Een pasgeboren kitten verliest extra veel warmte zolang het nog nat is van de geboorte en moet daarom zo snel mogelijk afgedroogd worden. U kunt een kitten warm houden met een in doeken gedraaide kruik warm water, met behulp van een elektrische warmtemat of van een warmtekussen dat u in de magnetron kunt opwarmen.
Pasgeboren nestdieren (zoals kittens, puppy's, eekhoorns, konijntjes, etc) hebben een omgevingstemperatuur nodig van ca 32 - 35 graden. Diertjes die de oogjes nog dicht hebben, hebben graag een omgevingstemperatuur van 30-32 graden.
Een kitten houd de warmte zelf niet vast waardoor er snel een ondertemperatuur kan komen. Het is van belang dat een kittens op temperatuur word gebracht. Kittens kunnen niet rillen van de kou.
Voor je jouw kitten voor het eerst alleen laat, moet hij aan zijn nieuwe omgeving gewend zijn. Geef je kitten een paar weken de tijd om je te leren kennen en aan zijn nieuwe thuis te wennen. Laat je kitten op verkenning gaan, maar hou een oogje in het zeil zodat hij niets giftigs eet.
Een kitten heeft een warmtebron nodig om tegenaan of om op te liggen om warm te worden. Er zijn ook kittens die niet warm WILLEN worden omdat ze willen sterven. (deze gaan constant van het elektrische dekentje af).
Het kitten is in deze periode volledig afhankelijk van het moederdier voor onder andere warmte, voeding en stimulatie van plassen en poepen. De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost.
Ze zijn wild en volledig ongeschikt als huisdier. Als ze in handen komen zijn ze meestal zeer agressief en kunnen zelfs gevaarlijk zijn! Net als jonge pups, gaan ook jonge kittens in hun nieuwe thuishaven op verkenning uit. Ook een jonge kat moet leren wat hij wel en niet moet en mag.
Langdurig piepen en onrust kan op honger duiden. Om te weten hoeveel een kitten gedronken heeft, kan deze voor en na het drinken gewogen worden. Soms kan een kitten te weinig melk drinken, bijvoorbeeld als de poes te weinig melk geeft of het kitten ziek is.
Iedere 2-3 uur drinken de kittens melk bij de moeder. In de eerste dagen is het vooral belangrijk om bij te houden of een kitten groeit. Weeg elk kitten minstens 1x per dag, dan kun je zien of ze genoeg melk binnenkrijgen en goed groeien.
Je kunt ook aan het lichaam van de kat voelen wanneer deze het kouder begint te krijgen. De bloedvaten onder de huid trekken zich samen wanneer de kat het koud heeft, hierdoor kan het lichaamsdeel koud aanvoelen. Met name de oren zijn plekken waar je dit goed kunt voelen omdat de vacht van de kat hier wat dunner is.
De moederpoes zal de kittens warm houden, maar toch is een warmere omgevingstemperatuur wel wenselijk. Houd bij kittens met een moederdier een omgevingstemperatuur aan van rond de 26 graden. Moederloze kittens: Week 1: 30-32 graden.
Binnenactiviteiten, zoals spelen met speelgoed of het gebruik van een kattenkrabpaal, kunnen helpen om je kat actief en warm te houden. Zorg er ook voor dat je kat voldoende rust krijgt, aangezien katten hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren door te rusten en zichzelf warm te houden.
Zet de werp-plaats 1 à 2 weken voor de bevalling op een rustige wat donkere plek, zodat de moederpoes er van tevoren aan kan wennen. Hang de warmtelamp aan de zijkant van de werpkist! Zo kunnen de kittens en moeder zelf kiezen of ze in de warmte bron willen liggen of niet.
De melk dient warm gegeven te worden op lichaamstemperatuur; 38 graden. Gebruik gekookt en afgekoeld water of mineraalwater uit een fles. Iedere kitten is anders. Misschien wil jouw kitten eerder vaste voeding, of meer voeding hebben.
Jonge kittens onder de 4 weken kunnen niet zelf plassen en poepen. Normaliter zorgt de moederpoes hiervoor. Zij stimuleert de kittens door over hun genitaliën (anus en geslachtsdeel) te likken.
Onder normale omstandigheden, heeft een kitten enkel en alleen moedermelk nodig vanaf haar geboorte totdat ze vier weken oud is.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen.Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Maak een veilige slaapplek: Zorg voor een warme, rustige en afgesloten ruimte waar je kitten kan slapen. Dit kan bijvoorbeeld een aparte kattenmand zijn met een zachte deken. Zorg ervoor dat er geen gevaarlijke voorwerpen zijn waar het kitten zich aan kan bezeren en maak de ruimte veilig voor je kitten.
Het belang van aaien
Net als baby's verlangen kittens naar fysieke geborgenheid. Je kitten vaak aaien en vertroetelen is daarom belangrijk. Wanneer je jouw kitten aanraakt, verspreidt je geur zich over zijn vacht.
Tijdens het spenen kan een kitten huilen, omdat ze honger heeft en haar moeder niet in de buurt is om haar te voeden. Als je een kitten hebt die jonger is dan 8 weken en de moeder is er niet om te helpen, dan zul je moeten ingrijpen.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
Na de bevalling zal de poes meer voeding nodig hebben. Geef haar energierijke complete voeding, verdeeld over meerdere maaltijden per dag. Ze zal dan geen extra vitaminen en mineralen nodig hebben. Zorg ook altijd voor een grote bak met schoon en vers drinkwater.
De oogjes gaan ergens tussen de tweede en zestiende dag open, meestal rond dag zeven à tien. Ook het gehoor wordt functioneel na ongeveer twee weken. De tandjes beginnen na ongeveer twee weken door te komen. De kittens beginnen hun ogen te gebruiken om hun moeder te vinden.