Artikel 36a-beroepen (experimenteerberoepen) kunnen zich tijdelijk registreren in het BIG-register; vallen onder het tuchtrecht; mogen voorbehouden handelingen uitvoeren; hebben tijdelijk zelfstandige bevoegdheid.
Ontwikkeling artikel
De Koning kan de uitoefening van het koninklijk gezag tijdelijk neerleggen en die uitoefening hervatten krachtens een wet, waarvan het voorstel door of vanwege hem wordt ingediend. De Staten-Generaal beraadslagen en besluiten ter zake in verenigde vergadering.
Onder artikel 34-beroepen vallen onder andere diëtisten, ergotherapeuten en de logopedisten. In tegenstelling tot de artikel 3-beroepen geldt er voor deze beroepsbeoefenaren geen verplichting tot registratie in het BIG-register en zijn ze ook niet onderworpen aan het wettelijk tuchtrecht.
In de De Wet BIG(Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) staan onder meer regels en normen om patiënten te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door zorgverleners. Het BIG-register is een databank die voortkomt uit de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).
Ook niet in het BIG-register: zorgverleners die tijdelijk werkzaam zijn in Nederland. Een zorgverlener met een Europees diploma die tijdelijk werkzaamheden in Nederland wil uitvoeren die alleen zelfstandig door een BIG-geregistreerde zorgverlener mogen worden uitgevoerd, kan gebruik maken van de vrije dienstverrichting ...
U kunt zich als verpleegkundige herregisteren als u voldoet aan de werkervaringseis (ook wel urennorm). Hiervoor moet u in 5 jaar 2.080 uur als verpleegkundige hebben gewerkt. Dit is ongeveer 8 uur per week. De werkzaamheden moeten aan bepaalde eisen voldoen.
Alleen wie in het BIG-register staat, mag een beschermde beroepstitel voeren en mag de bij het beroep horende voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren. Een BIG-registratie is alleen noodzakelijk als iemand ook echt actief werkt in het beroep.
Zonder BIG-registratie bent u niet bevoegd om zelfstandig uw beroep uit te oefenen in Nederland. De bevoegde zorgverlener bij wie u werkt kan u alle werkzaamheden laten verrichten die bij uw beroep horen. Hij of zij is daarvoor verantwoordelijk en hij of zij moet ook nagaan of u dat kunt.
BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Iedereen kan het register raadplegen. Ook kunt u zien of er een tuchtmaatregel is opgelegd, zoals een schorsing. Daarnaast verzorgt het BIG-register de erkenning van buitenlandse diploma's.
Artikel 14-specialismen
Dit zijn de wettelijk erkende specialismen, zoals verpleegkundig specialist en klinisch psycholoog.
Ook mag je de titel Verzorgende in de individuele gezondheidszorg (VIG'er) blijven gebruiken. Verzorgende IG valt wel onder de wet BIG, maar is geen artikel 3-beroep (zoals bijvoorbeeld arts en verpleegkundige). Dit betekent dat je geen BIG-registratie nodig hebt om jezelf Verzorgende IG te mogen (blijven) noemen.
De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) moet de kwaliteit bevorderen van de zorg die beroepsbeoefenaren leveren. De wet is ook bedoeld om patiënten of cliënten te beschermen tegen ondeskundig of onzorgvuldig handelen van individuele zorgverleners.
Zorgverleners met een BIG-registratie moeten zich iedere 5 jaar herregistreren. Ongeveer 6 maanden voor uw uiterste herregistratiedatum krijgt u een eerste oproep voor herregistratie. Uw uiterste herregistratie-datum (UHD) staat in het besluit dat u ontvangt als uw aanvraag positief wordt beoordeeld.
Het ezelsbruggetje voor bevoegd en bekwaam
De vraag bij bevoegd is: maG ik dit? BeKwAAm bevat de AA van vaardig en de K van iK en Kunnen, kennis. Bekwaam is de individuele beoordeling van de zorgprofessional of zij voldoende kennis heeft en vaardig is in de handeling.
Om te kunnen herregistreren in het BIG-register moet u aantonen een bepaald aantal uren (urennorm) te hebben gewerkt in uw beroep. Deze werkervaringsuren moeten ook aan bepaalde eisen voldoen. Haalt u de urennorm niet, dan kunt u via een vastgesteld scholingstraject een Periodiek Registratiecertificaat (PRC) halen.
Voor een BIG-registratie is altijd een geldig beroepsdiploma nodig. Afhankelijk van uw situatie kunnen er daarnaast nog aanvullende documenten nodig zijn.
Wil je zonder diploma's werken als zzp'er in de zorg, dan dien je dus werk te doen waarvan je zeker weet dat er geen opleiding voor nodig is. Een beroep uitoefenen waarvoor je niet bent opgeleid kan gezien worden als fraude en is strafbaar.
Onder verpleegtechnische handelingen vallen o.a. voorbehouden handelingen zoals injecteren, katheteriseren, puncteren en maagsonde inbrengen en risicovolle handelingen zoals trachea verzorgen, stomazorg, zuurstof toedienen en medicatie via sonde toedienen.
Het verrichten van een vaginaal toucher tijdens de zwangerschap of bevalling is een voorbehouden handeling, die in de wet is toegekend aan artsen en verloskundigen. De verpleegkundige had niet zomaar mogen toucheren.
De Wet BIG laat de uitoefening van de individuele gezondheidszorg in principe vrij voor iedereen. Het uitgangspunt van de Wet BIG is dat beroepen niet worden opgenomen in de Wet BIG, tenzij regulering noodzakelijk is om patiënten adequaat te beschermen tegen onzorgvuldig en/of ondeskundig handelen.
Na het ontvangen van een Erkenning van uw beroepskwalificaties is het aanvragen van BIG-registratie mogelijk. De kosten van een BIG-registratie zijn € 85,-. Voor uw BIG-registratie moet u ook bewijzen dat er geen sprake is van buitenlandse bevoegdheidsbeperkingen of strafrechtelijke veroordelingen.
U gaat naar het aanvraagformulier herregistratie. U vult hier gegevens in over uw werkervaring of scholing. U betaalt €85,-. Na ontvangst van de betaling start de behandeling van uw aanvraag.
Beoordelingskader verpleegkundigen
Als BIG-geregistreerde verpleegkundige moet u zich iedere 5 jaar herregistreren.