Volgens Duitse overlevering (ook rond de Middeleeuwen) zouden ooievaars baby's in hun snavel, in een mandje of op hun rug naar gezinnen brengen. De baby's werden door de ooievaars in moerassen en grotten gevonden. Ze werden daarna aan de moeder gegeven.
Een geluksvogel
De ooievaar is dus letterlijk een 'geluksdrager'. Enkele eeuwen geleden bouwden mensen zelfs karrenwielen met palen bovenop hun woning, in de hoop dat een ooievaar er zijn nest zou bouwen en zo de bewoners van het huis zou overspoelen met – je raadt het al – geluk.
Ooievaars brengen baby's bij pasgetrouwde stellen
Een ideaal moment voor een trouwerij. Want wat is er vruchtbaarder dan een huwelijk en baby's maken? De ooievaars zitten rond de midzomernacht ook niet stil.
Spirituele Betekenis Ooievaar
Niet per se, maar de ooievaar heeft zeker te maken met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe jij bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook te maken hebben met een reis, nieuwe inzichten, een studie, hobby of een andere baan.
De spanwijdte – dat is de afstand van vleugeltip tot vleugeltip – van een volwassen ooievaar kan 2.50 meter bedragen. Ooievaars kunnen vrij oud worden. De leeftijd van ruim 30 jaar komt voor. De gebieden waarin de ooievaar broedt, liggen in heel Europa, het Midden-Oosten, West- en Centraal-Azië en Noordwest-Afrika.
hun snavel. Ze hebben geen roep zoals veel andere. vogels omdat er geen spieren in hun keel zitten.
Afgeleid van cicade, een insect dat een krekelgeluid produceert. Het snavelklepperen van de vogels zou lijken op krekelgeluid. De Nederlandse naam ooievaar zou samengesteld zijn uit de woorden 'uda' en 'faran', wat 'moerasganger' of 'loper in drassige weiden' betekent.
De ooievaar komt je altijd iets brengen dat te maken heeft met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe JIJ bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook betekenen dat je op reis gaat. Een echte vakantie of een reis naar je innerlijke zelf.
De Grieken en de Romeinen associeerden de vogel met Hera of Juno, de godin van het huwelijk en het moederschap. De ooievaar was ook de boodschapper van de Germaanse godin Hulda, die met haar adem pasgeboren baby's een ziel inblies.
De kolibrie kleurt al eeuwenlang de folkore en symboliek van de inheemse culturen van Zuid, Centraal en Noord-Amerika, zijn natuurlijke habitat. Zo zagen de Azteken hem als boodschapper tussen zichzelf en hun voorouders. In Centraal-Amerika is hij een teken van liefde en zal iedereen die hem spot de liefde vinden.
Een bijzondere vogels is het: de kauw. Intelligent, sterk sociaal gericht en wanneer ze verliefd zijn kun je twee partners altijd onderscheiden tijdens het zoeken naar voedsel.
Weetjes over de ooievaar
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
In veel andere culturen stonden ooievaars symbool voor het gezin, toewijding aan elkaar en monogamie. Ooievaars keren in veel gevallen elk jaar terug naar hetzelfde nest en doen dit ook meestal met dezelfde partner.
Het leukste is het natuurlijk om meteen na de geboorte een geboortebord te (laten) plaatsen. Je kunt het bord zo lang laten staan of hangen als je zelf wilt, maar het is gebruikelijk om het geboortebord 5 tot 8 weken in je tuin te laten staan.
Waar en hoe laat slaapt een ooievaar? Het zijn dagvogels die overdag eten zoeken en in de nacht rusten en slapen. Een ooievaar slaapt op het nest, in een boom, op een schoorsteen, lantaarnpaal of andere hoog gelegen plekken waar ze zich veilig voelen.
Ooievaarachtigen (orde Ciconiiformes) zijn een orde van vogels. De orde telt 1 familie, 6 geslachten en 19 soorten. Traditioneel behoorden vele families tot deze orde, onder andere de reigers.
De ooievaar legt vaak 2 tot 5 eieren, maar soms ook wel 6 en heel soms 7. De eieren zijn kalkwit en worden met tussenpozen van 2 tot 4 dagen gelegd. Zowel het vrouwtje als het mannetje broeden en laten de eieren (bijna) nooit alleen.
Er is al jaren een groep ooievaars die in Den Haag overwintert. Dit is het gevolg van bijvoeren door particulieren. Bij zachte winters blijven ze vaak in de buurt van hun nest, omdat er daar dan wel voedsel te vinden is. Denk hierbij aan regenwormen en muizen.
Er wordt wel gezegd dat duivenpoep geluk brengt. Er blijken zich altijd situaties voor te doen die deze volkswijsheid bevestigen. Zo verscheen er enige tijd geleden een officieel nieuwsbericht van een Nieuw-Zeelander die het winnende kraslot kocht, nadat een duif op zijn hoofd had gepoept.
Kraanvogels zouden de boodschapper zijn van vrede, geluk, symbool van wijsheid, gezondheid, loyaliteit en een lang leven. De kraanvogel is ook het symbool voor loyaliteit en goedheid. Kraanvogels werden in verband gebracht met het helen van het oog. Het oog staat voor de ziel.
Een bekend geluid dat ooievaars maken, is het klepperen. Zij maken samen dit geluid op het nest om elkaar de liefde te verklaren. Ooievaars keren elk jaar terug naar hetzelfde nest, dat noem je nesttrouw.
De balts van de ooievaar is uitgebreid en goed te herkennen aan het klepperen. Hierbij gooien ze hun kop achterover en maken ze een klepperend geluid met hun snavel.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: ooievaar (zn) : eiber, langbeen, stork, uiver.