Type pan: Braadpan. Geschikt voor type warmtebron: Brander / Elektrisch / Gas / Geschikt voor alle warmtebronnen / Halogeen / Inductie / Keramisch / Oven.
Veiligheid en gebruiksgemak staan voorop bij BK. Meerdere van onze series zijn dan ook voorzien van koudgrepen, afgietsysteem en/of glazen deksels. Daarnaast zijn al onze koekenpannen geschikt voor een of meerdere warmtebronnen als inductie, gas en oven.
Alle pannen van puur metaal kan je eigenlijk altijd gebruiken in de oven. De meeste pannen van roestvrij staal, koper, gietijzer en zelfs de meeste aluminium pannen zijn dus ovenbestendig.
Over het algemeen kunnen volledig roestvrijstalen, gietijzeren, aluminium en plaatstalen pannen in de oven. Let wel goed op: ze kunnen niet allemaal tegen dezelfde maximumtemperatuur. Waar een exemplaar van aluminium bijvoorbeeld tegen 175 graden kan, is een gietijzeren variant bestand tegen 250 graden.
Het materiaal gietijzer kan uitstekend tegen hoge temperaturen en is dus geschikt voor ovens.
Niet geschikt voor zure ingrediënten
De natuurlijke anti-aanbaklaag die een gietijzeren pan na verloop van tijd krijgt is gevoelig voor zure ingrediënten. Zo is de pan minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld tomatensaus. Dit tast de anti-aanbaklaag aan.
De laag in een gietijzeren braadpan is poreus en de piepkleine gaatjes kunnen met olie gevuld worden, waardoor een natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaat.
Een braadpan voor in de oven is ideaal voor het stoven, ook wel braisen of smoren genoemd. Om dit te doen plaats je deze op een lage temperatuur in de oven. Het vlees wat op deze manier wordt bereid wordt heerlijk mals en zacht.
In principe kunnen alle volledig metalen pannen, maar met een dunnere bodem moet je dus goed opletten. Gietijzeren pannen zijn ideaal, omdat ze een dikke bodem hebben en de warmte zeer goed verdelen. Deze pannen kunnen in de oven en zorgen ervoor dat het eten snel aanbrandt.
Pannen in de oven gebruiken, kan alleen als het materiaal de hitte van de oven aankan. Dan is een pan ovenbestendig. Welke pannen zijn ovenbestendig, is niet alleen afhankelijk van de pan zelf, maar juist van de handvatten.
Een braadpan heeft meestal twee handvatten waaraan de pan kan worden opgetild. Over het algemeen is een braadpan gemaakt van metaal zoals gietijzer, plaatstaal, rvs of van aardewerk, meestal met een deksel van hetzelfde materiaal. Er zijn ook gietijzeren braadpannen met een relatief licht plaatstalen deksel.
Een Dutch Oven is een gietijzeren kookpot, afkomstig uit Amerika welke in veel gevallen gebruikt wordt bij buiten koken op open vuur. Dutch Ovens hebben een dikke wand en houden dankzij het gietijzeren materiaal goed hun warmte vast. Met deze veelzijdige pan kun je braden, stoven, bakken, grillen en zelfs frituren.
Gebruik je pannen liever niet om zuur, gepekeld of vet voedsel voor of na de bereiding in op te slaan. Gebruik je Tefal-pannen enkel op een kookplaat en niet in de oven, tenzij anders vermeld.
Ook BK is een betrouwbaar merk voor een basis set pannen. BK en WMF zijn twee merken die zich vaak in de middenklasse bevinden. Zo is de prachtige WMF FusionTec hoog aangeschreven in onze top 10, maar zijn we ook erg tevreden over de Function 4 en de Quality One series.
De antiaanbaklaag kan namelijk kapotgaan door de vaatwasmachine. Let daarom goed op of de pannen die je koopt vaatwasserbestendig zijn. Wij hebben het makkelijk voor je gemaakt: alle BK pannen hieronder kunnen in de vaatwasser.
BK Pannen. BK is een Nederlandse fabrikant van pannen en ander keukengerei. BK was oorspronkelijk een merknaam van metaalverwerkingsbedrijf Berk Kampen, dat in 1851 werd opgericht door Hendrik Berk in het Overijsselse Kampen.
Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting. Het is handig om het eten tijdens het verwarmen af te dekken.
Behalve wanneer aardewerk wordt gedecoreerd of beschilderd bovenop de extra glazuurlaag, is aardewerk of keramiek perfect geschikt voor de oven. Porselein: is eigenlijk een specifieke soort van aardewerk of keramiek. Het is een mengeling van verschillende grondstoffen, waaronder witte klei en kwarts.
De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie, en kan probleemloos in de oven gebruikt worden. Demeyere biedt 30 jaar garantie op de pannen. De Demeyere Industry is vaatwasmachinebestendig, echter is het aan te bevelen de pan met de hand af te wassen.
De porseleinen coating op geëmailleerde gietijzeren koekenpannen is gevoelig voor barsten en afschilferen bij hoge hitte of bij blootstelling aan thermische schokken. Daarom is het meeste geëmailleerde kookgerei geschikt voor de oven bij een temperatuur van maximaal 205°C (400°F).
Oven: Emaillen producten kunnen altijd gebruikt worden in de oven. (Producten die bijvoorbeeld een kunststof handvat hebben zijn uitgesloten, omdat dit wegsmelt in de oven.) Magnetron: Emaille dat is aangebracht op metaal nooit in de magnetron plaatsen!
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Een aantal soorten die we kunnen aanraden zijn arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan, waardoor het een hoog rookpunt heeft (om deze reden is olijfolie niet geschikt om te gebruiken).
Om een gietijzeren pan nog beter in te branden, kan je kiezen om stap 4 en 5 te herhalen. Dit zorgt voor een nog betere anti-aanbaklaag. Bij het inbranden van nieuwe gietijzeren pannen raad ik aan om minimaal 2 keer de pan in te branden eer je er mee gaat koken.