Het effect van strippen van de vliezen Binnen 24 uur na het strippen kan er een effect optreden zoals echte weeën, menstruatieachtige krampen, meer harde buiken of voorweeën.
Deze zijn betrokken bij het rijpen van de baarmoedermond en bij het op gang komen van de bevalling. Uit onderzoek is gebleken dat strippen vanaf 41 weken bewezen zinvol is om de bevalling op gang te brengen. Binnen 24 uur na het strippen kan er een effect merkbaar zijn.
Het effect van strippen
Bij ongeveer een derde van de zwangeren die gestript zijn, komt de bevalling op gang. Een derde krijgt veel voorweeën en/of harde buiken, zonder dat de bevalling doorzet. Bij het overige deel van de vrouwen gebeurt er helemaal niks.
Strippen is een van de weinige methoden waarvan de effectiviteit is bewezen. Wanneer je 41 weken zwanger bent en al een beetje ontsluiting hebt, is er een redelijke kans dat je binnen 48 uur na het strippen weeën krijgt.
Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Doet het je te veel pijn, dan stoppen we uiteraard meteen. Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat strippen zinvol is tussen 41 en 42 weken zwangerschap.
De kans op slagen is ongeveer 40-50%. Uit onderzoek is gebleken dat strippen voor de 41 weken weinig zin heeft wanneer je nog niet eerder eens bevallen bent.
Ongeveer 1 op de 6 vrouwen bevalt op het strippen. Bij de vrouwen die niet bevallen gebeurt er soms helemaal niks en soms ontstaan er wel meer harde buiken of voorweeën.
Hoe gaat vliezen losmaken (strippen)?
Je verloskundige of gynaecoloog voelt via je vagina of je baarmoedermond al een beetje open en zacht is.
Na het strippen kun je bloedingen, pijn en onregelmatige weeën krijgen. Dit kan zorgen voor onrust en slaapgebrek, waardoor je moe de bevalling in gaat terwijl je juist al je energie nodig hebt. Het kan zorgen voor een gevoel van ongeduld en onrust en een verlies van vertrouwen in je lichaam.
Strippen brengt geen risico's met zich mee voor moeder of kind. Uit onderzoek is gebleken dat strippen nut heeft.Zonder strippen werd 46% van de vrouwen die zwanger waren van hun eerste kind 42 weken zwanger.Door te strippen nam dit percentage af naar 29%.
Meestal heb je wel direct na het strippen een menstruatie-achtige pijn in je onderbuik.Ook kan het voelen als harde buiken. Wanneer de bevalling echt begint voelt het natuurlijk anders.
Een andere mogelijkheid om de bevalling zonder inleiding op gang te brengen is “strippen”. De verloskundige of gynaecoloog maakt dan met de vingers tijdens het toucher de baarmoedermond los van de vliezen. Dit kan onaangenaam voelen en gepaard gaan met bloederig slijmverlies.
Je verloskundige of arts meet tijdens een vaginaal toucher de ontsluiting.Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.
Deze hormonen versnellen de rijping van de baarmoedermond waardoor de bevalling op gang kan komen. Als het strippen effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën. Is dat niet het geval, dan kan het een tweede keer herhaald worden. Het strippen kan als vervelend ervaren worden maar soms voel je er weinig van.
Hoe gaat vliezen losmaken (strippen)?
Als je baarmoedermond 1 of 2 centimeter open is, kunnen je vliezen worden losgemaakt. Dit heet strippen. Je verloskundige of gynaecoloog maakt met de vingers via je vagina je vliezen los van de binnenkant van je baarmoeder.
Als er 1 cm of meer ontsluiting is, kunnen we bij de vliezen komen en kunnen we strippen. Bij het strippen komen hormonen vrij die ervoor kunnen zorgen dat de bevalling op gang komt. Als er dus geen ontsluiting is kunnen we ook niet strippen.
Past er één vinger tussen, dan heb je één centimeter ontsluiting, met twee vingers zit je op drie centimeter ontsluiting, kan ze een V maken, dan is het vier centimeter, en zo verder. Als er uiteindelijk geen rand van de baarmoedermond meer te voelen is rond het hoofdje van je baby, heb je volledige ontsluiting.
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest.
Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp. Je kunt nog prima een stofzuiger door het huis halen, even de andere kinderen naar school brengen of een boodschap doen ð. De eerste echte weeën komen regelmatiger dan harde buiken of oefenweeën.
Als je vliezen voor 37 weken zwangerschap breken en je niet weet of de baby al is ingedaald, moet je direct gaan liggen om te voorkomen dat de navelstreng uitzakt of tussen de baby en de baarmoedermond bekneld raakt.
Thuis je vliezen breken kan alleen als: Je zwangerschap zonder problemen is verlopen.Je tussen de 40 weken + 6 dagen en 41 weken + 6 dagen zwanger bent.Het hoofdje van de baby ingedaald is.
De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting waardoor je je slijmprop kunt verliezen,die in de baarmoederhals zit. Ben je zwanger van je tweede of derde kindje, dan kan dit gerommel zomaar voor 3 cm ontsluiting zorgen.
Strippen: vergroten van de kans op een spontane bevalling
Ben je 41 weken of langer zwanger? De verloskundige of gynaecoloog kan dan de kans op een spontane bevalling groter maken door je baarmoedermond te strippen.
Een veelgestelde vraag: is strippen hetzelfde als toucheren? Het antwoord: nee, het zijn twee verschillende dingen. De overeenkomst is dat de verloskundige of gynaecoloog bij beide handelingen met zijn/haar vingers in je vagina gaat. Strippen is een manier om de bevalling in te leiden.
Als het strippen niets doet, kunnen we het onderzoek na 48 uur herhalen. We doen dit alleen als je wel 2 nachten normaal geslapen hebt. Als de 2e maal strippen geen effect heeft, ga je rond de termijn van 41+5 naar het ziekenhuis voor Page 4 een consult bij de gynaecoloog.