Bewaar de gepelde walnoten (in het plastic bewaardoosje) goed afgesloten op een koele en donkere plek. De walnootproducten van Hanne Hoeve blijven op deze manier tot een half jaar heerlijk vers.
Gepelde walnoten hebben een kortere houdbaarheid en kunnen ongeveer drie maanden worden bewaard in een luchtdichte verpakking in de koelkast of tot zes maanden in de vriezer. Het regelmatig controleren van de noten op tekenen van bederf is altijd aanbevolen.
Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Wanneer je walnoten op een droge, goed ventileerde plaats bewaart, zijn ze minstens twee jaar houdbaar.
Bewaar walnoten daarom altijd op een donkere droge plek. Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Wanneer een walnoot vers van de boom komt, heeft deze nog een hoog vochtgehalte, wat kan leiden tot een muffe smaak en textuur, evenals bederf en schimmelvorming. Om deze reden is het belangrijk om walnoten eerst te drogen voordat je ze eet.
Tip 4: Laat de walnoten binnen in een goed geventileerde ruimte nadrogen, maar niet bij een raam, dan gaat het drogen te snel! Tip 5: Na twee weken drogen is de smaak optimaal en zijn de walnoten wel tot twee jaar houdbaar. P.S. Met deze walnoten kun je vervolgens een heerlijke walnotentaart maken, lees hier hoe!
Walnoten zijn tevens een natuurlijke bron van melatonine, een stof in het lichaam die helpt bij het reguleren van je interne klok. 1 gram walnoten bevat tussen de 2,5 en 4,5 ng melatonine. De gemiddelde volwassen dosis van melatonine om te helpen met slapeloosheid is tussen 1 en 5 gram per dag.
Gebrande, ongebrande en geroosterde soorten zijn gezond zolang je ze niet zout. Er zijn erg veel soorten, maar een aantal bekende (en lekkere) opties zijn walnoten, cashewnoten, pecannoten en hazelnoten. Wij raden rauwe en geroosterde noten aan omdat deze het allergezondst zijn!
Walnoten pellen
Walnoten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water. Het velletje van de walnoten zit nu losjes aan de walnoot en is met behulp van een mesje gemakkelijk af te halen.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Halveer hele walnoten en verspreid deze over de bakplaat, zorg daarbij dat ze niet bovenop elkaar liggen. Als de oven verwarmd is tot 175 °C plaatst u de bakplaat met walnoten in de oven. Haal de walnoten na 4 minuten uit de oven en draai ze om.
Het beste is om het gevallen blad te ruimen en af te voeren. De Walnootgalmijt ook wel genoemd de okkernotenviltmijt kan zorgen voor holle bobbels op het blad, aan de onderzijde van het blad zijn harige structuren te zien. Grote schade veroorzaken deze mijten niet. Er is niet veel aan te doen om dit te voorkomen.
Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten vermindert de kwaliteit ervan. Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte.
Er zijn verschillende manieren om walnoten - met schil en al - te drogen: een paar uur in de oven bij maximaal 40 graden met de ovendeur op een klein kiertje. "Als je schudt met de walnoot en de noot erin zit los, dan zijn de walnoten voldoende gedroogd."
De test bij het walnoten drogen, om te kijken of de walnoten droog genoeg zijn, is makkelijk. Je hoeft alleen maar een noot te pakken en heen en weer te schudden.Schudt de binnenste noot mee, dan is hij droog genoeg. Een gedroogde noot kan makkelijk een jaar bewaard blijven, mits de walnoot in zijn schaal blijft.
De meeste bomen laten tussen 10 en 30 september hun eerste rijpe noten vallen. De verschillen tussen de bomen kunnen echter groot zijn. In diverse bomen hangen al geen noten meer terwijl anderen nog helemaal vol hangen.
De noten zijn rijp wanneer ze van de boom vallen en hun dop openbarst; goed gedroogd en op de juiste manier bewaard, kunnen ze dan vele maanden worden bewaard.
Omdat ze nat zijn kunnen ze gaan schimmelen. Je kunt de walnoten langer bewaren door ze in te vriezen. Ook kan je ze zelf drogen. Hiervoor leg je de walnoten op een rooster in een warme, goed geventileerde ruimte.
Plant een walnoot zo jong mogelijk, bij voorkeur als éénjarig geënt boompje van minimaal 1.80 meter hoog. Het wortelstelsel van de onderstam is dan 3 tot 4 jaar oud. Bij het planten van oudere bomen is de terugslag groot en duurt het extra lang voordat de boom gaat dragen.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Amandelen zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten en vezels. Andere voordelen van amandelen: Ze zijn rijk aan vitamine E, wat huidveroudering tegen helpt te gaan en ontstekingsremmend is.