De vermeende Joodse identiteit van Ajax komt vooral voort uit het feit dat er vóór de Tweede Wereldoorlog relatief veel Joden in Amsterdam woonden, en veel daarvan waren Ajaxsupporter. En natuurlijk hebben de clubvoorzitters Michael en Jaap van Praag en Uri Cornel Joodse wortels.
Mokum: het centrum van joods leven in Nederland
De geschiedenis van de joodse bevolking in Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met die van de stad zelf. Al aan het eind van de 16e eeuw vestigden zich de eerste joden in de stad. Het waren vluchtelingen uit Spanje en Portugal waar zij fel werden vervolgd.
De club is officieel opgericht in 1900, maar zeven jaar eerder prijkte de naam al op de shirts van een Amsterdamse studentenvereniging die voetbalde. Maar wat meer een raadsel is, is waarom Ajax een Jodenclub wordt genoemd en wat Ajax tijdens de Tweede Wereldoorlog te verduren kreeg.
Ook Ajacieden noemen zich Joden. Dát moet worden gezien als een geuzennaam na kwetsende spandoeken en spreekkoren vanaf de jaren zeventig en tachtig. Ajax werd in 1883 niet opgericht als een Joodse club.
Met Judenviertel wordt hier bedoeld het gebied dat de Duitsers beschouwden als Joods woongebied, aanvankelijk de oude 'Jodenhoek', in Amsterdam de wijk rond het Waterlooplein (Waterlooplein, Jodenbreestraat, Sint Anthoniebreestraat, Uilenburg, Rapenburg, Valkenburg, Vlooienburg, Nieuwe Herengracht, Weesperstraat en ...
De aanduiding Asjkenazim verwijst naar Askenaz, die in Genesis 10:3 genoemd wordt als zoon van Gomer. Vanaf de 9e eeuw ontstond onder Joden het gebruik om Joden die in Duitsland rond de Rijn woonden Asjkenazim te noemen.
De vermeende Joodse identiteit van Ajax is en blijft een veelbesproken kwestie. In de jaren dertig hing er al een Joods imago rond Ajax. Dat kwam vooral vanwege het feit dat er vóór de Tweede Wereldoorlog relatief veel Joden in Amsterdam woonden, en veel daarvan waren Ajaxsupporter.
Ajax speelde in haar historie maar liefst 103 duels tegen AZ. Daarvan won Ajax er 63 (61,2%) en gingen er 19 (18,4%) verloren. 21 (20,4%) Duels eindigden in een gelijk spel. Ajax scoorde in totaal 233 keer, een gemiddelde van 2,26 goals per wedstrijd.
Misschien kun je je het nog wel herinneren: er was zoveel om te doen in 2011. Ajax zou de 30ste landstitel pakken en dat betekende dat die felbegeerde derde ster werd behaald. Je weet wel, die drie sterren die boven het clublogo prijken.
Ajax zit al een tijdje zonder hoofdprijs, maar blijft de meest geliefde club van Nederland. Uit een onderzoek van Voetbal International blijkt dat de Amsterdamse club nog altijd veruit de meeste supporters heeft van de clubs uit de Eredivisie.
De waarde van Ajax steeg volgens Football Benchmark met 55 miljoen naar 473 miljoen euro. De Nederlandse kampioen passeerde Olympique Lyon en Everton op de lijst.
Dat is wat er in Amsterdam gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van de 80.000 gedeporteerde Joodse stadsbewoners is driekwart vermoord. Er verdween daardoor een enorm aantal mensen uit de Amsterdamse samenleving. De stad zou nooit meer hetzelfde zijn.
De Marais ligt in het 3e en 4e arrondissement van Parijs en is van oorsprong een Joodse wijk. Daarom vind je in deze wijk veel Joodse winkels, restaurants en synagoges.
De Antwerpse Joden wonen vooral in de wijk naast de diamantwijk, op enkele minuten loopafstand van het centraal station. Deze wijk noemt men ook wel Joods Antwerpen. Het is na New York, Londen en Jeruzalem een van de grootste gemeenschappen van charedische (ultra-orthodoxe) joden ter wereld.
Ajax is op 18 maart 1900 opgericht door een groepje jongens van de H.B.S. (de middelbare school) aan de Weteringsschans in Amsterdam. Door de geschiedenisles, waarin onder andere verteld werd over de Griekse mythologie zijn ze op de naam Ajax gekomen, want Ajax was een held in het Griekse verhaal van Troje.
Ajax speelde in haar historie maar liefst 144 duels tegen PSV. Daarvan won Ajax er 60 (41,7%) en gingen er 57 (39,6%) verloren. 27 (18,8%) Duels eindigden in een gelijk spel. Ajax scoorde in totaal 243 keer, een gemiddelde van 1,69 goals per wedstrijd.
De meest trouwe aanhangers van Ajax wonen in de stad en in de wijde regio. De meeste Ajax-seizoenkaarthouders per buurt, vind je in stadsdeel Zuid. In het Museumkwartier wonen er 327 en in de Apollobuurt 308. Maar lang niet alle Amsterdammers met een seizoenskaart hebben er eentje met een Ajax-logo.
Waar komen die Joden toch vandaan? Israël is hier ver vandaan. Wonen daar ook superjoden? Ja, daar wonen Superjoden.
Na 1630 zijn er twee groepen Joden in Nederland, de Sefardische en de Asjkenazische.
Er zijn arme Joden, rijke Joden, seculiere (niet-gelovige) Joden en zeer religieuze Joden. Gelovige joden delen gebruiken en tradities. Zo is er op vrijdagavond en zaterdag de sjabbat, dan gaan ze naar de synagoge – het gebedshuis – en werken ze niet. Spiritueel leider van een synagoge is een rabbijn of rabbi.
Sefardische Joden of Sefardim (Hebreeuws: ספרדי, Standaard Səfardi Iberiaans Səp̄arədî; meervoud: ספרדים, Standaard Səfaradim Iberiaans Səp̄arədîm) zijn Joden wier voorouders in Spanje en Portugal leefden.