Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
Het effect van alcohol op slaap
Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller in slaap vallen na het drinken van een glas alcohol, het zogeheten 'slaapmutsje' [7]. De slaap is echter minder diep en onrustig [7]. Alcohol vertraagt het begin van de REM-slaap en vermindert deze ook [7,8]. REM staat voor Rapid Eye Movement [6].
Doe liever even iets dat u ontspant. Lees een goed boek of vul een kruiswoordraadsel in. En ga terug naar bed wanneer u weer slaperig bent. Grijp niet naar uw gsm of tablet, die houden u net langer wakker.
Volgens die theorie hebben de organen in ons lichaam een 24-uurs cyclus waarbij elke twee uur een ander orgaan een piek in de activiteit heeft. Als je telkens rond hetzelfde tijdstip wakker wordt kan dit duiden op een mogelijk robleem met het orgaan dat op dat moment piekt.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Lindebloesemthee brengt je tot rust en bevordert je slaap. Ideaal als je moeilijk in slaap valt met griep of verhoudheid, want het werkt koortswerend. Nee, een pintje voor je naar bed gaat, zal niet helpen. Maar als je thee drinkt van een beetje gedroogde hopbellen, zal je beter slapen.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Slapen overdag verlaagt de 'slaapdruk' die je nodig hebt voor goede en diepe slaap. Dutjes of 'powernaps' zijn dus niet verstandig. Kies in plaats daarvan voor momenten van ontspanning. Even opladen kan ook door lekker te gaan liggen, muziek te luisteren of een verfrissend wandelingetje te maken.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Ga op je rug liggen en rustig naar je buik ademen en vooral je tong ontspannen. Klinkt misschien raar, maar als je je tong teveel tegen je gehemelte drukt zet het je denken aan het werk. Met een ontspannen tong word het rustiger in je hoofd en val je zo in slaap. Ik lees meestal nog een E-book als ik in mijn bed lig.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Snack je liever nog wat fruit voor het slapen gaan, dan hebben we goed nieuws. Ananas, een sinaasappel of banaan stimuleren volgens onderzoek de aanmaak van melatonine.
Wandel naar de keuken voor een glas water, lees een 'slaapverwekkend' boek in de woonkamer of werk nog wat strijkgoed weg in de bijkeuken. Houd het wel bij rustige en 'hersenloze' activiteiten. Na een kwartiertje of 20 minuten word je vaak vanzelf moe en kun je 'opnieuw' naar bed gaan.
Denk maar aan koffie en alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je makkelijk inslaapt, maar heeft een negatieve invloed op je remslaap. Ten slotte kan ook een slechte slaaphygiëne ervoor zorgen dat je 's nachts wakker wordt. Schenk je lichaam ritme en regelmaat en je zal een goede nachtrust in de plaats krijgen.
Als het cortisolniveau gedurende de avond en nacht echter onvoldoende gedaald is, slaap je minder diep, word je vaker wakker en is het lastiger om weer in slaap te vallen. In de nacht hoort het cortisolniveau te dalen, zodat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine op gang kan komen en je goed en diep kan slapen.
De hoeveelheid alcohol in het bloed, na regulier gebruik van DroomSap is dus niet te meten, ook niet met de meest gevoelige apparatuur. Dit is bovendien zo weinig dat het ook in heel korte tijd door het lichaam is afgebroken en dus niet schadelijk voor de gezondheid.
Want Droomsap is niet verkrijgbaar bij de apotheek, überhaupt nergens in Nederland. Je moet het bestellen in een Belgische winkel met het de toepasselijke naam 'De Dromenwinkel'.