Muziek vormt een culturele uitingsvorm naast vele andere. Aan de hand van reeds bestaande onderzoeken wordt een beeld geschetst van de stand van zaken van muziek en nauw daaraan verwante kunstvormen in Nederland en de recente ontwikkelingen daarin.
Muziek is een universele taal; een unieke, creatieve en verbindende kracht voor ons als samenleving en als individu. Ook het economisch belang valt niet te onderschatten. Binnen de culturele en creatieve sector in de EU is de muzieksector de op twee na grootste werkgever.
Muziek is een tijdskunst, met hoorbare (geluiden, klanken, tonen) of (onhoorbare stiltes, pauzes) elementen in opeenvolging of tegelijkertijd. Daarnaast worden geluiden alleen tot muziek gerekend als zij met die bedoeling voortgebracht worden door een muziekinstrument of de menselijke stem.
Muziek is een vorm van kunst die door mensen wordt gemaakt door muziekinstrumenten te bespelen of door te zingen.
Een van de meest moderne theorieën is dat de oorsprong van de muziek moet worden gezocht in de zogenaamde contactroep in de prehistorie, toen het houden van onderling contact van levensbelang was. Die oermens leefde in een allereerste vorm van samenleving: in een zogenaamde verzamelcultuur.
Een ode aan de vruchtbaarheidsgodin Nikkal – dat is het thema van het oudste lied, dat 3400 jaar geleden werd gecomponeerd door een muzikant in wat nu Syrië is. In de jaren 1950 deden Franse archeologen een bijzondere vondst in de ruïnestad Ugarit in Syrië, namelijk van een aantal kleitabletten met spijkerschrift.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Er worden vier genres onderscheiden: Visuele kunsten: schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur. Muziek: compositie, alsmede vocale en instrumentale muziek. Literatuur: poëzie, drama, epische poëzie.
Archeologische bronnen hebben aangewezen dat in de tweede helft van de laatste ijstijd (in de periode van 50.000 en 10.000 voor Chr.) de eerste tekenen van muziek kunnen worden gevonden in de vorm van grottekeningen en kleine voorwerpen.
Één van de meest polariserende genres binnen het theater is de musical.
We vallen maar meteen met de deur in huis: wie muziek heeft bedacht is tot op de dag van vandaag niet bekend. Maar onderzoekers weten wel dat het duizenden jaren geleden gebeurde. De vroegste beschavingen in Afrika, Europa en Azië maakten namelijk al muziek.
De oude Grieken hebben een prominente rol gespeeld in de ontwikkeling van muziek. Zei vonden instrumenten uit als de monochord en het luchtorgel. Filosofen bestudeerden muziek en de oudst bekende complete muzieklied is een graflief van Griekse oorsprong.
Als je naar muziek luistert wat je leuk vindt, dan maakt je brein dopamine aan.Dat is een gelukstofje waar je blij van wordt. Als je muziek luistert die je helemaal niets vindt, dan maak je helemaal geen dopanime aan. Tussen de 13 en 24 jaar is de periode dat je muzieksmaak wordt ontwikkeld.
Subculturen hebben vaak eigen stijlen, die zich uiten in de vorm van kleding en muziek, maar ook taalgebruik en politieke voorkeuren. Ook kan een subcultuur ontstaan door zaken die bepaalde groepen al met elkaar gelijk hebben, zoals etniciteit of religie.
Kunst en cultuur komen voort uit de mens en zijn daarom in welke vorm dan ook een representatie van de mens. Het zet ons aan het denken, over onszelf en over de samenleving.Het draagt bij aan een beter sociaal milieu, betere omgangsvormen tussen mensen en beter begrip tussen culturen.
Je muzieksmaak zegt een hele hoop over je karakter.
muzieksmaak namelijk vaak om dingen over zichzelf te delen. Je weekendplannen, festivals waar je nog heen gaat, herinneringen die je wel met een onbekende deelt; het gaat heel vaak over muziek. Daarnaast schijnt je smaak ook weg te geven welke karaktertrekjes je hebt.
Ferrari. Het langste nummer dat ooit op cd verscheen is naar verluidt 'Apparente Liberta' van de Italiaanse singer-songwriter Giancarlo Ferrari. Het nummer heeft de voor een cd maximale lengte van 77 minuten.
Nederpop is een Nederlandstalige muziekstroming van popmuziek. Popmuziek is een afkorting van populaire muziek. Nederpop is dus erg tijdafhankelijk, populaire muziek verandert altijd door de jaren heen.
Op de eerste plaats staat pop: 64% van de respondenten luistert het meest naar dit genre. Rock en dance/electronic volgen als tweede en derde geliefde genres. Op de vierde plaats staat de categorie soundtracks (ja, echt) en daarna volgt hip hop, met de nadruk op rap en trap.
Zij waren het symbool van de inspiratie. Het begrip muze, dat tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt in de betekenis van inspiratiebron, is hiervan afgeleid. De negen muzen – Clio, Thaleia, Erato, Euterpe, Polyhymnia, Calliope, Terpsichore, Urania en Melpomene – op een Romeinse sarcofaag uit de 2e eeuw.
Het omvat een breed scala aan menselijke activiteiten, waaronder schilderen, tekenen, grafiek, beeldhouwen, moderne mediakunst, theater, dans, muziek en zang, fotografie, film, architectuur, literatuur en poëzie.
Muziek kan sociale banden versterken
Dit is een stof in je hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de hechting en opbouwen van vertrouwen tussen mensen. Een andere studie toont aan dat bij het luisteren naar muziek het ”feelgood-hormoon” dopamine vrijkomt. Dit hormoon wordt geassocieerd met leren en geheugen1234.
Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muziek zowel acute pijn als chronische pijnklachten vermindert. Rustige muziek maakt endorfine, oxytocine en dopamine vrij in de hersenen. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die zorgen voor pijnverlichting en een betere stemming. Je kan muziek ook medisch inzetten.