Toevoegingen voor in de hummus Je kan ook kant en klare specerijenmengsels gebruiken zoals kerrie, ras el hanout, harissa, sambal of een currypasta. Kruiden en specerijen die ik graag gebruik zijn verse peterselie, verse koriander, chilipeper, gerookt paprikapoeder en komijn, heel veel komijn.
Een simpele toevoeging van versgehakte groene uien, bieslook, peterselie, rozemarijn of dille is een andere geweldige manier om meer smaak aan uw hummus toe te voegen.
Hummus met toppings
Dat betekent de hummus versieren met olijven, za-ataar, peterselie, chilivlokken, kikkererwten, granaatappelpitjes en oké eventueel een klein scheutje olijfolie. Leg er wat platbrood (flatbread), toast, komkommer en geroosterde gekleurde wortels naast en je hebt een lekkere borrelplank.
Hummus is heerlijk bij vele gerechten. Bij een salade, op een burger, op brood, op een toastje of zelfs op een pizza in plaats van tomatensaus. Gebruik het als dip voor rauwe groenten of besmeer een wrap met hummus en beleg dan met groenten.
Sowieso vind ik hummus op een broodje met wat plakjes avocado erg lekker, maar je kunt het dus ook prima mixen. Doe de hummus en de avocado in de blender en zo maak je een heerlijke dip. Breng het eventueel nog even verder op smaak met wat citroensap, zout en peper en eet het bijvoorbeeld met chips of soepstengels.
Je kan vast nog veel meer verzinnen dat goed combineert met hummus. Denk aan gegrilde of geroosterde groenten zoals aubergine, bloemkoolroosjes, pompoen, zoete aardappel, kikkererwten of artisjokharten.
Je kunt hummus gebruiken in plaats van boter, smeerkaas of andere sterk bewerkte, suikerrijke sauzen zoals ketchup en barbecuesaus. Je kunt het op zuurdesembroodjes, gegrilde panini's en vegetarische wraps doen. Het past heel goed bij veganistische shawarma's of mediterrane sandwiches met falafel.
Hummus. Een goede hummus (ook wel kikkererwtenpasta genoemd hoorde ik laatst) komt altijd van pas. Lekker op een toastje, stokbroodje, salade, wrap, broodje falafel, noem maar op.
Hummus kun je op verschillende manieren eten. Serveer het als bijgerecht of dip. Bijvoorbeeld bij een lekker zelfgemaakt brood zoals pitabrood, Turks brood of bij dit Libanese platbrood met falafel of dit platbrood met feta. Het is ook lekker als dip bij snackgroenten zoals wortels, komkommer en paprika.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Hoewel hummus in het Midden-Oosten vaak wordt gegeten als volwaardige maaltijd met toppings als rundvlees, kip of aubergine, eten wij het in Nederland vaak op brood of als dip bij rauwkost. Hummus is ook lekker bij een falafelsalade.
Hummus in het midden van de tafel serveren is een gangbare praktijk in het Midden-Oosten, waar het wordt gegeten voor ontbijt, lunch en diner . De romige kikkererwtenspread wordt vaak gegarneerd met gebakken champignons of aubergine, bruin gemalen lamsvlees en uien, pittige tuinbonen of soortgelijke stevige toevoegingen.
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw bevat één kopje hummus (246 gram) ongeveer 408 calorieën. Te veel hummus kan bij sommige mensen maagproblemen veroorzaken, zoals diarree en een opgeblazen gevoel.
Denk aan jammy, geroosterde gekarameliseerde uien of knapperige knoflook (die je in je magnetron kunt bakken!) als je volgende hummus-toppings voor een makkelijke upgrade. Als je op zoek bent naar een beetje extra crunch, denk dan aan Dukkah, een hartige mix van noten, zaden en specerijen.
Voeg zout, citroensap, komijn, paprika en cayennepeper toe naar smaak . Misschien is die hummus uit de supermarkt niet helemaal naar wens gekruid. Misschien heeft hij gewoon wat meer smaakversterkers nodig die je normaal gesproken gebruikt om hummus op smaak te brengen (zout, citroen, kruiden) - begin langzaam en proef terwijl je bezig bent.
Van oudsher wordt hummus gegeten met pitabrood of Turks brood, of als dip bij bijvoorbeeld een falafel. Omdat in verse hummus veel kikkererwten worden gebruikt, bevat deze puree de nodige eiwitten, vezels, B-vitaminen en ijzer, waardoor deze niet alleen heel lekker, maar ook nog eens goed voor je is.
Broodjes
Hummus gebruiken als broodbeleg is een briljante manier om je lunchgame naar een hoger niveau te tillen en je proteïnedoelen te behalen. Romige, smaakvolle hummus voegt een lekkere twist toe aan traditionele broodjes. Bovendien is het een gezonder alternatief voor gangbare smaakmakers zoals mayonaise.
Gezonde hummus
Kikkererwten bevatten veel eiwitten, wat goed is voor je spieropbouw. Behalve veel eiwitten bevat hummus ook magnesium, ijzer, zink, molybdeen, mangaan, fosfor, folaat ( ook wel foliumzuur) en vitamine B6. Voeding met foliumzuur kan het risico op darmkanker verlagen. Daarnaast bevat hummus veel vezels.
Vergeet de toppings niet! Je kunt hummus over de top brengen met de gefrituurde knoflook en citroen topping uit dit recept. Of, om het sneller op tafel te krijgen, blijf bij een scheutje extra vergine olijfolie en een snufje verse peterselie, sumak of paprika, pijnboompitten, Aleppo peper en/of za'atar.
Deze loaded hummus is echt lekker bij de borrel. Perfect met wat naan- of platbrood, of om je groenten in te dippen. Ik zet het ook graag op tafel als hapje voor oud & nieuw. Makkelijk, snel en heerlijk bij de lunch, het diner of als heerlijk hapje bij de borrel.
Gemiddeld genomen bedraagt de voedingswaarde per 100 gram: 312 kcal: Dat is dus best veel. Hoewel het gezond is moet je er dus niet mee overdrijven als je wil afvallen. Om aan te komen kan het juist handig zijn om dikker te smeren of hummus overal als topping aan toe te voegen.
Hummus en plantaardige spreads zijn rijk aan vezels, plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Ze zijn ideaal voor vegetariërs en veganisten, en zijn ook goed voor je hartgezondheid dankzij hun lage gehalte aan verzadigde vetten. Opties zijn bijvoorbeeld klassieke hummus, bietenhummus, avocadospread of guacamole.
De Flavours of the Sun van Aldi heeft een zacht mondgevoel en de Baresa Houmous van Lidl is net iets smeerbaarder. Maar omdat de houmous van Lidl een klein beetje een zure nasmaak heeft, is Maza Hoemoes de winnaar van onze testers.
Hummus is helemaal hip als gezonde dip, maar je kan deze gezonde kikkererwtenpuree ook heel goed warm als lunch of hoofdgerecht serveren met allerlei toppings erop. Met een lekkere salade erbij zit je helemaal goed.