Heb jij het snel te warm in bed? Kies dan voor een matras waarvan de afdeklaag bestaat uit gelschuim of koudschuim. Gelschuim werkt verkoelend en ventilerend, koudschuim zorgt voor een goede verluchting en een optimale vochtafvoer. Daarnaast adviseren wij om een binnenkern van pocketveren te kiezen.
Als u op zoek bent naar een koele topper raden wij een koudschuim topper of een Talalay latex topper aan. Beide topdekmatrassen beschikken over een open celstructuur waardoor de materialen optimaal ventileren. Daarnaast is de vocht- en temperatuurregulatie van zowel koudschuim als Talalay latex uitstekend.
Over het algemeen voelt traditioneel visco-elastisch traagschuim het warmst, latex voelt het koelst en polyurethaan ligt daar tussenin. Het goede nieuws is dat nieuwere generaties traagschuim zoals die van plantaardige materialen, minder warmte vasthouden dan oudere soorten.
Zo is een latex matras absoluut het warmste en een koudschuim matras het koelst.
Koudschuim en traagschuim
Ze voeren vocht af en ventileren uitstekend. In combinatie met de extra steun van een pocketvering bieden beiden matrassen alle steun die je nodig hebt.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Een koele matrastopper voert warmte en vocht snel af en houdt je lichaamstemperatuur in balans. Bovendien zorgt het voor extra comfort en ondersteuning. Wil je meer weten over wat een verkoelende topper is, hoe het werkt en wat de beste koele matrastoppers zijn? De Emma Topper met temperatuur regulerend schuim.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Koudschuim is op dit moment het meest innovatieve schuim. Het is flexibel en bovendien elastisch waardoor het een ongekende mate van zowel ondersteuning als comfort biedt. Latex is daarentegen ook flexibel maar heeft een lagere puntelasticiteit. Hierdoor sluit het matras minder goed aan uw lichaam aan.
Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
Uw matras heeft invloed op de temperatuur tijdens het slapen. Er zijn bepaalde matrassen die juist warmte vasthouden zoals traagschuim matrassen en polyether matrassen. Als u het snel warm heeft in bed kunt u beter kiezen voor een kernmateriaal dat goed ademt zoals koudschuim en Talalay® latex.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Een koudschuim topper biedt ondersteuning en ventilatie, een traagschuim topper vormt zich naar jouw lichaamswarmte, een latex topper zorgt voor vernieuwing als je matras wat ouder is en een splittopper bied je een ideale oplossing bij een elektrisch verstelbaar tweepersoonsbed.
Vul een kruik met ijskoud water en leg die in je bed. Plaats je ventilator strategisch, naast een open raam. Zo wordt er in plaats van warme lucht, koele lucht van buiten de kamer ingeblazen. Heb je geen ventilator, hang dan een vochtig laken voor het open raam.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
De koele matrassen zijn bijvoorbeeld gemaakt van koudschuim, een materiaal dat daarvoor goed geschikt is. Het materiaal ademt en zorgt er daarmee voor dat je profiteert van een uitstekende ventilatie. En let daarbij ook op de tijk van het matras, net als het hoeslaken dat je er omheen gebruikt.
Beste stofsoort voor verkoelend beddengoed
Satijnen bedden wordt onder andere gemaakt van wol, zijde en nylon. Het materiaal is uiterst geschikt voor een koele nacht. Daarnaast ziet het materiaal er uiterst stijlvol uit. Het materiaal is tevens zacht voor huid en haar en voorkomt dat nat haar breekt.
Zweten tijdens de slaap kan veel redenen hebben. Een te hoge temperatuur of slechte lucht in de slaapkamer jagen de eigen lichaamstemperatuur de hoogte in. Ook synthetisch beddengoed en synthetische nachtkleding kunnen tot overmatig zweten 's nachts leiden.
Zweten tijdens je slaap is dus hartstikke normaal. Het is alleen niet normaal wanneer je regelmatig last hebt van nachtzweten, of wanneer het je rust en dagelijkse leven beïnvloedt.
Nachtzweten door de overgang
Tijdens de overgang produceren je eierstokken minder oestrogeen. Door deze hormoonwisselingen krijgt je hypofyse, het hersengebied dat je temperatuur regelt, soms een verkeerd signaal. Zo denkt je lichaam dat het oververhit is en je begint te zweten. Dit kan dus ook 's nachts gebeuren.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper.