De Praagse Lente duurde acht maanden. Hij begon in januari 1968, toen de 48-jarige
Hoe is het begonnen met de Praagse Lente
Op 5 januari 1968 werd Alexander Dubček gekozen tot Partijsecretaris van Tsjechoslowakije. Dubček dacht dat hij communisme een menselijk gezicht kon geven. Plotseling mocht iedereen in Tsjechoslowakije zeggen wat men wilde en hij wilde meer vrijheid voor de bevolking.
'Russen, Oost-Duitsers, Hongaren, Bulgaren en Polen trokken vannacht grens over. ' Met deze invasie maakten troepen van het Warschaupact een einde aan de Praagse Lente. Na ingrijpen in Oost-Duitsland in 1953 en Hongarije in 1956 werd dit keer orde op zaken gesteld in Tsjecho-Slowakije.
De Praagse Lente (Pražské jaro) is de naam die men geeft aan de periode in de Tsjecho-Slowaakse geschiedenis van januari 1968 tot 21 augustus 1968, toen Alexander Dubček het communistische Tsjecho-Slowakije een meer gematigde koers uitstuurde.
Bij de inval met de codenaam Donau vielen ongeveer 500.000 militairen Tsjecho-Slowakije binnen. Bij de inval raakten ongeveer 500 Tsjechen en Slowaken gewond en vielen 108 dodelijke slachtoffers.
Eind maart 1968 nam de partij een Actie Programma aan dat streefde naar een communisme met een menselijk gezicht. De Praagse Lente was begonnen. Er kwam meer ruimte voor vrijheid van meningsuiting. Verder nam de druk op de partij toe om democratische hervormingen door te voeren.
De Koude Oorlog was een periode van politieke spanning en militaire dreiging tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, die duurde van het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.
Tsjechië is een parlementaire republiek met een regeringsleider (de eerste minister) en een staatshoofd (de president). Het land is ontstaan in 1993, toen Tsjecho-Slowakije werd opgesplitst in Tsjechië en Slowakije.
Tsjechië na WO-I
De onafhankelijkheid van Tsjechië werd op 28 oktober 1918 uitgeroepen, nadat Tsjechië een aantal eeuwen lang afhankelijk is geweest van verschillende grote rijken, zoals die van de Luxemburgers, Habsburgers en het imposante rijk van Oostenrijk-Hongarije.
Hoe zijn Tsjechische mensen? Over het algemeen worden Tsjechen beschouwd als zeer rechtlijnige, sarcastische en enigszins ironische mensen, maar ze zijn ook erg intiem met de mensen die ze het beste kennen en zijn over het algemeen erg beleefd.
Alexander Dubček (geb. 1921) was een van de hoofdrolspelers van de Praagse Lente. Hij streefde naar democratische en economische hervormingen en bleef zijn hele leven lang strijden voor vrijheid, soevereiniteit en sociale rechtvaardigheid.
In 1989 is de muur na bijna 30 jaar geen scheiding meer. De muur wordt voor een groot gedeelte afgebroken. Nog datzelfde jaar ontmoeten de leiders van Amerika en de Sovjetunie elkaar en verklaren dat de Koude Oorlog voorbij is. Een jaar later worden de twee Duitslanden die 45 jaar lang zijn verdeeld, weer een.
De Hongaarse opstand
Mensen krijgen meer vrijheid en het communisme wordt minder bepalend. Maar deze Praagse Lente gaat de communistische Sovjet-Unie veel te ver. Tsjecho-Slowakije wordt in 1968 overheerst door de communistische Sovjet-Unie.
In Tsjechoslowakije begon de Praagse Lente. Partijleider Dubcek wilde een communisme met een menselijk gezicht. Het leek even goed te gaan, maar in augustus 1968 viel de Sovjet-Unie met haar bondgenoten Praag binnen. Na de Praagse Lente begon de Sovjet-Unie met geweld.
Onder de slogan “socialisme met een menselijk gezicht” liet Dubček de teugels vieren en voerde hij een breed hervormingsprogramma door. Langzamerhand konden de Tsjechen en Slowaken van meer vrijheden genieten. Mensen mochten hun mening weer uiten, dus overal werd over gediscussieerd.
Nederland hoort met Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Finland en België tot de meest egalitaire landen. Deze landen scoren het best op twee maten van ongelijkheid: de Ginicoëfficiënt en de zogeheten ratio 80/20.
Welke vlag lijkt op de vlag van Tsjechië? De vlag van de Filipijnen lijkt het meest op de vlag van Tsjechië, maar de verhoudingen zijn anders (1:2), de kleuren zijn anders gepositioneerd en er zijn extra goudgele symbolen toegevoegd.
Religie. Bij de volkstelling van 2011 gaf 34% van de Tsjechen aan geen religie aan te hangen. Verder is 10,3% van de bevolking katholiek, 0,8% protestant en 9% hangt een andere religie aan. De overige 45% van de bevolking gaf geen antwoord op de vraag betreffende zijn of haar religie.
De oppervlakte bedraagt 78.864 km2, bijna twee keer zoveel als Nederland. Tsjechië is omgeven door middelhoge gebergten, die natuurlijke grenzen vormen. In het Noorden liggen de Sudeten/het Reuzengebergte (Poolse grens).
Over het land Tsjechië
Tsjechië is een land in Centraal-Europa. De oppervlakte bedraagt 78.864 km2, bijna twee keer zoveel als Nederland.
In totaal hebben 587 van de 6249 Tsjechische gemeenten stadsrechten. Zie voor een overzicht van alle plaatsen met stadsrechten de lijst van Tsjechische steden. De grootste stad van Tsjechië is de hoofdstad Praag. Met 1.154.808 inwoners is Praag meer dan drie keer zo groot als de op een na grootste stad, Brno.
Amerika en de Sovjet-Unie zijn de grote winnaars van de oorlog. Beide landen hebben een sterk leger en willen niet voor elkaar onder doen. Zo komen de twee wereldmachten tegenover elkaar te staan. Ze verdenken elkaar ervan de machtigste van de wereld te willen zijn.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.