uitgerekt worden of beschadigen. Na verloop van tijd kan instabiliteit optreden als ze uitgerekt en beschadigd zijn. Vooral als je het vaak doet of te krachtig.
Bij artrose kan het voorkomen dat de gewrichten een krakend geluid maken bij bewegen. Het krakende geluid wordt veroorzaakt doordat het kraakbeen en onderliggende bot van structuur veranderen. Het kraken is op zichzelf niet schadelijk of pijnlijk.
Met behulp van je nekspieren druk je je hoofd tegen je handpalmen en vergeet niet om je handen te gebruiken om elke beweging te voorkomen. Doe dit voor 5 seconden. Als je klaar bent, druk je je handen voorzichtig tegen de achterkant van je hoofd en duw je vervolgens naar achteren om tegendruk te geven.
Het kraken kan namelijk andere, soms ernstige, oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn slijtage, pezen of spieren die over een botuitsteeksel schuren of beschadigde pezen of spieren door reuma. Hoewel het geluid voor velen akelig is, kunnen knakkende gewrichten over het algemeen geen kwaad.
"Kraken kan, vooral in de nek, zelfs gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot verlammingen, herseninfarcten of een dwarslaesie." Hij krijgt elk jaar wel iemand in het ziekenhuis die verkeerd is gekraakt.
Veel mensen knakken met hun vingers, al of niet dwangmatig, terwijl anderen juist gruwen van het knakgeluid. Mogelijk is de fabel dat je reuma krijgt van knakken met je gewrichten de wereld in gebracht door de laatste groep. Er is in elk geval geen wetenschappelijk onderzoek dat deze theorie steunt – integendeel.
Knakken niet schadelijk
Dan meteen het goede nieuws: het kan geen kwaad. Uw gewrichten komen er niet losser door te zitten, u krijgt er geen artrose door en ze beschadigen er ook niet door. Wel kan het bij anderen een flinke aversie oproepen, maar dat is een ander verhaal.
Uw nek kraken kan schadelijk zijn als u het niet goed doet of als u het te vaak doet. Te krachtig uw nek kraken kan de zenuwen beknellen. Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om uw nek te bewegen. Te hard uw nek kraken kan ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten.
Van artrose verwachten we over het algemeen dat oudere mensen van boven de vijftig eraan lijden. Dat klopt natuurlijk ook, maar voordat mensen last krijgen van artrose, zijn er vaak al decennia lang allerlei factoren aan het werk geweest die de artrose in de hand gewerkt hebben.
'Wanneer je druk uitoefent op je gewrichten door je rug te draaien of te kraken, komt er gas vrij (dat is het krakende geluid)', legt hij uit. 'Zo nu en dan is dat geen probleem, maar als je dit dagelijks doet, kan je kraakbeen verslijten, wat leidt tot pijn of mogelijke pees- en ligamentscheuren.
Strek je vingers in een snelle beweging en duw een klein beetje tegen elke knokkel. De onderste knokkels moeten het makkelijkst zijn om te kraken, maar de bovenste kunnen ook kraken. Die kracht zou er direct voor moeten zorgen dat je vingers knakken. Soms kraken knokkels gewoon niet.
Gewrichten maken geluiden
Bijvoorbeeld pees en bot, twee pezen of kraakbeen en bot. Het knakken kan veroorzaakt worden door een los stukje bot of kraakbeen dat het gewricht blokkeert. Wanneer het gewricht weer ontgrendeld wordt, kan dit gepaard gaan met een 'poppend' geluid.
Geluksgevoel door kraken
Door je nek te kraken, komen ook endorfines vrij in het gebied van de nekgewrichten. Endorfines worden geproduceerd door je hypofyse (voorste deel van de hersenen) en worden door je lichaam afgegeven om pijn te beheersen. Wanneer je je nek kraakt, komen er endorfines vrij in het gebied.
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Je zal je eigen nek niet zomaar kunnen breken, net zoals je eigen tong afbijten bijzonder lastig is. Als je je nek wat te ver verdraaid, dan zal je misschien wat last krijgen van verrekte spieren, maar verder moet je je vooral niet al te druk maken. En een goede stelregel is: als het pijn gaat doen, stoppen.
Uw nek kraken kan schadelijk zijn als je het niet goed doet of als je het te vaak doet. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen. Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om je nek te bewegen. Te hard je nek kraken kan ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten.
Het knakkende geluid
In je gewrichten zit vocht dat er voor zorgt dat je je gewrichten soepel kunt bewegen. Wanneer je hard aan je vinger trekt ontstaat er een onderdruk in het vocht waardoor er een beetje verdampt. Daardoor wordt de druk weer normaal en dat zorgt voor de “knak”.
Chiropractor of Bottenkraker
Het grote publiek kent chiropractie vooral van het zogenoemde “kraken”. De term bottenkraker of kraker wordt dan ook vaak gebruikt voor chiropractors.
De beste manier om de diagnose van artrose te stellen is een klassieke radiografie, zonder bijzondere voorbereiding. Op die radiografie zijn eventuele afwijkingen duidelijk zichtbaar evenals botafwijkingen. Een bloedonderzoek is meestal niet nuttig. Er bestaat geen merker in het bloed voor artrose.