Gasbarbecue schoonmaken Verwijder met een borstel eerst de grote etensresten van de barbecue. Daarna doe je de klep dicht en zet je de BBQ op de hoogste stand. Na zo'n 10 to 15 minuten zijn ook de overige resten verbrand. Veeg die van het rooster en je BBQ is weer schoon!
Maak de bbq schoon door hem te verhitten.Laat de bbq een kwartier flink verhitten met de deksel dicht. Alle etensresten branden weg. Poets daarna de bbq met de juiste borstel.
Verhit de barbecue tot 300 graden en laat het rooster goed schoonbranden. Dit proces van verhitten heet pyrolyse. Het kost even tijd om de barbecue op temperatuur te krijgen (en houden), probeer dit zo'n uur aan te houden. Het rooster zal nu zijn schoon gebrand.
Dit proces duurt ongeveer 2 to 2,5 uur op 225 – 225 graden. Na het afkoelen van de bbq verwijder je het as en kan je alles afnemen met een licht vochtige doek.
Naast de kleine schoonmaakbeurt na gebruik, is het aangeraden de grill minstens twee keer per jaar goed te reinigen. Als je hem na ieder gebruik goed onderhoudt, heb je bij de periodieke onderhoudsbeurt genoeg aan een sopje en een sponsje.
Bij het barbecueën op houtskool en briketten is vaak sprake van onvolledige verbranding. Dit veroorzaakt rook met roet en fijnstof. Ook druipt regelmatig vet op de kolen. Door de vlammen die hierbij ontstaan, brandt het vlees (gedeeltelijk) aan.
Heb je je houtskool barbecue op temperatuur, ga dan uit van een lange bereidingstijd voor je gerechten. Je bent 1 tot 2 uur bezig met een hele kip en pulled pork roken duurt al snel een uur of 7.
Een overkapping of veranda is de ideale plek om je barbecue op stal te zetten, zeker voor een gasbarbecue: veilig in de buitenlucht maar toch afgeschermd van de weersinvloeden (bewaar je glasfles altijd buitenshuis!). Een houtskool- of elektrische barbecue kan je ook gerust in een schuur of garage zetten.
Neem een brikettenstarter en vul deze eens voor de helft en bekijk hoe de temperatuur te regelen is met de schuiven. Probeer de barbecue eens af te regelen op 120 graden door de onderste schuif een klein beetje open te laten staan en de bovenste geheel open. Lukt dit en blijft de temperatuur stabiel!
Regen tijdens het barbecueën
Tijdens het barbecueën wil je geen neerslag. Je kan de barbecue immers niet naar binnen halen. Ga dus niet barbecueën als er grote kans op buien is. Buiten eten hoeft geen groot probleem te zijn als er kans is op een bui.
Als de grill niet heet genoeg is, blijft het vlees kleven omdat er te weinig geleidende warmte in het metaal zit wat resulteert in een chemische binding tussen het vlees én het metaal. Letterlijk! Om dit te voorkomen kun je het beste de barbecue voorverwarmen.
Wil je een steak bereiden dan wil je de hoogst mogelijke temperatuur van rond de 250°C en het liefst hoger dit bereik je door 2 lagen kolen op het kolenrooster te leggen. Ga je voor kip of vis dan voldoet een temperatuur van rond de 180°C. Hier heb je maar 1 laag briketten voor nodig.
Schoonmaaktip 1: Gebruik HG BBQ reiniger
Stipt op nummer één vanwege de eenvoud; HG oven, grill en barbecue reiniger. Je rooster is een uurtje na gebruik weer lekker schoon.
Om te voorkomen dat vlees met veel vet zoals bijvoorbeeld speklappen of gemarineerd vlees aanbrandt kun je een vel aluminiumfolie op het bbq-rooster leggen en hierop het vlees. Als het vlees gaar is kun je het omdraaien zonder dat het blijft plakken.
Gebruik fijn staalwol om alle roest weg te halen.Doe dit tot je het kale gietijzer weer ziet.vervolgens goed met een afwasborstel of normale schuurspons. Droog altijd goed af na het schoonmaken.
Gelijkmatig indirect
Vul de bak met bijvoorbeeld water, wijn, appelsap of zelfs cola. Overtollig vet en vleessappen worden opgevangen, je barbecue blijft langer schoon, de temperatuur in de barbecue is constanter en je krijgt ook nog een sappiger eindresultaat.
Er zijn drie redenen om water in de lekbak van je barbecue te doen: het schoonmaken makkelijker te maken. de temperatuur in je barbecue lager te houden. de temperatuur in je barbecue stabieler houden.
Steek met gebruik van een starter de barbecue 30 minuten van tevoren aan.Gebruik je geen starter?Steek dan de houtskoolbarbecue 45 minuten tot 1 uur voordat je wilt gaan barbecueën aan. Deze tijd heb je nodig om de barbecue op de juiste temperatuur te krijgen.
Steek minimaal een uur voordat je wilt barbecueën de kolen aan. Dit is om je barbecue goed op temperatuur te laten komen. Vul de barbecue met houtskool. Voorzie de bovenkant eventueel van briketten zodat het vuur langer brandt.
Staat de barbecue dicht bij de gevel, dan kan de rook en het koolmonoxide via ventilatieroosters of open ramen of deuren de woning in komen. Het is niet toegestaan om een vuur/houtskool BBQ op een balkon, dakterras of in de gemeenschappelijke ruimten te gebruiken. Een elektrische BBQ is wel toegestaan.
Na 20 minuten: je bloeddruk en hartslagen dalen. Na 1 uur: het giftige koolmonoxide verdwijnt uit je lichaam. Na 24 uur: longen beginnen reinigen, vaak hoest je veel slijm op.
Binnen drie dagen na het stoppen met roken, zul je makkelijker kunnen ademen. Dat komt omdat de luchtwegen in de longen zijn gaan ontspannen en dus meer opengaan. Dat maakt de luchtuitwisseling tussen kooldioxide en zuurstof gemakkelijker.
Door roken krijg je minder zuurstof in je bloed en ben je dus sneller moe. Als je stopt met roken, verbetert je conditie bijna meteen. Binnen 3 dagen merk je al dat je beter kunt ademen en dat je meer energie hebt. Als je de trap op rent, raak je minder snel buiten adem.