Zo kan de bamboestam, beter gezegd de halm, met weinig bewerkingen worden toegepast in constructies of als decoratie. Echter, dit onbewerkte bamboe gaat niet lang mee, omdat het relatief snel splintert en in duurzaamheidsklasse 5 (minst duurzaam) valt. Er zijn ook meer bewerkte bamboeproducten die langer mee gaan.
Bamboe is een mooi duurzaam gewas en is weinig belastend voor het milieu in de teelt. Daarmee is het een sterk en zacht materiaal dat jarenlang mee kan gaan.
Op zich is bamboe een milieuvriendelijk materiaal. Doordat deze grassoort zo snel groeit, is het gemakkelijk er genoeg van te houden. Het heeft ook geen extra water of pesticiden nodig. Het groeit perfect in zonlicht - en dat is het enige ingrediënt dat ervoor nodig is.
Bamboe is 100% recyclebaar (biologisch afbreekbaar), een fantastisch alternatief voor onder andere het o zo vervuilende plastic. Daarbij is het ijzersterk en multifunctioneel, waardoor het een superlange levensduur heeft.
Bij de productie van hout wordt minder CO2 uitgestoten dan bij andere bouwmaterialen, maar de productie van bamboe heeft een nog lagere CO2-uitstoot dan van houtvezels en zelfs gerecyclede houtvezels.
"Bamboe is een snel groeiende grassoort die uitermate geschikt is om papier van te maken. Het is composteerbaar, recyclebaar en heeft een duurzame look."
Bamboe is bij het juiste gebruik zeer duurzaam materiaal waarvan je jarenlang plezier kunt hebben. Naast het impregneren van bamboe, waardoor de levensduur al enorm toeneemt, is een bamboe schutting onderhouden van groot belang voor een lange levensduur.
Bamboe groeit en herstelt zich heel snel in vergelijking met veel andere materialen. Het kan wel tot 100 centimeter groeien in maar 24 uur! En het wordt alleen maar beter, want het heeft ook van nature antimicrobiële eigenschappen. Dit betekent dat er geen pesticiden of mest nodig zijn om het te laten groeien.
Bamboeviscose is een semi-synthetische stof waarbij de grondstof bamboe is. Bamboeviscose is duurzamer dan katoen en andere conventionele textielsoorten. Dit zorgt dat de productie van bamboekleding een minder grote impact heeft op het milieu.
Bamboe is goed te verwerken tot plaatmateriaal. Hiervoor wordt de reuzenbamboe in lange stroken gezaagd. Daarna worden de stroken gekookt om de parasieten te doden en het bamboe buigzaam te maken. Vervolgens worden de stroken onder hoge druk op elkaar gelijmd.
"Als stof heeft bamboe eveneens veel voordelen ten opzichte van katoen. Het is sterker, zachter en neemt beter vocht op. Door de structuur van de vezel ventileert het heel goed. Daarnaast heeft bamboe een anti-allergene werking.
De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is. De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose.
In vergelijking met traditionele textielsoorten is de productie van bamboe textiel tot 80% minder belastend voor het milieu. Bamboe is een duurzame grondstof, omdat het snel groeit en er heel weinig water nodig is voor de productie.
Het is een luchtzuiverende plant
Omdat bamboe van nature meer koolstofdioxide opneemt en ook nog eens meer zuurstof produceert, is het een uitstekende luchtzuiveraar. De plant is zo efficiënt dat het tot wel 35% meer zuurstof produceert dan een gemiddelde boom van dezelfde omvang.
Bamboe is een harde plant, iets tussen gras en een boom in. Voordat deze harde stof tot zacht textiel verwerkt kan worden, is een chemisch proces nodig, het viscoseproces. Hierbij wordt bamboe in een bad met chemicaliën gelegd, die de vezels losweken, waarna van de vezels textiel gemaakt kan worden.
Bamboe textiel wordt gemaakt door garen van bamboe te breien of weven. Er zijn twee manieren om bamboe garen te produceren: op de mechanische manier en via het viscose proces. In het mechanische proces worden de bamboestengels geplet, gestoomd en gekookt met natuurlijke enzymen waardoor het zachte pulp wordt.
Het wordt aangeraden om het textiel niet in de droger te laten drogen, maar aan een waslijn of wasrek. Door de sterk absorberende eigenschappen van bamboe zal het vocht aan het overige wasgoed worden onttrokken en blijft het textiel van de bamboe nog vochtig na een droogbeurt in een droger.
Duurzame bron
Kleding gemaakt van bamboe is duurzaam indien we kijken naar het verkrijgen van bamboe. Bamboe groeit snel en heeft daarbij enkel zonlicht nodig en nauwelijks water of andere voedingsstoffen. Daarbij zijn er ook geen pesticiden nodig voor het ontwikkelen van bamboe.
Thermo comfort: Bamboetextiel zit warm, maar is daarnaast ook ademend. De open structuur van de bamboevezels zorgt hiervoor. Fris: De bamboevezels zorgen ervoor dat vocht sneller absorbeert en verdampt. Bamboe neemt tot wel 70% meer vocht op dan katoen.
Je kan de bamboe met een gerust hart neerzetten in een huis waar ook huisdieren en/of kinderen leven. De bamboe is namelijk niet giftig!
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om melamine kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken. Bij gebruik bestaat een kans dat er te veel formaldehyde in het voedsel of drinken terecht komt.
Bamboe -in gedroogde toestand – kan krimpen en uitzetten bij stijgende temperatuur en dalende luchtvochtigheid. Hierdoor kan druk ontstaan in de compartimenten, met als gevolg dat de paal in de lengterichting scheurt. Dit is een natuurlijk proces waarvoor helaas geen remedie is.
Het is belangrijk dat je het bamboe niet afdekt. Bamboe hout is een natuurlijk materiaal, wat moet kunnen ademen. Zodra je het hebt afgedekt, vormt er condens en kan het vocht niet weg. Hierdoor komen er uiteindelijk schimmels op het bamboe hout en dat is vervelend.
Onbehandelde bamboe kunt u enkel met een droge doek afnemen, gebruik geen vocht. De met Woca Exterior Oil behandelde bamboe is vochtbestendig, maar het advies blijft om de bamboe bij vlekken met een licht vochtige doek af te nemen.