De enige manier om een kater te voorkomen is met mate drinken of niet drinken. Niemand is immuun voor alcohol. Er zijn mensen die zeggen dat zij nooit een kater hebben, maar in elk lichaam ontstaat een afbraakproces om alcohol in het lichaam op te ruimen.
23% van de mensen heeft nooit last van een kater, zelfs niet als ze zeer zwaar drinken. Studies suggereren dat deze eigenschap in de genen zit. Daarnaast kunnen angstige mensen er meer last van hebben dan neurotische. Ook als je ouder wordt heb je minder last van katers: vandaar dat je ze vroeger wel kon hebben.
De verschijnselen komen meestal 8 tot 12 uur na de roes. Je voelt je slap, moe, misselijk, je moet (soms) overgeven en hebt koppijn. De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies.
De combinatie van alcohol en paracetamol is namelijk slecht voor je lever en nieren. Dit is geen aanrader. Het helpt maar een paar uur, en is dus waarschijnlijk al uitgewerkt voordat je wakker bent. Een grote hoeveelheid paracetamol kan bovendien je lever frustreren, en die heeft het toch al zo druk.
Alcohol prikkelt het slijmvlies van de maag. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt het slijmvlies in de maag geïrriteerd. De maag wil de alcohol dan zo snel mogelijk lozen, de maagwand trekt samen en de drank gaat vervolgens langs de ingang weer naar buiten: je moet overgeven.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
Whisky, rode wijn en champagne geven je een flinke kater. Dit is uit een onderzoek gebleken. Donkere dranken bevatten meer schadelijke bijproducten. Dit zijn onder andere aceton en taninne.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Dat kan gebeuren doordat je vooraf meer (niet-alcoholische dranken) hebt gedronken, of doordat je op de avond zelf of daarna meer water drinkt. Het kan ook gebeuren doordat je tijdens of na het stappen minder zweet, waardoor er meer vocht in je lichaam blijft.
Wat zijn de risico's? Alcohol brengt risico's met zich mee op korte en lange termijn. Op korte termijn zijn een kater, een 'black-out', problemen met verkeersveiligheid, agressie en ongevallen de grootste risico's.
Het drinken van veel water heeft hier geen verdere invloed op. Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
Een blackout of grayout door alcohol is gevaarlijk. De alcohol beschadigt je hersenen, zeker wanneer je vaker te veel drinkt. Bovendien is een blackout een teken dat je mogelijk een alcoholprobleem hebt.
Om dit te voorkomen zal je dus moeten ingrijpen in de neurotransmitter balans in deze hersengebieden. Dit is echter zeer complex en hier is nog geen medicijn voor. Er valt dus helaas niet zo veel aan te doen. Iemand zou wel bepaalde karaktertrekken kunnen oefenen, bijvoorbeeld impulscontrole.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
De studie wijst uit dat je het beste wodka of gin kan drinken om een kater te vermijden. De drankjes die je beter niet kunt drinken zijn rode wijn, rum, whiskey en witte wijn.
Alcohol zorgt er voor dat de nieren veel water uitscheiden. Daardoor ontstaat veel ongeconcentreerde waterachtige urine. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag slap en moe en heeft een droge mond. Bij sterke drank krijg je nog minder vocht binnen dan bij bier, waardoor de kater heftiger is.
Alcohol veroorzaakt het onwillekeurig samentrekken en ontspannen van je spieren. Dit wordt een tremor genoemd. Alcohol veroorzaakt meer van dit soort effecten, overwegend als je stopt met drinken. Zoals transpireren, vermoeidheid, onrust en koude rillingen.
Wanneer je stopt met alcohol te drinken, kan de schade in je lichaam herstellen. Het herstel van je lichaam na stoppen met alcohol duurt dagen tot jaren. Binnen een dag of drie zijn de directe schadelijke effecten van alcohol voorbij, zoals uitdroging en toegenomen insulinespiegels in je bloed.
Vul je vochttekort zoveel mogelijk aan en drink ook vooral op de avond zelf voldoende water. Bart raadt aan bij ieder glas alcohol een glas water te nemen. Niet alleen zorgt dit voor het aanvullen van je vochttekort, maar ook geeft dit je buik een voller gevoel en heb je minder dorst.
Symptomen van een emotionele kater houden meestal enkele uren tot dagen aan. Je kunt last hebben van: Somberheid. Angst.
Na het drinken van te veel alcohol kan enkele uren later een kater ontstaan. Hierdoor kunt u zich flink beroerd voelen! De symptomen en de heftigheid ervan verschillen per persoon en per situatie.
In de praktijk geeft het ene nat wel degelijk een grotere kater dan het andere. Alcoholisten weten dat uit ervaring. En ze handelen daar ook naar. Ze hebben meestal een voorkeur voor nauwelijks getinte sterke dranken, zoals wodka en jenever.
Alcohol zorgt ervoor dat het gebied waar het kortetermijngeheugen zich in de hersenen bevindt, de hippocampus, niet meer normaal werkt en in extreme gevallen zelfs tijdelijk stilgelegd wordt. Hierdoor kunnen de herinneringen niet worden doorgegeven van het korte naar het langetermijngeheugen.