Nadat jij en de verkoper het voorlopig koopcontract hebben getekend, heb je nog 3 dagen bedenktijd. In deze termijn zitten minimaal 2 werkdagen, zon- en feestdagen zijn altijd uitgezonderd. Tijdens deze periode kan je de koop nog ongedaan maken, daarvoor heb je geen wettelijke reden nodig.
Een aankoop annuleren volgens het herroepingsrecht is gratis. Als de verkoper het geretourneerde product heeft ontvangen (of je het verzendbewijs laat zien) moet hij binnen 14 dagen je geld teruggeven. Je kan een koopovereenkomst altijd zonder reden ontbinden binnen de afgesproken bedenktijd.
Ontbinden van een koopovereenkomst
Als je een koopovereenkomst sluit en de wederpartij komt deze niet na, dan heb je het recht de koopovereenkomst te ontbinden. Maar er moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Voorwaarde is dat de tekortkoming van de wederpartij de ontbinding moet kunnen rechtvaardigen.
Koper maakt gebruik van zijn bedenktijd
Tijdens de bedenktijd mag de koper zonder reden afzien van de koop. De bedenktijd gaat in op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract. De bedenktijd duurt drie volle dagen, waarvan minimaal twee werkdagen.
Indien u een koop op afstand heeft gedaan - bijvoorbeeld via internet, via de telefoon, of van een verkoper aan de deur - heeft u recht op een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. De wettelijke bedenktijd houdt in dat u binnen 14 dagen mag afzien van uw aankoop zonder dat u daarvoor een reden hoeft te geven.
Bij een koopcontract heeft u ook verplichtingen. Is het contract eenmaal gesloten, dan zitten beide partijen eraan vast. Bij ontvangst van het product moet u dan de koopprijs betalen. Behalve als u anders heeft afgesproken.
Een (voorlopig) koopcontract is het contract dat je sluit voor de koop van een nieuw huis. Het gaat vooraf aan de overdracht bij de notaris en er zijn meestal ontbindende voorwaarden in opgenomen. Een voorlopig koopcontract wordt ook wel een koopovereenkomst of koopakte genoemd.
Als je een koop op afstand doet, bijvoorbeeld via internet of telefonisch, geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kun je als je spijt krijgt je aankoop ongedaan maken. Dit mag zonder reden.
Wel mag je als verkoper de koop ontbinden als de koper zich niet aan de ontbindende voorwaarden heeft gehouden, zoals wanneer de koper de financiering niet heeft rond gekregen.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.
Inschrijven van een voorlopig koopcontract bij het Kadaster is niet verplicht. Maar het is wel aan te raden. U staat sterker als koper, bijvoorbeeld als er beslag wordt gelegd omdat de verkoper schulden heeft. Dan kunt u bewijzen dat u het huis hebt gekocht.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
De koper die in dit geval niet van de verkoop wilt afzien, kan de verkoper dwingen om te verkopen. Gaat de verkoop toch niet door, dan kan de koper een aanvullende schadevergoeding eisen. Denk goed na of je naar de rechtbank wilt stappen.
In de wetgeving is niets geregeld over de rechtsgeldigheid van een handtekeningstempel. Plaatst u uw eigen handtekening met een stempel, dan blijft deze ondertekening rechtsgeldig. U kunt de handtekening dan niet achteraf intrekken.
Als u iets koopt op afstand, moet de verkoper u informeren over onder andere het product en de bedenktijd. In veel gevallen krijgt u een bedenktijd van 14 dagen waarbinnen u de koop ongedaan kunt maken. Dit geldt niet bij bijvoorbeeld de aankoop van een krant, reis of maatpak.
De wet is helder: bij een verkoop op afstand geldt het herroepingsrecht. Bij wettelijk bepaalde uitzonderingen geldt dit recht niet. Je mag niet zelf bepalen welke zaken wel en welke niet retour mogen! Een aantal webwinkels kregen een forse boete, omdat ze onterecht beperkingen oplegden.
Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen. Gedurende deze drie dagen kan de koper de koopovereenkomst ontbinden. De bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur van de dag nadat de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen.
Nadat jullie het voorlopig koopcontract hebben getekend, zitten jullie nog niet gelijk aan de koop vast. De dag nadat beide partijen in het bezit zijn van het getekend voorlopig koopcontract gaat eerst de wettelijke bedenktijd van drie dagen in. Jullie mogen dan het koopcontract zonder redenen ontbinden.
De koopakte is de overeenkomst van de verkoper met de koper van een huis bij het sluiten van de koop. Een koopakte en akte van levering zijn dus niet hetzelfde, maar in beide akten staat bijna altijd dezelfde inhoud. Daarom wordt de ingeschreven akte van levering soms koopakte genoemd.
In het koopcontract bepaal je samen met de koper een datum waarop aan de ontbindende voorwaarden moet worden voldaan. Is dat allemaal gelukt? Dan wordt de woning officieel overgedragen, meestal minimaal 6 weken na het tekenen van het voorlopige koopcontract.
Er is pas sprake van een rechtsgeldige koopovereenkomst als zowel de verkoper als de koper de opgestelde koopovereenkomst hebben ondertekend. Dankzij het schriftelijkheidsvereiste is het voor partijen duidelijk of en wanneer een koop tot stand is gekomen.
Wat staat er in een koopovereenkomst? Dit zijn een aantal belangrijke punten die in de koopovereenkomst worden ingevuld: De gegevens van jou (of als je samen koopt van jullie beiden) en de verkoper(s), zoals naam en adres.De gegevens van de woning die je koopt, zoals het adres en de gegevens uit het Kadaster.
De notaris controleert o.a. het koopcontract, zodat onjuistheden zo snel mogelijk opgelost kunnen worden, daarnaast onderzoekt hij uw achtergrond en de achtergrond van de verkoper. Ook kijkt hij of er beslag op het huis ligt. In de leveringsakte staat o.a. wie het huis koopt en met welke verdeling.