Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid.
Tip 1 – Zorg goed voor jezelf
Gezond eten, goed slapen, bewegen en ontspannen. Hiermee heb je de ingrediënten om je goed en energiek te voelen. Een belangrijke basis om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het lijkt zo logisch en simpel, maar hoe vaak betrap jij jezelf erop dat het allemaal nog wel wat beter kan?
Zelfvertrouwen is vertrouwen in jezelf, dat je gelooft in jezelf, dat je jezelf vertrouwt, ook in moeilijke situaties, dat je op jezelf kunt terugvallen. Hoe groter je zelfvertrouwen is, hoe minder je op anderen hoeft terug te vallen, zeker in het geval van persoonlijke (identiteits-) bevestiging.
Reageer positief op anderen, dat zorgt ervoor dat je ook positiever benaderd zult worden. Geef complimenten en leer complimenten ontvangen. Ben niet jaloers op mensen die vol zelfvertrouwen zijn, maar leer ervan.
We voelen ons onzeker omdat we bang zijn. Bang om bijvoorbeeld te falen, niet te worden gezien, afgewezen te worden, dingen fout te doen, enzovoorts. Een voorbeeld: Je loopt over straat en totdat je aan iets denkt is er nog niks aan de hand.
Tonen dat je zelf overtuigd bent van je eigen idee, is de eerste stap. En dat doe je door simpelweg niet te aarzelen. Zelfzekere mensen laten geen enkele aarzeling zien tussen hun daden en woorden.
CITRIEN. Citrien is een zonnige en verwarmende steen. De steen bevordert zelfvertrouwen, zelfrespect, individualiteit, extraversie en stimuleert zelfverwezenlijking. Het geeft energie, levensvreugde en moed en helpt zo depressies, angsten en fobieën te overwinnen.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
als synoniem van een ander trefwoord: wantrouwen (ww) : argwaan koesteren, niet vertrouwen, verdenken.
Symptomen van onzekerheid
Je laat leiden door wat anderen van je vinden om te bepalen of je iets goed doet. Vaak nadenkt over hoe anderen je negatief kunnen beoordelen. Denkt dat iets helemaal goed is of helemaal fout, zonder een middenweg te zien. Vindt dat je absoluut geen fouten mag maken.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Oorzaken van wantrouwig zijn
Wantrouwen komt vaak door een negatieve ervaring uit het verleden. Veel geweld, misbruik, plagen en pesten of andere vervelende gebeurtenissen die diepe wonden achterlaten. Maar het overlijden van iemand die je geliefd is, een scheiding of ontslagen worden voedt ook wantrouwen.
Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis menen steeds dat anderen het slecht met hen voor hebben. Zij zoeken overal iets achter en zijn steeds bang dat andere mensen hen willen vernederen of benadelen. Het contact met iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis verloopt vaak problematisch.
Hoe talent tot bloei komt. Zonder vertrouwen blijven problemen vaak onopgelost. Vertrouwen leidt tot een betere samenleving, een succesvollere organisatie en gelukkigere werknemers. 'Een goed leiderschapsteam vereist onderling vertrouwen als basis voor een gezonde cultuur in het bedrijf.
Iets over beide termen dan, en hoe ze verschillen en aan elkaar relateren. Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Je kan iets wel of niet. En de mate waarin je zelfvertrouwen hebt, is de mate waarin je vertrouwt op jezelf dat je het kunt.
Kernwaarden zijn diep verankerde overtuigingen die ons beeld, en ons oordeel, filteren over onszelf en over anderen. Zeggen kwaliteiten vooral hoe je dingen doet, en waar je goed in bent, waarden verklaren waarom je dingen doet. Kernwaarden zijn dus drijfveren die het waarom van je handelen verklaren.
Geloven dat de ander eerlijk is of dat iets goed zal gaan. Verwachten dat je met die ander een mooi resultaat neer kunt zetten, omdat zij of hij zich al heeft bewezen op dat gebied. Dit gaat dus over voorspelbaarheid en in kunnen schatten van wat iemand waarschijnlijk gaat doen in deze situatie.
Calciet. Calciet is een edelsteen die voor meer zelfvertrouwen zorgt doordat deze de persoonlijke en spirituele ontwikkeling stimuleert en ondersteund. Het verenigd verstand en gevoel en neemt daardoor twijfels weg. Je gaat daardoor veel minder aan jezelf twijfelen.
De steen werkt kalmerend en geeft innerlijke rust en een tevreden gevoel. Hierdoor vermindert het angst, stress, zorgen, onzekerheid en vermindert druk, blokkades en ongezonde gedrag- en denkpatronen. Apofylliet is ook een hele spirituele steen.