Iedereen kent wel de groenblijvende klimop (Hedera), deze klimmer komt voor in veel verschillende soorten. Ze zijn er met groot donkergroen blad, zoals de Hedera hibernica tot soorten met klein bont blad zoals de Hedera helix 'Goldchild' en de hedera 'Gloire de Marengo'.
Om maar gelijk de grote vraag te beantwoorden: JA, onze hedera (klimop) is winterhard! Jij hoeft je dus geen zorgen te maken dat de hedera schermen, hederahaag of hedera bodembedekker in jouw mooie groene tuin straks veranderen in een dorre bende.
De klimop
De meest voorkomende klimplant in de tuin is toch wel de klimop. Dit is dan ook een prachtige, groene plant die ook nog eens snel groeit. Hij heeft maar weinig hulp nodig en is zelfs in de winter mooi!
Groenblijvende klimhortensia
De bladhoudende klimhortensia (Pileostegia viburnoides) is een zeldzame wintergroene klimplant. Deze groenblijvende hortensia bloeit zeer rijk met prachtige witte bloemen. In augustus en september bloeit deze klimplant. Planten op een zonnig en beschut plekje.
Toscaanse Jasmijn is een groenblijvende/wintergroene mediterrane klimplant die toch winterhard is. De stervormige bloemen met heerlijke vanille geur maken het een gemakkelijk te verzorgen droomplant voor elke tuin.
Lonicera henryi ofwel Wilde Kamperfoelie bloeit voornamelijk in de periode mei t/m augustus met roze bloemen, in tegenstelling tot zijn soortgenoten is deze Klimplant wintergroen. Na de bloei vormt Lonicera henryi relatief weinig helderrode bessen.
Klimop. Klimpop is een van de meest gebruikte klimplanten. Deze bosplant gebruikt van nature een boom om richting het licht te groeien. Omdat de klimop mooi groen blijft in de winter zie je deze vaak in parken en plantsoenen rond bomen.
De hedera als snelgroeiende klimplant
De hedera, ook wel klimop genoemd, is de crème de la crème onder de snelgroeiende klimplanten. Wanneer je er buiten op gaat letten, valt het op dat je de hedera veel tegenkomt. Je ziet de klimplant groeien tegen gaaspanelen, muren, maar ook tegen pergola's en bomen.
Wat is het verschil tussen de bladeren van deze haagsoorten? De Hedera hibernica heeft een iets groter blad dan de Hedera helix. Daarnaast oogt het jonge blad van de Hedera hibernica iets lichter dan het blad van de Hedera helix (Woerner). Ook is het lijnenspel op de bladeren van de Hedera hibernica groen en niet wit.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Algemeen geldt: de struikklimop klimt niet, maar blijft een bolvormige, bloeiende struik. De gewone groene klimop is het sterkst.
Alles over de Toscaanse Jasmijn
Het is een winterharde plant en is zeer gemakkelijk te verzorgen. Dit maakt het de ideale plant voor elke tuin. De sterjasmijn groeit het liefst op een plek in de volle zon. Met deze klimplant geef je je muur of schutting een prachtig mooie en fleurige uitstraling.
Klimplant tegen schutting
Kies dan voor een zelfhechtende soort. Deze soorten kunnen zelf omhoog klimmen door zich met hechtwortels op de ondergrond vast te zetten. Deze kunnen zonder klimrek de schutting begroeien: Klimop (Hedera), Wilde wingerd (Parthenocissus), Klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
Klimop kan in principe het hele jaar aangeplant worden. Maart tot begin oktober is de beste tijd om de planten in de grond te zetten. In deze periode is de grond warm en kunnen de wortels nieuwe groei ontwikkelen. Wanneer het vriest en in zeer droge perioden moet je de aanplant van klimop even uitstellen.
Door regelmatig de zijscheuten van de jonge Hederahaag bij te snoeien (u kunt de zijtakken gewoon halveren) zal het aantal scheuten verdubbelen en de bladerdikte snel toenemen en de haag u eerder 100% privacy geven; Vooral in het najaar kan de klimop lange ranken hebben.
Kamperfoelie (Lonicera henryi), is een bladhoudende kamperfoelie, en is uitstekend geschikt als klimplant langs een schutting of pergola. De Kamperfoelie is goed winterhard, en is goed bestand tegen de winters van ons klimaat. Bij jonge aanplant is het wel verstandig om planten bij matig tot strenge vorst af te dekken.
Hangende planten
Mogelijkheden zijn er genoeg om door beplanting een muur of schutting (deels) te laten verdwijnen. Het ligt het meest voor de hand om er iets tegenaan te hangen, zoals een hedera, clematis, passiebloem of wingerd.
Een van de meest gekozen klimplanten om tegen schuttingen aan te laten groeien is de klimop, ofwel Hedera. Deze wintergroene klimplant heeft traditioneel groene bladeren, maar zijn ook verkrijgbaar met zilverbonte of geelbonte bladeren.
De meest traditionele hedera soort is zonder twijfel de hedera helix, ook wel gewone klimop genoemd. Deze hedera helix staat bekend om de kleinere groene bladeren en is ook in de winter groen. De kleinere blaadjes van deze gewone klimop bedekken minder snel.
Kamperfoelie, Lonicera
Kamperfoelie is een winterharde en groenblijvende klimplant die het uitstekend doet in ons klimaat. De plant bloeit vrijwel de gehele zomer en zorgt behalve voor mooie bloemen ook voor een zoete aangename geur in de tuin.
Kamperfoelies zijn vaste planten. Ze groeien dus ieder jaar terug. Met de juiste verzorging kun je jarenlang van een Kamperfoelie genieten. Sommige soorten kunnen tot wel 20 jaar oud worden.
De Passiebloem is semi-groenblijvend / wintergroen: Dat wil zeggen dat de bladeren pas van de plant afvallen op het moment dat de nieuwe bladeren in het voorjaar alweer verschijnen (en dus niet in de herfst). Je hebt dus het gehele jaar door bladdekking waardoor het een van de weinige wintergroene klimplanten is.