De dompelpomp wordt gebruikt voor het wegpompen van water, bijvoorbeeld bij grondwaterverlaging, het oppompen van grondwater voor drink- of bluswater, het oppompen van vuilwater en het wegpompen van drainagewater.
Een dompelpomp is een waterpomp die in het water geplaatst moet worden. Deze pompen worden meestal gebruikt om water weg te pompen uit bijvoorbeeld een vijver, zwembad of een ondergelegen kelder. Dit kan voorkomen omdat er bijvoorbeeld grondwater omhoogkomt in kelders of souterrains.
Iedere dompelpomp heeft een maximale dompeldiepte (ook wel opvoerhoogte genoemd). Dit is de maximale diepte waarop je de pomp kan plaatsen, zonder dat deze stopt met werken. Voor de meeste pompen is dit zeven meter, maar er zijn ook pompen die dieper of juist minder diep kunnen.
Over het algemeen geldt echter dat een dompelpomp minimaal tot ongeveer 30 cm onder de waterlijn geplaatst moet worden, om te voorkomen dat de pomp droogloopt en beschadigd raakt.
Een dompelpomp mag je geheel of gedeeltelijk in het water zetten, omdat de pomp zichzelf koelt via het water dat wordt opgepompt. Omdat het drooglopen van een klokpomp enorme schade kan toebrengen, vind je geen vlakzuigpompen die met behulp van een vlotter automatisch geheel droog kan zuigen.
Dompelpomp met tuinslang aansluiten
Slangen met een diameter van 1 inch (25 mm) en 1 1/2 inch (38 mm) kunnen rechtstreeks op de dompelpomp worden bevestigd met onze slangklemmen. Heeft u geen tuinslang met deze diameter, geen probleem!
Nooit droog pompen
Laat een dompelpomp nooit drooglopen, oftewel zonder water laten werken. Dit kan de motor en de mechanische afdichting namelijk flink beschadigen.
Universele dompelpomp met zeef, ideaal voor gebruik in een watertank of jerrycan voor op de camping of op de boot. De waterpomp heeft een capaciteit van 0,5 Bar, verbruikt 38-40 Watt, werkt op 12 Volt en pompt gemiddeld 15 liter per minuut.
Wij adviseren om de pomp niet langer dan 10 uur per dag te laten draaien, omdat je anders de levensduur van de pomp kunt verkorten.
Een dompelpomp gebruiken voor beregening of drukverhoging
Dan zou moet u kijken naar een onderwaterhydrofoor. Een normale dompelpomp is bedoeld om water weg te pompen naar een hoger gelegen niveau en levert daarna geen echte significante druk meer.
Een dompelpomp is goed te gebruiken als u water uit een vijver, sloot of andere bron wilt gebruiken om uw tuin of een veld te irrigeren. Dus het laten vloeien van het water over een grasveld of door de tuin.
De Dab Nova Up dompelpomp is een perfecte dompelpomp voor het zwembad. Deze pomp staat bekend om de uitstekende prijs kwaliteitsverhouding. Daarnaast is de pomp veelzijdig inzetbaar, naast het droogleggen van het zwembad voorziet de pomp ook moeiteloos je tuin van water.
Wanneer water in de kelder vervuild is met delen tot wel 50 mm of meer, wordt een vuilwater dompelpomp aangeraden. Deze vuilwater dompelpompen beschikken over speciale waaiers waarmee zij grote bestandsdelen zonder problemen kunnen verpompen.
Wanneer u gebruik maakt van dompelpompen met vlotter, schakelt de dompelpomp automatisch aan en uit op het gewenste waterniveau. De vlotterschakelaar schakelt de dompelpomp in, wanneer het ingestelde waterniveau is bereikt en uit wanneer het water laag genoeg staat.
Doorgaans worden dubbelseals met oliebad toegepast en vaak is het motorgedeelte zelf ook oliegevuld om hiermee binnendringen van water te voorkomen. De kabelaansluiting moet waterdicht aangesloten zijn.
Verbruik 18-24 watt.
Lamp van 100 watt
100 watt / 1000 (24 uur * 365 dagen) / 1000 = 876 kilowatt per jaar. Bij een kWh-Prijs van €0,20. Komen de jaarlijkse kosten op €175,20.
Vuilwater dompelpompen, deze kunnen water met zand, grond en residu verpompen. De vuilwater met vaste delen dompelpompen kunnen nog grover materiaal aan. De waaier aan de onderkant van pomp slaat vaste delen kapot om deze te verpompen. Een dompelpomp kan met of zonder vlotter zijn uitgerust.
Om het grondwater uit een bouwplaats te verpompen, heeft u een vuilwaterpomp nodig (wanneer er fecaliën aanwezig zijn, kies dan voor een FEKA vuilwaterpomp). Wilt u dat het water met een hoge druk wordt overgepompt? Dan is een beregeningspomp het meest geschikt.
Een dompelpomp die handmatig geschakeld wordt, werkt dus zonder vlotter. Dat betekent dus dat u erbij moet blijven zodat u de pomp kunt uitschakelen als het te verpompen water weg is. Een pomp zonder vlotter kan ook een automatische pomp zijn in een manuele stand. Voor vlakzuigende pompen geldt dit bijvoorbeeld.
Reinig de vlotterschakelaar
Vuil en vuil dat zich op de vlotterschakelaar ophoopt, kan ervoor zorgen dat deze niet goed werkt. Vervang de dompelpomp. Controleer of de vlotterschakelaar goed werkt. Zo niet, dan moet de schakelaar worden vervangen.
Drukdompelpomp. Als eerste optie kan je kiezen voor een drukdompelpomp. Deze waterpomp wordt in in de regenwaterput geplaatst. Idealiter kies je voor een drukdompelpomp met drijvende aanzuigslang, zo zuigt de pomp steeds proper water van net onder het oppervlak.
Gemiddeld kost een zelfaanzuigende pomp rond de 530 euro en een dompelpomp in de regenwaterput kost ongeveer 770 euro. Hoe groter de afstand die je moet overbruggen en hoe meer aangesloten apparaten en dus ook een hoger vermogen, hoe hoger de prijs.