En daar zijn inmiddels genoeg aanwijzingen van bekend dat het schadelijk is voor de gezondheid. Ook het veelvuldig gebruik van gist en producten met gistextract zorgt voor een vermindering van de weerstand en meer klachten. Het is een tegennatuurlijke vertering die het lichaam verzwakt.
Gistextract wordt uit een natuurlijk proces gemaakt. Uit verse gist wordt een soort bouillon getrokken, het extract. Hierbij worden gist-eiwitten afgebroken tot aminozuren door de enzymen die van nature in het gist voorkomen. Eén van die aminozuren is het eerder genoemde glutaminezuur.
Gistextract is een smaakstof, verkregen uit bakkersgist of biergist. Het wordt in de voedselbereiding gebruikt om voedingsmiddelen een hartige (umami) smaak te geven. Het kan dienen ter vervanging van zout, bijvoorbeeld als dat om gezondheidsredenen achterwege dient te worden gelaten.
Gist en gistextract
Gist is een schimmel en is van nature glutenvrij. Gistextract (ookwel glutamaat genoemd) is een smaakversterker en die wordt aan diverse voedingsmiddelen toegevoegd. Ook gistextract en biergist is glutenvrij.
Overmatig gebruik van glutamaat, het hoofdbestanddeel van MSG, zou kunnen leiden tot neurologische symptomen, zoals het krimpen van zenuwcellen (14, 15, 16). Verder kun je natuurlijk vraagtekens zetten bij het feit dat mensen met autisme veel glutamaat in hun lichaam hebben (17).
E621, of ook wel ve-tsin, MSG (monosodium glutamaat) of gistextract genoemd is een voedingsadditief. Door de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) is de smaakmaker goedgekeurd en heeft het een e-nummer gekregen.
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
Kun je producten met smaakversterkers beter niet eten? Sommige mensen willen smaakversterkers of E-nummers toch liever vermijden. Het is voor mensen die geen klachten ervaren niet nodig smaakversterkers of E-nummers te vermijden, maar er is niets op tegen.
Over het algemeen komt een gist allergie niet vaak voor. Wanneer jouw lichaam klachten geeft na het eten van gist, dan gaat het doorgaans niet om een allergische reactie. Het is namelijk eerder een intolerantie. Bij een voedselintolerantie geeft jouw lichaam een IgG-reactie op de gist.
Gisten zijn micro-organismen, een soort schimmels, die worden gebruikt voor het fermenteren van deeg en dat komt het rijzen van het brood ten goede. Maar omdat het eencellige organismen zijn, behoren deze niet tot het dierenrijk.
Je gebruikt vetsin in hele kleine snufjes. Uit onderzoek is gebleken dat het optimale smaakresultaat wordt bereikt bij 0.3% vetsin in een gerecht. Een klein snufje dus. Als je meer gebruikt wordt het niet extra lekker, maar juist viezer.
Gist is een micro-organisme, een eencellige schimmel. Er bestaan veel soorten gist. De bekendste is bakkers- of biergist (Saccharomyces cerevisiae), die gebruikt wordt bij de brood- en bierbereiding. Gisten hebben suiker nodig om te groeien.
Veel minder zout dan een bouillonblokje
En het fijne is dat Marmite maar liefst vijf keer zo weinig zout bevat dan het bekende bouillonblokje. Daarnaast bevat het ook nog eens allerlei B-vitamines. Hallelujah! Perfect als vegetarische smaakmaker voor vele soepen en sauzen en toch die gewenste, zoute smaak.
Gluten. Hoewel de naam een relatie met gluten suggereert, bevat glutamaat geen gluten. Producten waarin deze stof verwerkt kan zijn, kunnen dus gebruikt worden door mensen met een overgevoeligheid voor gluten.
Sommige consumenten eten geen E-nummers vanwege hun religie of overtuiging, onder andere omdat E-nummers een dierlijke oorsprong kunnen hebben. Ze worden bijvoorbeeld uit vlees , botten , wol en haren gehaald. Andere stoffen vinden hun oorsprong in dierlijke producten zoals melk en eieren .
Je zou er lichamelijke klachten van krijgen als diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen.
Monosodium glutamate is een smaakversterker en ook bekend als MSG/MNG of vetsin. Het is een mononatriumzout van glutaminezuur. MNG komt voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit (wiki). Ik lees op de site van het voedingscentrum dat het zelfs voorkomt in moedermelk.
Zout, suiker.
Zoals je kunt zien, bevat het ” maar” vijf ingrediënten, maar allen zeer slecht. Voor je gezondheid gebruik je deze smaakmaker in elk geval niet. Zoals je kunt lezen in mijn artikel over MSG / E621, heeft ook Maggi een zeer verslavend effect.
Glutamaat is een belangrijke neurotransmitter, want het is onmisbaar voor onze informatieverwerking. Daarnaast regelt het ons denk- en leervermogen. Elke neurotransmitter heeft zijn specifieke invloed op onze gesteldheid. Zo zorgt bijvoorbeeld serotonine voor een gelukkig gevoel.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Andere E-nummers zijn stoffen die van nature in eten en drinken voorkomen. Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
E621 Mononatriumglutamaat
Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin. Het is een bouwsteen van eiwit en wordt gebruikt als smaakversterker. MSG smaakt als iets wat we 'umami' noemen: Japans voor hartig.
Bijwerkingen van E621
Er zijn veel mensen die verklaren hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen,buikpijn , hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit te ondervinden als ze producten gebruiken met daarin E621.