Brabants roggebrood wordt kort gebakken, bevat voor de helft tarwebloem en wordt met gist of zuurdesem bereid. Bovendien wordt het van gemalen rogge gemaakt. Fries roggebrood kent daarentegen een lange baktijd, wordt met geweekt en gekookt oud roggebrood aangemaakt en bevat geen gist of desem.
Volkoren granen leveren altijd veel mineralen. Ook roggebrood bevat onder andere kalium, magnesium, zink en selenium. Vooral het gehalte aan ijzer is hoog: 1 plakje Fries roggebrood levert je al 10 procent van wat je op een dag aan ijzer nodig hebt.
Fries/Gronings roggebrood
In het noorden en oosten van ons land werd vroeger veel rogge verbouwd. In deze streken wordt roggebrood gebakken van gebroken roggekorrels. Het binnenste van het roggebrood, ook wel kruim genoemd, is vochtig. Het roggebrood is donker van kleur.
Roggebrood wordt gemaakt van rogge, water, zout en vaak ook gist of zuurdesem. Soms wordt er ook tarwe gebruikt.
Net als bij normaal brood, kun je bij roggebrood het beste voor de volkoren variant kiezen. De meeste roggebroodsoorten zijn dit echter wel! Is jouw roggebrood gemaakt van normaal roggemeel of roggebloem (zonder 'volkoren' ervoor), dan heb je een minder voedzame variant te pakken.
Jazeker, in roggebrood zitten veel vezels. Zo'n 4,5 gram per plakje á 100 gram. Vezels zijn essentieel voor de stoelgang en een goede darmwerking.
Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.
Roggebrood bevat minder koolhydraten dan volkoren brood en meer voedingsvezels. Ook bevat het meer belangrijke vitamines zoals vitamine B6 (twee keer zoveel als volkoren brood) en vitamine E, meer ijzer en kalium.
Het roggebrood bevat geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen en is tevens vrij van conserveermiddelen en voedingszuren. Ook is het volledig vrij van toegevoegde suikers en tarwe. Echt ouderwets lekker en puur natuur roggebrood! Makkelijk voorgesneden in 9 sneetjes en natuurlijk, zoals altijd, 100% biologisch!
Er zit 0,9 gram vet in 1 snee dik (70 gram) roggebrood, waarvan 0,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen graanproducten als broodproducten en ontbijtgranen. Er zijn gezondere opties dan Van Dijk's Ambachtelijk Fries Roggebrood 10 Plakjes. Van Dijk's Ambachtelijk Fries Roggebrood 10 Plakjes is een prima keuze als dagelijks extraatje.
De houtsnip is dus ook een boterham met kaas en roggebrood. Het wordt een bijzondere variant met brood van Raat en schapenkaas van Mark van Alderwegen of de kruidenkoemelkkaas van De Spil.
Roggebrood. Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Na het openen van de verpakking is het brood wel beperkt houdbaar. Je kunt hem dan nog een 7 dagen goed houden in de koelkast. Behalve lekker is roggebrood ook enorm voedzaam en vullend.
Zowel spelt als rogge kunnen als een gezondere en beter verteerbare graansoort worden gezien dan tarwe. Per 100 gram bevat spelt echter meer calorieën (356) dan rogge (220). Spelt bevat meer vezels, en meer eiwitten, maar rogge bevat weer meer natrium en kalium. De één overtreft de ander dus niet écht.
Bewaartip voor dit product
Bewaar het goed ingepakt op een koele, droge plaats. Bij voorkeur in de kelder en anders in de koelkast.
Ongeopend is roggebrood ongeveer 4 weken houdbaar in de vriezer. Na deze periode wordt het brood niet slecht, maar begint het wel uit te drogen. De houdbaarheid van een geopende verpakking is zowel bij donker als licht roggebrood ongeveer 7 tot maximaal 14 dagen.
De samenstelling en de bereiding van roggebrood zijn in Nederland historisch en regionaal bepaald. Ruwweg is roggebrood te onderscheiden in drie soorten: noordelijk (Fries en Gronings), Gelders en zuidelijk (Brabants en Limburgs). In het noorden en oosten van ons land werd vroeger veel rogge verbouwd.
Een licht zure smaak komt voor bij roggebrood waar zuurdeeg in is verwerkt. Voornamelijk bij Limburgse en Gelderse soorten die in de grensstreek met Duitsland worden geproduceerd. Een te zure smaak is echter onaangenaam.
Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen. Zuurdesembrood levert veel calorieën/koolhydraten maar ook veel voedingsstoffen.
'Volkorenbrood is de beste keuze'
Omdat de granen niet helemaal vermalen zijn, heeft je lichaam meer tijd nodig om het zetmeel uit de koolhydraten te verteren, waardoor je bloedglucose langzamer stijgt. Ook roggebrood is gemaakt van vezels die heel blijven. Roggebrood is hierom ook een gezonde keuze.