Ook staat wit voor koelte (sneeuw), opgeruimdheid en hygiëne. Wit licht komt het meest in de buurt van daglicht.
Wit licht is licht waarin geen kleur is te zien.
Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waar sfeer een belangrijke rol speelt. Warm wit licht zorgt voor een ontspannen, warme atmosfeer. Houd er rekening mee dat zeer warm licht (2200K of lager) minder prettig is om bij te lezen of werken.
4000K is het meest neutrale wit. Perfect voor badkamers en keukens. Bij 6000K spreekt men van daglicht. Een heldere, koele witte kleur die nagenoeg hetzelfde is als het licht van buiten.
Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waarin sfeer een belangrijke rol speelt. Warm wit licht zorgt voor een ontspannen, warme atmosfeer. Houd er rekening mee dat zeer warm licht (2200K of lager) minder prettig is om bij te lezen of werken.
Neutraal wit (4000k)
Deze lichtkleur heeft meer is witter dan een warm witte kleur, maar niet zo kil als de koud witte kleur. Neutraal wit geeft een ruimte vaak een moderne uitstraling. Dit licht wordt daarom vaak gebruikt op plekken waar productiviteit een belangrijk rol speelt, zoals scholen en kantoren.
Niet alleen licht uit beeldschermen, maar ook huis en straatverlichting bevatten veel blauw licht. Behandeling met rood lichttherapie beschermd je ogen en voorkomt degeneratie. Geconcentreerde laser lichttherapie is niet geschikt voor het oog, en kan zelfs schade geven.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Blauw: kalmerend
Blauw wordt vaak geassocieerd met kalmte en verlaagd je bloeddruk en hartslag. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met blauw in de slaapkamer gemiddeld langer slapen dan mensen in een andere kleur slaapkamer. Ook blijkt dat meer dan de helft van de blauwe slapers regelmatig vrolijk wakker wordt.
Sneller in slaap met rood licht
Volgens hem helpt blootstelling aan helder rood licht bij in slaap vallen. Hij constateerde dat zijn proefpersonen bij rood licht meer moeite moesten doen om wakker te blijven dan bij blauw licht en dat het lastiger voor hen werd om zich erna goed te kunnen concentreren.
We kennen drie soorten licht; direct licht, indirect licht en diffuus licht.
5500 Kelvin: Standaard daglicht wit, zoals een heldere lucht. 4800 Kelvin: Daglicht met direct zonlicht. 4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren wij een lichtkleur van 2700 Kelvin.
De LED-strip die het meeste licht geeft, is die met de hoogste aan lumen. Bij LED strips kijk je niet alleen naar de wattage, maar ook naar de sterkte van de LED's. De LED-strip die het meeste licht geeft, is die met de hoogste aan lumen.
De kleurtemperaturen 'extra warm wit' en 'warm wit' zijn qua tint aangenaam en zorgen voor een prettige sfeer. LED verlichting in deze lichtkleuren heeft een gele en/of oranje gloed, die zorgt voor de warmere uitstraling. Wanneer we het hebben over koud licht, dan gaat het vooral over 'koel wit' en 'daglicht'.
Blauw licht heeft veel energie, een korte golflengte en een hoge frequentie (meer golfjes per seconde). Rood licht heeft minder energie, een langere golflengte en een lagere frequentie.
Op de LED markt zijn er drie standaard kleuren beschikbaar, te weten: Warm Wit (lijkt het meest op traditionele verlichting, iets geler van kleur)Koel Wit (geeft een strakke witte kleur af)Daglicht (Immiteert daglicht, kan blauw ogen)
Rood geeft energie en daagt uit. Rood is er, je kunt er niet omheen. De kleur van actie, van doen.
In de woonkamer raden we zeker dimbaar licht aan, zodat je jouw licht kunt aanpassen aan de situatie. Als kleurtemperatuur kies je best voor 2700K en rond de 350-400 lumen. De lumen waarde mag gerust iets hoger liggen als je voor dimbaar licht kiest. We maken een onderscheid tussen algemene en sfeerverlichting.
De temperatuur van licht dat binnenshuis gebruikt wordt, kan verschillen van 2000K tot ongeveer 6500K. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder het licht. Bij 1200K spreken we dus van warm licht, dit is de kleurtemperatuur van een kaars. Bij 5600K spreken we van koud licht.
Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.