U kunt geurabsorberende middelen gebruiken om ongewenste geuren te absorberen. Denk aan bakpoeder, koffiedik, azijn of actieve kool . Plaats bijvoorbeeld een bakje met azijn in de buurt van de bron van de geur, wanneer de stank erg doordringend is.
Natuurlijke luchtverfrissers: Plaats schaaltjes met baking soda, azijn, koffiebonen of gedroogde kruiden zoals lavendel en eucalyptus. Deze natuurlijke ingrediënten absorberen geuren en laten je huis fris ruiken. Geurabsorberende materialen: Houtskool, actieve koolstof en zeoliet kunnen geuren absorberen.
Azijn is een goed middel om de geur te neutraliseren in huis. Azijn heeft de fantastische eigenschap om luchtjes te neutraliseren en absorberen. Breng een pannetje azijn aan de kook en de stank van bijvoorbeeld bak en braadlucht binnen een mum van tijd is verdwenen.
Witte azijn trekt alle nare geuren uit ruimtes. Zet schaaltjes azijn neer in de kamer die heel erg stink. Een andere manier is om een doek in de azijn te dippen, uit te wringen en op te hangen. Hiermee worden geuren in de ruimte geneutraliseerd.
Azijn en citrusvruchten om nare luchtjes te maskeren
Azijn is een absoluut wondermiddel op het gebied van geurtjes maskeren. Azijn neemt nare geurtjes als het ware op. Zet een schaaltje azijn in de ruimte waar je het meeste last hebt van stank en in 24 uur ben je ervan af. Ook citrusvruchten zijn een goede tip.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Ventileer: Zorg voor voldoende ventilatie in de slaapkamer door ramen regelmatig te openen. Luchtreiniger: Overweeg het plaatsen van een luchtreiniger in uw slaapkamer om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Vochtproblemen Aanpakken: Repareer vochtproblemen en lekkages zo snel mogelijk om schimmelgroei te voorkomen.
De geurdeeltjes in de lucht lossen op in het slijmvlies en prikkelen de haartjes. Deze haartjes geven de prikkel door en via de zenuwen komt ze terecht in de reukkolf. Daar wordt de prikkel via de reukzenuw doorgegeven naar het reukgedeeltje in onze hersenen en nemen we de geur waar.
De verzamelnaam voor alle reukstoornissen is dysosmie. Onder de reukstoornissen is een onderscheid te maken in kwantitatieve reukstoornissen en kwalitatieve reukstoornissen. Bij een kwantitatieve reukstoornis gaat het om de waarneming van geuren: men ruikt niet meer, of minder.
Onvoldoende ventilatie
Soms is de oorzaak van een muffe geur in huis verrassend simpel: te weinig ventilatie. Vochtige ruimtes moeten goed kunnen luchten, anders ontstaan onaangename geurtjes. Dit gebeurt wanneer overtollig vocht, zoals na het koken en douchen, niet kan ontsnappen, wat die muffe lucht creëert.
Om de dag met een frisse kast én een lekkere koffielucht te laten beginnen, kan je een blikje/bakje gemalen koffie in je kast zetten. De koffie absorbeert dan alle vieze geurtjes. Prik een paar gaatjes in het deksel, plaats het dichte bakje in je kast en de koffie doet de rest.
Oude(re) mensen wonen vaak al veel langer op henzelf en hebben over het algemeen vrij oude meubels in huis, wat dus zorgt voor een vrijgave van andere stofjes, die op hun beurt zorgen voor de bekende 'oude mensen geur'.
Ook in het vakje waar je normaal gesproken wasverzachter doet, schenk je wat natuurazijn. ,,Azijn neutraliseert namelijk geurtjes. En dat is niet alleen handig om zweetgeur te laten verdwijnen, maar ook om een chaos aan geuren te voorkomen.
Een veelgemaakte fout is het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel. Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.
De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Hoe warmer de plek waar je je parfum sprayt, hoe beter: achter je oren, in je nek, op je borst of in je holtes. Zo ruik je je parfum de hele dag.
Voor de finishing touch kun je ook nog een vaas lekker ruikende bloemen neerzetten voor die frisse geur in je slaapkamer. Bloemen die sterk ruiken zijn bijvoorbeeld: hyacinten, sering en freesia. Je kunt ook een bosje gedroogde lavendel neerzetten.
Onder elke wastafel of gootsteen zit een sifon. Dit wordt ook wel 'zwanenhals' genoemd en werkt als stankafsluiter. Vuil en viezigheid kan hier achterblijven, waardoor water niet goed wegstroomt en er nare geurtjes ontstaan.
Rioolucht in het hele huis
Dan is er misschien iets mis met de ontluchting van het toilet, van de kruipruimte of de kelder. Een andere mogelijkheid is dat de riolering onder de woning verstopt zit, lekt of niet goed ontlucht wordt. Ook een bubbelende, borrelende afvoer kan wijzen op problemen met de ontluchting.