Een condensdroger zorgt ervoor dat de was snel droog is, omdat hij op hoge temperatuur droogt. Maar: door die hoge temperaturen kun je alleen niet alle soorten textiel in de wasdroger stoppen. Condensdrogers zijn populair omdat ze zeer betaalbaar zijn; je kunt al een condensdroger vinden vanaf 230 euro.
Een afvoerdroger is goedkoop in aanschaf en in de regel energiezuiniger dan condensdrogers. Een afvoerdroger werkt op een hoge temperatuur en maakt je wasgoed hierdoor snel droog, maar daarentegen is een luchtafvoerdroger minder goed voor je wasgoed.
Dankzij zijn hogere droogtemperatuur droogt een condensdroger sneller dan een warmtepompdroger. 8 kg wasgoed is in een condensdroger gemiddeld een half uur eerder droog.
Het verschil tussen een wasdroger en condensdroger is als volgt: Een condensdroger blaast tijdens het drogen de vochtige en warme lucht naar buiten. Een wasdroger gebruikt deze vochtige en warme lucht opnieuw, hierdoor droogt hij veel zuiniger.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige wasdroger, in vergelijking met een condensdroger en een afvoerdroger. Met de meest energiezuinige A+++ warmtepompdrogers kun je tot wel €75,- aan energiekosten en daarmee tot wel 300 kWh/jaar besparen!
Een condensdroger is een wasdroger waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak. In dit geval is er geen slang naar buiten nodig, maar is het wel nodig om het reservoir na elke droogbeurt te legen. Bij een condensdroger kun je de afvoer echter ook afsluiten of een afvoerslang naar de waterafvoer.
Een condensdroger is een droger zonder afvoer. De machine vangt het vocht op in een condensopvangbak. Je kunt het water ook afvoeren met een via een afvoerslang. Bij veel wasdrogers zit zo'n slang er standaard bij.
Een voordeel van een condensdroger is dat je deze droger overal kunt neerzetten, omdat je geen waterafvoer nodig hebt. Daarnaast kun je een slang monteren aan de droger om je reservoir uit te breiden naar bijvoorbeeld een emmer. Zo hoef je niet na elke wasbeurthet reservoir te legen.
In principe kan zo goed als alle kleding in een warmtepompdroger, maar er zijn natuurlijk altijd een paar uitzonderingen. Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty's en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes.
Belangrijke informatie. Het deurscharnier van de meeste drogers zit aan de linkerkant. Een warmtepompdroger kun je overal neerzetten.
Het korte antwoord is simpel: alle was. Een warmtepompdroger kan door de hogere efficiëntie toe met een (veel) lagere temperatuur dan conventionele drogers. Ook is de luchtstroom vaak veel milder.
Welke drogers zijn het beste voor je kleding? Als je wil dat je kleding op een veilige, lage temperatuur wordt gedroogd, kies dan voor een warmtepompdroger. Dit type droger is naast energiezuinig en beter voor het milieu ook beter voor je kleding.
Een normaal droogprogramma duurt ongeveer 90 minuten bij gebruik van een condensdroger of luchtafvoerdroger. Bij warmtepompdrogers duurt het iets langer voor je wasgoed droog is omdat deze gebruikmaken van een lagere droogtemperatuur.
Het water wordt door de pomp, tijdens de normale werking van de wasdroger, van beneden naar het reservoir gepompt. Dat de wateropvangbak alleen water uit het wasgoed verzamelt als het voldoende vochtig is.
Dat is vaak niet te doen. Je kan het vocht niet kwijt en je krijgt schimmelvorming, zelfs een condensdroger zal in een kast slecht werken doordat er geen genoeg koellucht binnen komt.
Een afvoerdroger blaast de warme en vochtige lucht via een afvoerbuis naar buiten, een warmtepompdroger vangt deze condens op in een reservoir of voert het af via naar het riool. Afvoerdrogers worden hedendaags ook niet meer geproduceerd en verkocht.
Droger op wasmachine en niet andersom
Een wasmachine is veel zwaarder dan een droger en er ontstaan tijdens het centrifugeren veel trillingen. Voor een stabiel geheel is het daarom belangrijk om de wasmachine onderop te plaatsen.
In tegenstelling tot een warmtepomp droogkast, die met een warmtepomp en een koelmiddel werkt, droogt een condensatie droogkast met een hitte-element. Het element wordt steeds warmer, waardoor de droge lucht een hoge temperatuur bereikt.
Consumentenbond Beste uit de Test - Wasdroger - Deze Siemens WT46G492NL extraKlasse condensdroger is een wasdroger met energieklasse B voor 1 tot 9 kg wasgoed. Met een 9 kg vulgewicht is deze Siemens ideaal geschikt voor een groot huishouden van 5 of meer personen.
Wat meer over Beko
Vooral de Beko wasdrogers kunnen zich meten met de vaak veel duurdere Miele, Bosch en AEG apparaten. Zo is de Beko DPU 7380 X al lange tijd de beste koop van de Consumentenbond en ook nog eens een van de goedkoopste 7 kilo warmtepompdrogers. Het is een uitblinker als het om nauwkeurig drogen gaat.