Dille heeft een heerlijk frisse, citroenachtige smaak met grassige elementen. De karakteristieke subtiele zoetheid zorgt ervoor dat het goed samengaat met knoflook en munt, en het wordt soms gebruikt ter vervanging van peterselie.
Het is een kruid met een heel verfijnde, anijsachtige smaak. Dille is vooral populair in soepen en sauzen. Het gedroogde zaad wordt gebruikt voor het wecken van komkommers en augurken. Ook kan azijn ermee worden gearomatiseerd.
Eigenschappen dille
Dille is eenjarig, heeft blauwgroen, draadvormig blad. In de zomer vormt de plant (gele) bloemschermen. De bloempjes worden uiteindelijk hoofdjes met ovale zaden. Anethum sowa heet ook wel Indiase of Japanse dille.
Een bosje dille kun je in vershoudfolie of in een goed afgesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dille ook invriezen. Doe het kruid in een goed afgesloten zakje en bakje en dan blijft dille tot 12 maanden goed (minimaal -18°C).
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Wanneer je geen dille in huis hebt, kan je dit vervangen voor venkel. Het groen van venkel geeft een beetje dezelfde smaak. Ook bieslook kan als vervanging voor dille worden gebruikt in lichte gerechten, bijvoorbeeld bij witvis.
Dille bestellen | Albert Heijn.
Wie de smaak van dille wil bewaren moet het kruid absoluut niet koken. Wie de smaak in z'n meest pure vorm wil bewaren eet het vers en rauw. Bovendien wordt het effect van dille teniet gedaan als er andere kruiden aan een gerecht worden toegevoegd.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Echter verliezen gedroogde kruiden (deels) hun smaak tijdens het drogingsproces.
Dat dille in de oudheid als betaalmiddel werd gebruikt, bewijst dat het een waardevol kruid is. De plant heeft zelfs een geneeskrachtige werking. Zo is het goed als thee te gebruiken om de spijsvertering te kalmeren.
Zorg ervoor dat je overgebleven kruiden altijd op een donkere en koele plek bewaart. Wikkel kruiden in een vochtige schone theedoek of keukenpapier en bewaar in de koelkast. Kruiden met een sterke smaak (dragon, laurier, munt, rozemarijn, salie, tijm) kun je aan de lucht drogen.
Zowel verse als gedroogde dille is erg gezond. Gedroogde dille verliest wat van zijn vitamine C, maar heeft dan weer een hogere concentratie aan ijzer en magnesium. Dillezaden bevatten alleen wat minder vitaminen dan het dillegroen, maar de zaden zijn wel erg rijk aan mineralen.
Dille toppen zijn de fijnste delen van dille blaadjes. Het heeft een authentieke smaak met toetsen van peterselie, anijs en selderij. De zachte smaak van dilletoppen past erg goed bij aardappelen, sauzen, soepen, en natuurlijk bij visgerechten.
Een bijzondere kruidenplant die in de border niet misstaat is Dille, Anethum graveolens. Graveolens betekent “zwaar ruiken”. Dille heeft een sterke geur. De geur zou luizen verjagen en dat maakt dille heel geschikt om tussen rozen te planten.
De gemiddelde prijs van Verse dille bedraagt €0,99. De ene maand is het product wat duurder dan de andere. Supermarktprijzen liggen tussen de €0,95 en €1,09. De prijs van vandaag hangt af van kortingsacties en aanbiedingen.
Dille bosje 75-80gr stuk.
DILLE | SPANJE| BOSJE 50 GRAM.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond.
HERKOMST. Dille komt van oorsprong uit de landen rondom de Middellandse Zee. Waarschijnlijk hebben monniken het kruid door de rest van Europa verspreid. De naam dille komt van het Oudsaksische 'dilarm' wat 'in slaap wiegen' betekent.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.