1. Jachtluipaard. Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde.
Hij haalt een topsnelheid van gemiddeld 100 km per uur. In ongeveer drie seconden kan hij een snelheid van tachtig kilometer per uur halen! De topsnelheid houdt hij echter maar ongeveer 30 seconden vast. Het komt niet vaak voor dat een cheeta zo hard rent.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Sneeuwluipaard springt het verst
De mooie sneeuwluipaard kan waarschijnlijk in één sprong een rots op 15 meter afstand bereiken in de bergen waar hij leeft. De lange, gespierde staart zorgt ervoor dat het dier zijn evenwicht bewaart in de lucht, en zijn achterpoten zijn een soort sterke veren.
Ter vergelijking: luiaards leggen per dag niet meer dan 38 meter af. Hiermee zijn ze de traagste zoogdieren ter wereld. Geschat wordt dat luiaards in gevangenschap zo'n 15 tot 20 uur per dag slapen en in het wild tussen 8 en 9 uur per dag.
Op de zevende plek vinden we de eerste katachtige in de lijst, te weten de leeuw. Deze is de op een na grootste soort katachtige, alleen de tijger is groter. De leeuw weet een snelheid van 80 km/uur te behalen. Tijdens hun jacht combineren ze discrete aanvallen met hun snelheid.
De tijger kan 58 kilometer per uur rennen. Anders dan andere katachtigen houdt de tijger van water. De tijger kan 10 kilometer zwemmen en hij kan duiken. De tijger wordt ongeveer 25 jaar oud.
Olifanten kunnen een snelheid van 40 km/h halen. De manier waarop ze dit doen kan volgens wetenschappers eigenlijk geen rennen genoemd worden.
De potvis – de hersenen wegen 7,5 kilo. De hersenen van de potvis zijn de grootste en meest verfijnde hersenen die we kennen. Ze zijn zelfs nog ingewikkelder dan die van de mens.
Het gevaarlijkste land ter wereld is momenteel El Salvador. In El Salvador worden jaarlijks 85 op de 100.000 mensen vermoord, en het land pakt daarmee met gemak de eerste plek in deze top 10 gevaarlijkste landen ter wereld.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
1. Blobvis. De Blobvis, ook wel bekend als het lelijkste dier ter wereld. Naast lelijk is de blobvis ook nog eens lui, hij zwemt niet, maar zweeft een beetje over de bodem van de zee terwijl hij alles wat levend is opslokt.
Maar de Californische Condor heeft niet voor niets een plekje geclaimd in de lijst lelijke dieren. Bij deze vogel lijkt het alsof zijn kop door het vuur is gehaald en hij het nét heeft overleefd. Snel zal je 'm niet tegenkomen, want hij leeft voornamelijk in de heuvels van Los Angeles.
De blobvis heeft namelijk geen zwemblaas. Iets wat vrijwel alle andere vissen wel hebben en wat ze gebruiken om hun koers te bepalen. Omdat de blobvis geen zwemblaas heeft, heeft hij geen andere keus dan met de stroming mee te gaan.
In totaal zijn er 23 soorten, waarvan er een paar levensgevaarlijk kunnen zijn. Het ongeluk met het meisje is zeldzaam, maar geen uitzondering: jaarlijks worden er in Australië 1 a 2 mensen gedood door krokodillen.
Alle dieren kunnen hun tong uitsteken. Behalve de krokodil. Als een krokodil dat zou kunnen, zou deze de eigen tong immers afbijten.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!