Het oogstmoment van handperen, zoals Conference en Concorde, valt gelijk met de herfstappels. Ze zijn plukrijp in de periode eind augustus tot begin oktober. Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen.
Je weet dat een peer rijp is wanneer het vruchtvlees rond de steelaanzet zachter aanvoelt en de schil een beetje meegeeft.
Net als bij appels kunt u controleren of ze plukrijp zijn, door de vruchten een slag te draaien.Wanneer ze makkelijk loslaten, zijn ze klaar voor de oogst.
Peren rijpen van binnen naar buiten. Aan het begin van het seizoen laat je ze thuis 4-5 dagen rijpen, later in het seizoen is 3-4 dagen genoeg. Zodra de schil van de peer verandert van groen naar ook een tintje geel, is die waarschijnlijk rijp.
Het oogstmoment van handperen, zoals Conference en Concorde, valt gelijk met de herfstappels. Ze zijn plukrijp in de periode eind augustus tot begin oktober. Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
Doe de hele peren in een geperforeerde plastic zak of een papieren zak en leg ze in de groentelade van uw koelkast . Winterperen en Bartlett-peren blijven tot twee maanden goed in de koelkast, terwijl onrijpe zomerperen tot een week in de koelkast kunnen blijven.
Afhankelijk van de weersomstandigheden staan fruitbomen tussen half april en begin mei in bloei. Eerst staan de perenbomen in bloei, zo'n twee weken later gevolgd door de appelbomen.
Seckel Peren Smaak & Rijpheid
Een perfect rijpe peer zou een beetje mee moeten geven als u hem zachtjes indrukt rond de basis van het steeltje, terwijl hij stevig blijft rond het dikkere middengedeelte van de vrucht.
Peren oogst bewaren
Over het algemeen rijpen de meeste peren beter nadat je geplukt hebt dan aan de boom zelf. Hierdoor kun je vaak nog maanden genieten nadat je hebt geoogst. Bewaar je oogst op een donkere, koele plek. Als het kan, leg ze dan zo neer dat ze elkaar niet aanraken, bijvoorbeeld op een plank of tafel.
Of de peer nu hard of zacht is, van een peer geniet je het hele jaar door. Een sappige peer in de zomer is een uitstekende dorstlesser en in de winter ondersteunt dit harde fruit je immuunsysteem. Ook houdt de peer je rustig tijdens stresssituaties, sust hij eventjes de opkomende honger en smaakt hij zalig zoet.
Peren en appelen worden groen geplukt en kunnen narijpen
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen. Wil je dat het nog sneller gaat? Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak.
De meeste perenboomvermeerdering gebeurt via enten op onderstammen, maar met de juiste zorg is het mogelijk om perenbomen te laten groeien vanaf een stek . Dat gezegd hebbende, denk ik dat het raadzaam is om meerdere stekken te starten om ervoor te zorgen dat er ten minste één zal leven.
Peren zijn niet het vroegst rijpende type fruitbomen en de meeste zijn rijp tussen juli en oktober . Hier zijn een paar variëteiten voor elk deel van het groeiseizoen waar u uit kunt kiezen of om uw oogstseizoen te verlengen, zodat u de hele zomer en herfst of zelfs tot ver in de wintermaanden van peren kunt genieten!
De perenboom vraagt om een plekje in de zon of halfschaduw. De Pyrus communis houdt van zon, hoe meer zon, hoe meer peren en hoe zoeter de peren zullen smaken. Wel houdt de perenboom van een beschutte plek, zeker in de winterperiode, als bescherming tegen de koude wind.
Is perenroest gevaarlijk? Perenroest is niet gevaarlijk voor het bladweefsel, het reduceert alleen het assimilatie-oppervlak. Een grote aantasting zorgt voor vroege bladval met als gevolg dat je boom geen vruchten meer geeft of dat de vruchten te vroeg rijp worden.
Kleur en smaak zijn de beste indicatoren van rijpheid. De schilkleur van de meeste Aziatische peren verandert van groen naar geel wanneer ze rijp zijn. Wanneer de kleurverandering optreedt, pluk en proef dan een peer. Rijpe vruchten moeten knapperig, krokant en zoet zijn .
Wanneer de peer net onder de steel zacht is, is 'ie klaar om gegeten te worden.Daarnaast kan je ook altijd even aan de peer ruiken.Ruikt de peer lekker zoet?Dan is hij rijp!
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Na de oogst moeten peren 1 tot 3 weken op 60 tot 65 graden F worden bewaard , afhankelijk van het type peer. Gedurende deze tijd zullen de peren rijpen en zacht worden. Hoge temperaturen (75 graden F en hoger) na het plukken zorgen ervoor dat het fruit afbreekt zonder te rijpen. Na het rijpen moeten peren worden ingeblikt of geconserveerd.
Pluk of koop peren die niet gekneusd of beschadigd zijn. Was uw handen voor en na het hanteren van verse producten. Was peren onder koud stromend water. Gebruik geen zeep. Houd peren uit de buurt van rauw vlees en vleessappen om kruisbesmetting te voorkomen.
De koelkast is de beste plek om peren te bewaren . Laat uw peren rijpen op het aanrecht en bewaar ze vervolgens in de koelkast om de houdbaarheid, versheid en kwaliteit te verlengen. Zorg ervoor dat uw koelkast is ingesteld op een temperatuur tussen 0 en 4°C.