Dit verkoelt en brandt op de huid waardoor de jeuk direct afneemt en wondgenezing wordt gestimuleerd. Laat het zoute water opdrogen op de huid voor een optimale werking.
De zomer is voor mensen met een eczeem-gevoelige huid vaak een fijne periode. In tegenstelling tot de winter is de luchtvochtigheid in de zomer hoger waardoor een eczeem-gevoelige huid rustig(er) kan worden. Ook de zon en het zeewater kunnen een positieve invloed hebben.
Behandeling in de Zoutkamer heeft voor patiënten met eczeem een ontstekingsremmende werking, waardoor de kans op infectie vermindert. Zoals na het openkrabben van de huid.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Zinkoxide wordt gebruikt bij nattend eczeem, eczeem waarbij de huid vochtig is. Zinkoxide werkt indrogend, verkoelend, jeukstillend en iets samentrekkend. Hierdoor neemt de neiging tot krabben af, droogt de vochtige huid in en kan de huid sneller genezen. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel en zinkoxidepasta.
Laat witte bloem producten, snelle suikers, varkensvlees, koffie en andere ongezonde voeding weg uit je voedingspatroon. Neem extra probiotica in de ochtend om de darmflora te herstellen. Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes.
Op het eczeem smeert u elke dag een crème of zalf. Bijvoorbeeld: cetomacrogol zalf of lanette crème. Als uw kind eczeem heeft, smeer uw kind dan elke dag helemaal in. Soms is een zalf of crème met hormonen nodig.
Ander onderzoek stelde vast dat zeewater goed is voor sommige huidaandoeningen, zoals psoriasis. Er wordt gedacht dat het zout en de kaliumchloride in het water de beschadigde huid aanpakken en het genezingsproces versnellen. Daarnaast zou ook eczeem bij kinderen kunnen verbeteren door het zwemmen in de zee.
Zeewater is bijtend (vanwege het zout) en irriteert de wond. Het kan de wond zelfs dieper maken en zo de wondheling vertragen. Geef de voorkeur aan stromend water, flessenwater of zoet water als er echt niets anders voorhanden is.
Blootstelling aan zeewater
Irritaties van de huid kunnen ontstaan en de huid kan uitdrogen na een lange duik in de zee. De huidbarrière van een normale huid herstelt zich snel na 'beschadiging' waardoor vaak niets merkbaar is aan de huid. Voor mensen met een gevoelige- of droge huid is dit lastiger.
Momenteel is er nog geen wetenschappelijk bewijs van een rechtstreeks verband tussen hard water en eczeem. Wel is het geweten dat hard water de huid kan uitdrogen. Dat komt enerzijds door de dehydraterende en irriterende eigenschappen van de calcium- en magnesiumdeeltjes.
Typisch voor eczeem is dat je het ziet van buiten uit. Het uit zich namelijk in een droge, schrale huid, blaasjes en roodheid. Soms wordt de oorzaak van het eczeem gestuurd van binnenuit. Die oorzaak is echter vaak moeilijk te achterhalen.
Dit kun je doen om je eczeem op een natuurlijke manier te behandelen: Vermijd airco en felle zon. Gebruik elke ochtend een speciale lichtlamp (lichttherapie werkt ontstekingsremmend) Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie.
En dat is niet voor niets. In feite is zeelucht een medicijn dat je kunt inademen. De minerale zouten in zeewater hebben de bijzondere eigenschap dat ze in de vorm van negatieve ionen in je bronchiën worden verspreid. Deze deeltjes zorgen er voor dat zuurstof sneller kan worden opgenomen in je lijf.
Dode Zeezout verbetert de vochtbalans van de huid, versterkt de huidbarrière en heeft een therapeutisch effect op een huid die rood en schraal is. Die goede huideffecten komen door het zout, maar ook door de andere mineralen in het Dode Zeezout. Dode Zeezout water is goed voor de huid.
Na een bezoek aan een strand voel je je vaak frisser en positiever. De zee beperkt stress, zorgt onbewust voor meer lichaamsbeweging en draagt bij aan je fysieke en mentale gezondheid. Patiënten worden al eeuwenlang naar de zee gestuurd door hun doktoren.
(teveel) Zout
Net als suiker, is zout niet bepaald goed voor je huid. Als je teveel zout binnenkrijgt, kan dit onder andere leiden tot een te hoge bloeddruk. Deze verlaagt het gehalte aan collageen in je lichaam, waardoor je huid verzwakt.
Ondanks het negatieve spreekwoord heeft zout wel degelijk een genezende werking. Je kan een simpel maar doeltreffend middeltje maken door (eventueel samen met een beetje azijn) wat zout in kokend water toe te voegen. Dep het mengsel met een watje op de wonde om zachtjes te ontsmetten.
Het is een misvatting dat zeewater antiseptisch zou zijn. Integendeel, het bevat vaak heel wat microben! Raak je gekwetst op het strand en heb je niets bij de hand? Breng zeker geen zeewater aan op de wond!
Chloorarme zwembaden
Zwemmen kan voor menigeen met eczeem zorgen voor een verergering van het eczeem. Vooraf insmeren met een vette zalf en na afloop douchen en wederom insmeren met een vette zalf kan verergering voorkomen. Het is niet alleen het chloor die zorgt voor de verergering.
Heb je last van aanhoudende vermoeidheid dan kan je zout water baden als behandeling toepassen. Behandeling: neem één of twee keer per dag een zoutbad. Het energie lichaam (pranic body, 8th body) kan vervuild zijn.
Lichttherapie is een behandeling voor mensen die last hebben van huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en jeuk. Zonlicht kan een gunstig effect hebben op deze huidziekten. Licht wordt dus gebruikt als behandelmethode.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.