LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
In de Krijtzee-afzettingen bij Maastricht zijn enkele botten gevonden van een hadrosaurusachtige dinosauriër. Deze leek waarschijnlijk veel op andere hadrosauriërs uit onder andere Noord-Amerika. Deze dinosauriërs worden vanwege hun brede bek ook wel eendensnaveldino's genoemd. Onze hadrosauriër was een herbivoor.
De meest spectaculaire dino-vondst in ons land dateert van 1878. Toen vonden mijnwerkers in Bernissart — nabij Bergen — maar liefst dertig dinosaurusskeletten van een goede 125 miljoen jaar oud.
'Slechts' vijf miljoen jaar voor het uitsterven van alle dinosaurussen, ontwikkelde de Tyrannosaurus rex zich. De dino leefde in Noord-Amerika en Azië in open boslandschappen.
Vanaf 11 juli 2020 heeft Nederland er een nieuwe hotspot voor dinoliefhebbers bij, want dan gaat namelijk het Dino Experience Park in Gouda eindelijk open. In het dinopark ontdek je aan de hand van levensechte modellen de indrukwekkende dinosauriërs die onze aarde miljoenen jaren geleden bevolkten.
Bij dinosauriërs is dit onmogelijk, omdat er geen dna meer te vinden is. Toch zouden er nieuwe dinosauriërs gemaakt kunnen worden, denkt een groep Amerikaanse wetenschappers. En daar hebben ze kippen voor nodig. Kippen hebben namelijk dezelfde voorouders als dino's.
Er zijn tot nu toe al 1100 verschillende soorten dinosaurussen ontdekt en er komen elk jaar nog nieuwe ontdekkingen bij.
De oudste T-rex die ooit gevonden is, was ongeveer veertig jaar.
In de Bijbel wordt niet over dino's gesproken, maar volgens het instituut komt in het bijbelboek Job wel de 'Behemoth' voor - een dier waarvan de beschrijving doet denken aan een dino met een lange nek doet denken, een sauropode.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Alle echt grote dino's (zoals Seismosaurus en Argentinosaurus) waren tot nu toe uit Afrika of Amerika afkomstig. Nu zijn ook in Europa de restanten van een reuzendino gevonden. Niet toevallig in de Spaanse provincie Teruel, want daar waren al eerder dinoresten gevonden.
Fossielen. Wetenschappers kijken eerst in welke gesteentelaag een dinobot is gevonden. En welke andere fossielen er eventueel in dezelfde laag zitten. Daar kunnen fossiele soorten bij zijn waarvan al bekend is uit welk tijdperk ze komen.
De overblijfselen werden voor het eerst in 2018 door wetenschappers gevonden in een natuurreservaat in de regio Patagonië, in het zuiden van Argentinië. In die regio leefden meer van 's werelds grootste herbivoren, waaronder de Patagotitan mayorum, de grootste dinosaurus die ooit is ontdekt.
Het gigantische skelet van de bekendste vleesetende dinosauriër, Tyrannosaurus Rex, werd in 2013 in Montana (VS) gevonden. Een team onder leiding van Naturalis-paleontoloog Anne Schulp groef het vervolgens botje voor botje op, in samenwerking met het Black Hills Institute in Hill City, South Dakota.
De eerste resten van Tyrannosaurus werden vermoedelijk in 1874 gevonden door Arthur Lakes bij Golden in Colorado.
De T-rex is een van de bekendste dinosoorten. Maar ondanks de grote bekendheid, bestond deze dinosoort relatief kort. 'Slechts' vijf miljoen jaar voor het uitsterven van alle dinosaurussen, ontwikkelde de Tyrannosaurus rex zich. De dino leefde in Noord-Amerika en Azië in open boslandschappen.
Dinosauriërs leefden op het land, maar ook in de lucht vlogen reusachtige reptielen rond, de Pterosauriërs. Er waren ook grote reptielen die in zee leefden, zoals de Plesiosauriërs. In de tijd van de dinosauriërs waren er ook al planten, insekten en kleine zoogdieren.
Oorsprong. Tijdens het Trias, 251 tot 200 miljoen jaar geleden, lag vrijwel alle continentale massa bij elkaar in het supercontinent Pangea. Uit reptielen van de groep der Archosauria — waarvan tegenwoordig alleen nog de krokodillen en de vogels over zijn — ontstonden de eerste dinosauriërs.
In de tijd dat de dinosauriërs heersten over de aarde, moesten de zoogdieren zich gedeisd houden. Ook in evolutionair opzicht. Pas toen een meteoriet de dino's had weggevaagd, 66 miljoen jaar geleden, bloeiden hun opvolgers op en ontstonden de vele soorten zoals knaagdieren, walvissen en primaten.
De Spinosaurus was de grootste vleeseter van alle dino's. Hij was zelfs 4 meter langer en 4000 kilo zwaarder dan de T. rex.
BRUSSEL l De Tyrannosaurus Rex, een van de grootste vleeseters die ooit op onze planeet hebben rondgelopen, is volgens wetenschappers de voorloper van de kip. Dat blijkt uit onderzoek van resterende eiwitten bij gevonden fossielen van de dinosaurus.
Slechts weinig vleesetende dinosauriërs zijn groter dan de Noord-Amerikaanse T. rex. Honderd tot drieënnegentig miljoen jaar geleden tijdens het vroege en late Krijt (Albiaan en Cenomaniaan) leefde in Noord-Afrika een theropode dinosaurus die groter was dan T.
Wel zeker is dat de grote dinosauriërs makkelijk een leeftijd van 40 jaar haalden. En misschien werden ze dus nog een stuk ouder. Helemaal precies kunnen we de leeftijd van dino's dus niet aflezen. Maar we weten wel dat sommige dinosaurussen net zo oud worden als de middelbare leeftijd van mensen.
Er is nieuw bewijs dat de meeste dinosauriërsoorten miljoenen jaren geleden zijn uitgestorven door een meteorietinslag in Mexico. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, waaraan ook twee Nederlanders hebben meegewerkt, dat vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.
Op het eind van het Krijt, 66 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosauriërs uit, wellicht ten gevolge van een meteorietinslag.